Ελληνίδα πεθερά: Πως θα την αντιμετωπίσεις
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Πεθερά! Αυτό το σημαντικό, σημαντικότατο θα έλεγα, κεφάλαιο στη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού. Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή, επειδή συνεχώς «κατηγορείται» η μαμά του άντρα, τοξική πεθερά μπορεί εξίσου να είναι και η μητέρα της γυναίκας. Βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συχνότερες αναφορές είναι για μια προβληματική σχέση νύφης-πεθεράς. Και αν η σχέση νύφης – πεθεράς δεν είναι καλή, τότε η καθημερινότητα μπορεί να γίνει βασανιστική για όλα τα μέλη της οικογένειας.
Υπάρχουν βέβαια και οι ζηλευτές περιπτώσεις που οι γονείς του συντρόφου μας είναι υποστηρικτικοί και η πεθερά μπορεί και να πάρει το «μέρος» της νύφης της σε μια ενδεχόμενη διένεξη του ζευγαριού! Καλό θα ήταν βέβαια, σε μία τέτοια περίπτωση να μην ανακατευτεί και να αφήσει το ζευγάρι να λύσει τα θέματά του μόνο του.
Υπάρχουν λοιπόν πολλά είδη πεθερών. Άλλες φορές είναι η υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, άλλες πάλι είναι η μάνα που έχει λατρεία στο παιδί της και αυτό και μόνο η ίδια θεωρεί ότι της επιτρέπει να επεμβαίνει σε όλα τα θέματα. Και από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.
Αν, λοιπόν, η πεθερά σου συνεχώς σε κριτικάρει ή σε αγνοεί, σε σαμποτάρει, σε ζηλεύει, δεν σέβεται τις επιλογές σου, σε κάνει να νιώθεις άσχημα στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, είναι διπρόσωπη και χώνει τη μύτη της παντού, τότε μιλάμε για μια τοξική πεθερά. Και αυτή την πεθερά πρέπει να θέσετε τα όρια σας και να την κρατήσετε σε απόσταση από την οικογένεια σας.
Θα μου πείτε, και έχετε δίκιο, ότι πολλές φορές οι καταστάσεις δεν το επιτρέπουν, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Σ’ αυτή την περίπτωση και αν η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολή, η βοήθεια και κατά συνέπεια η εμπλοκή των πεθερικών είναι αναγκαία. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν λύσεις!
Πριν όμως περάσουμε στους τρόπους αντιμετώπισης, ας δούμε ποιες συμπεριφορές χαρακτηρίζουν μία τοξική πεθερά:
- Επεμβαίνει σε όλα και προκαλεί τσακωμούς σε μια οικογένεια
- Κρίνει ό,τι κι αν κάνετε
- Σας κατηγορεί σε τρίτους
- Σας εκβιάζει συναισθηματικά κυρίως με προβλήματα υγείας που τυχόν έχει
- Σας συγκρίνει συνεχώς μαζί της
- Όταν προσέχει τα παιδιά, κάνει τα αντίθετα απ’ όσα της έχετε πει
- Σας επισκέπτεται ακατάλληλες ώρες βγάζοντας και εσάς και τα παιδιά από το πρόγραμμα σας
- Σας θεωρεί ακατάλληλη και το δείχνει με κάθε τρόπο
Πως την αντιμετωπίζεις;
Με ψυχραιμία, υπομονή και διπλωματία και φυσικά βάζοντας τα όρια που πρέπει για να προστατεύσεις την οικογένεια που εσύ έχεις δημιουργήσει. Πάντως, σίγουρα, δεν πρέπει να ανοίξεις πόλεμο μαζί της! Ούτε την κατηγορείς στο παιδί της. Εσύ απλώς υπογραμμίζεις το πρόβλημα και από κει και πέρα αναθέτεις στον σύζυγο την ευθύνη να προστατέψει ο ίδιος τον γάμο και την οικογένειά σας από την εμπλοκή οποιουδήποτε τρίτου.
Tips
Εσείς αυτά που μπορείτε να κάνετε είναι:
- Θέστε όρια χωρίς να νιώθετε ενοχές. Πείτε στον σύζυγό σου να συνεχίσει εκείνος τη σχέση με τη μητέρα του, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν εσάς στο πρόγραμμά τους.
- Αγνοήστε τον καυστικό της τρόπο, κρύψτε την ταραχή σας και χαμογελάστε. Εάν καταλάβει πως δεν μπορεί να σας επηρεάσει ή να σας ταράξει, το πιθανότερο είναι πως θα βρει νέο τρόπο να σας προσεγγίσει. Πιο καλοσυνάτο.
- Περιορίστε τις οικογενειακές επισκέψεις και προσπαθείτε να μην σας κρατάει για πολλές ώρες τα παιδιά. Με τον καιρό θα καταλάβει τα λάθη της και, αν θέλει να βλέπει τα παιδιά, θα αναγκαστεί να τα διορθώσει.
- Μην υποκύπτετε στους συναισθηματικούς εκβιασμούς της. Φροντίστε να είστε σωστή απέναντί της, χωρίς όμως να πέφτετε θύμα των συναισθηματικών της παιχνιδιών.
- Συγχωρείστε την. Η συγχώρεση για όλα όσα έχει κάνει θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον θυμό και την οργή που μπορεί να νιώθετε και κατά συνέπεια θα βοηθήσει και στη ομαλοποίηση της σχέσης με τον σύζυγό σας. Η λύση είναι…μακριά κι αγαπημένοι!