Έμεινα έγκυος στα 44 και έχω το άγχος μιας 19χρονης-Τι να κάνω;

Δημοσιεύθηκε στις

Μία αναγνώστρια του all4mama γράφει...

Είμαι έγκυος και είμαι 44 ετών. Ποτέ δεν πίστευα ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Τα στατιστικά, τα άρθρα, οι γιατροί αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να μείνει μία γυναίκα έγκυος μετά τα 40 είναι μειωμένες. Αλλά όχι ανύπαρκτες… Ειδικά με την πρόοδο της ιατρικής σήμερα πάρα πολλές γυναίκες γίνονται μαμάδες μετά τα 40.

 Πριν μερικούς μήνες καθυστέρησε να μου έρθει η περίοδος και η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση. Ο κύκλος μου δεν θα είναι πια σταθερός, οπότε μου φάνηκε λογικό. Σχεδόν μπορώ να πω ότι ήμουν πολύ χαρούμενη γιατί όσο λιγότερες περίοδοι τόσο το καλύτερο! Πέρασε ακόμα μία βδομάδα χωρίς περίοδο. Άρχισα να ανησυχώ και αποφάσισα να πάω στο φαρμακείο για να αγοράσω ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Θυμήθηκα να το έχω ξανακάνει αυτό στα 19 μου και να με έχει φάει η αγωνία. Αυτή τη φορά, που είμαι 44, πήγα με μεγάλη άνεση στο φαρμακείο και όταν ρώτησα πού είναι τα τεστ εγκυμοσύνης, ο φαρμακοποιός παίζει και να αναρωτήθηκε αν είναι για εμένα ή για την κόρη μου. Τα λεπτά που περίμενα για να βγει το αποτέλεσμα από το τεστ μπορώ να πω δεν θύμιζαν καθόλου τα λεπτά που φάνταζαν ώρες και το άγχος που είχα τότε που είχα ξανά κάνει το τεστ στα 19

.Έμεινα έγκυος στα 44 και έχω το άγχος μιας 19χρονης-Τι να κάνω;

Αυτή τη φορά δεν είχα τις φίλες μου κοντά μου, ήμουν μόνη στο σπίτι. Νιώθω ότι έκανα το τεστ σχεδόν για τυπικές διαδικασίες, ήμουν τόσο σίγουρη ότι θα βγει αρνητικό, μέχρι που είδα τις δύο γραμμές… Δεν μπορεί! Είμαι 44! Όταν ήμουν 19, και το τεστ είχε βγει θετικό, έβαλα τα κλάματα, οι φίλες μου με αγκάλιασαν και, για να μην τα πολυλογώ, αποφάσισα να κάνω έκτρωση.

Δεν ξέρω πόσα λεπτά πέρασαν κατά τα οποία απλά κοιτούσα επίμονα το τεστ χωρίς να κάνω τίποτα. Ήμουν έγκυος. Το ήξερα, αλλά δεν μπορούσα να το πιστέψω. Σίγουρα δεν είμαι 19 χρονών. Είμαι παντρεμένη. Έχω μια 10χρονη κόρη και δουλεύω.

Και μετά άρχισαν οι σκέψεις. Πρέπει να κρατήσω το παιδί; Θέλω άλλο παιδί; Θέλω να αποκτήσω ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία; Μπορώ; Είμαι έτοιμη να ξαναμπώ στη διαδικασία να μεγαλώσω ένα παιδί από το μηδέν με πάνες, γάλα, θηλασμό, κλάματα μες τη νύχτα; Μπορώ; Αντέχω; Μπορώ να κάνω ακόμη μία έκτρωση; Δεν είμαι έφηβη πια.
Αναλογίστηκα τους πιθανούς κινδύνους, τις πιθανές ανωμαλίες, την σωματική μου αλλά και την ψυχική μου υγεία. Σκέφτηκα επίσης πως ίσως είναι η τελευταία μου ευκαιρία, πως άλλες μαμάδες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες, πως η κόρη μου θα αποκτήσει αδερφάκι και πως αυτή τη φορά ξέρω περισσότερα σχετικά με το πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί.

Έμεινα έγκυος στα 44 και έχω το άγχος μιας 19χρονης-Τι να κάνω;

Συνειδητοποίησα εν ολίγοις ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Δεν είμαι 19, είμαι 44. Ξέρω ακριβώς τι θέλω να κάνω αυτή τη φορά. Απλά δεν ήμουν σίγουρη. Το συζήτησα και με τον άντρα μου για να με βοηθήσει να αποφασίσω. Τελικά αποφάσισα να κρατήσω το παιδί. Τα 44 είναι τα νέα 34 εξάλλου!

Ναι μπορεί να είμαι από τις μεγαλύτερες μαμάδες που θα πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και στα πάρτυ. Αλλά και τι έγινε; Είτε είσαι 19 είτε είσαι 44, το να πάρεις την απόφαση να γίνεις μαμά είναι δύσκολο. Είναι μία απόφαση που εμείς οι γυναίκες την παίρνουμε κατά βάση μόνες μας. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση…