Το ημερολόγιο της μέλλουσας μαμάς

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το ημερολόγιο της μέλλουσας μαμάς

Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Ελένη Κ. Και βρίσκομαι στον 4ο μήνα εγκυμοσύνης.  Αυτή είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη μου και μπορώ να πω πως σε σχέση με την πρώτη μου εγκυμοσύνη είμαι πιο χαλαρή και λιγότερο αγχωμένη (ελπίζω αυτό να μην είναι κακό).  Θυμάμαι όταν ήμουν έγκυος, στο πρώτο μου παιδί, στον γιο μου, ο άντρας μου και εγώ ήμασταν συνεχώς πάνω από ένα βιβλίο εγκυμοσύνης ή ψάχναμε διαρκώς στο διαδίκτυο (διαδικασία αρκετά αγχωτική για τους μελλοντικούς γονείς, που θεωρώ πως τους κάνει υπερπροστατευτικούς προς το καθετί). Άλλωστε πιστεύω πως κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη εντελώς διαφορετικά σε σχέση με μια άλλη γυναίκα.

Η δεύτερη μου εγκυμοσύνη ξεκίνησε με τις γνωστές αναγούλες ειδικά τις βραδινές ώρες και με την μηδενική διάθεση για οτιδήποτε μέσα στο σπίτι. Η υπνηλία ήταν έντονη, αλλά λιγότερη σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη, ίσως γιατί τώρα είχα να φροντίσω και τον γιο μας. Η κοιλιά μου έχει φουσκώσει γρηγορότερα σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη.


Στην πρώτη μας επίσκεψη στο γιατρό, το μωράκι μας ήταν 1.69 εκατοστά και από το υπερηχογράφημα (φωτογραφία 1) δεν μπορείς να διακρίνεις και πολλά, παρά μόνο μια ¨κουκίδα¨.

 

Το ημερολόγιο της μέλλουσας μαμάς

Φωτογραφία 1: Το μωράκι μας της πρώτες εβδομάδες της σύλληψης

 

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη μας είχαμε φτάσει τα 3.72 εκατοστά και στο υπερηχογράφημα αρχίζει να διακρίνεται καλύτερα το μωράκι μας (φωτογραφία 2).

 

Το ημερολόγιο της μέλλουσας μαμάς

Φωτογραφία 2: Το μωράκι μας περίπου στην 6η εβδομάδα

 

Ακολούθησαν οι γνωστές εξετάσεις (γενική αίματος, μικροβιολογικές κλπ) και στο τέλος του 1ου τριμήνου με αρχές του 2ου έγινε ο πιο σημαντικός υπερηχογραφικός και βιοχημικός έλεγχος του 1ου τριμήνου, δηλ. η αυχενική διαφάνεια και το τέστ papp-a.  Σε γενικές γραμμές αυτή η εξέταση δείχνει την πιθανότητα για σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο και συνήθως γίνεται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία από πιστοποιημένους γιατρούς από το Fetal Medicine Foundation. Εμείς την πραγματοποιήσαμε σε γνωστή ιδιωτική κλινική και το κόστος της ανήλθε περίπου στα 144 ευρώ (φυσικά ο ΕΟΠΥΥ στον οποίο είμαι ασφαλισμένη δεν κάλυψε τίποτα). Ευτυχώς τα αποτελέσματα ήταν καλά, οπότε δεν συστήθηκε περαιτέρω έλγχος της κύησης (π.χ. αμνιοκέντηση). Η εξέταση αυτή τη φορά είχε μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη, λόγω του ότι το μωράκι με την στάση του δεν ¨επέτρεπε¨ στον γιατρό να εξετάσει αυτά που ήθελε σύντομα.  Αυτό βέβαια μας αναστάτωσε λίγο, καθότι γνωρίζουμε πως δεν χρειάζονται πολλοί υπέρηχοι (πόσο μάλλον μεγάλοι σε διάρκεια), γιατί θεωρούμε πως έχουν έστω και κάποια μικρή επίδραση στο έμβρυο. Ο προσωπικός μας γιατρός βέβαια μας καθησύχασε, λέγοντας μας πως το όφελος από αυτή την εξέταση (έστω και αν ήταν μεγάλης διάρκειας) είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου και δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί.

Ευχάριστο ακόμα ήταν ότι ο γιατρός, ο οποίος μας έκανε την αυχενική διαφάνεια, ανακοίνωσε πως το μωράκι είναι μάλλον κοριτσάκι, αλλά αυτό θα σιγουρευτεί τους επόμενους μήνες! Στις φωτογραφίες 3 και 4 φαίνεται το μωράκι μας καθώς και ο εγκεφαλός του. Είναι συγκλονιστικό πως παρότι είναι  ακόμα μικρό -περίπου γύρω στα 6.5 εκατοστά- είναι ήδη  ¨σχιματισμένο¨.

 

Το ημερολόγιο της μέλλουσας μαμάς

Φωτογραφία 3: Το μωράκι μας την 12η εβδομάδα

 Το ημερολόγιο της μέλλουσας μαμάς

Φωτογραφία 4: Ο εγκέφαλος του μωρού μας, όπως φάνηκε κατά την 12η εβδομάδα κύησης

 

Εύχομαι σε όλες όσες είναι έγκυες να έχουν μια καλή και ομαλή εγκυμοσύνη, χωρίς προβλήματα.

Εις το επανιδείν