Επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η διασπορά του κορονοϊού όλο και μεγαλώνει, ειδικά με το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, γι' αυτό ειδικοί επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και παροτρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Απαντήσεις σε αυτό κι άλλα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες για τον εμβολιασμό, συγκέντρωσε το ethnos.gr. Διαβάστε τις απαντήσεις:

Υπάρχουν παρενέργειες από το εμβόλιο;

Η πιθανότητα σοβαρής παρενέργειας από τον εμβολιασμό είναι 1-2 στο εκατομμύριο. Αντίθετα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αν είσαι ανεμβολίαστος είναι πολύ πιο πιθανός

Επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα;

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δεν υφίσταται τέτοιο θέμα ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους άνδρες. Παράλληλα, συνίσταται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους αλλά και για τις θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, διαπιστώθηκε πλέον ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δε μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα»

Ποιες είναι οι διαφορές της τεχνολογίας mRNA σε σχέση με την «παραδοσιακή» τεχνολογία παραγωγής εμβολίων; Υπάρχει σχέση με το DNA;

Η τεχνική του mRNA δοκιμάζεται πολλά χρόνια αλλά για πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε εμβόλια, αφού μετά από 30 χρόνια έρευνας βρέθηκαν τρόποι να αξιοποιηθεί. Είναι μύθος ότι το εμβόλιο θα αλλάξει τον γενετικό μας κώδικα.  Τα εμβόλια mRNA δεν μας μεταφέρουν τον κορωνοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλοεπιδρούν με το DNA μας.

Λόγω της πανδημίας υπήρξε επιτακτική ανάγκη τα συγκεκριμένα εμβόλια να παρασκευαστούν πολύ γρηγορότερα σε σχέση με άλλα. Σημαίνει αυτό ότι μπορεί να μην είναι το ίδιο ασφαλές;

Πράγματι, η πανδημία άσκησαν μεγάλη πίεση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παρασκευή ενός εμβολίου κατά του νέου ιού. Για το λόγο αυτό επιταχύνθηκαν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι διαδικασίες παρασκευής και έγκρισής του. Ωστόσο, τα στάδια εκτίμησης της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν παρακάμπτονται ποτέ καθώς πάντα η παραγωγή των εμβολίων συνάδει με τις δύο αυτές απαρέγκλιτες παραμέτρους: την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Μπορώ να εμβολιαστώ αν έχω χρόνιο νόσημα;

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν  ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται.

Με δεδομένο ότι νοσούν και οι εμβολιασμένοι γιατί να κάνω το εμβόλιο;

Αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι άτομα ανεμβολίαστα.

Μήπως να περιμένω το φάρμακο;

Οι μελέτες και οι έρευνες που γίνονται δεν έχουν αποδώσει ακόμα αποτελεσματικό φάρμακο και η ανάγκη να χτιστεί το τείχος της ανοσίας είναι επιτακτική.

Πηγή: ethnos.gr