Έλα αγάπη μου να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα, μήπως και λύσουμε το δημογραφικό!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Έλα αγάπη μου, έλα, να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα, τραγουδά η Χάρις Αλεξίου, αλλά τελικά μένουμε μόνο στους στίχους. Ουσιαστικά, για να κάνεις παιδιά στην Ελλάδα θέλεις ή πολλά χρήματα ή πολλή βοήθεια:  αν έχεις και από τα δύο τότε είσαι μια χαρά. Όμως δυστυχώς λίγα ζευγάρια έχουν αυτές τα έχουν αυτά λυμένα,

Οι οικογένειες στην Ελλάδα μένουν στο ένα ή δύο παιδιά, και μπορώ να φανταστώ ένα εκατομμύριο λόγους. Οικονομική κρίση, ανύπαρκτη κρατική βοήθεια,  κίνητρα που δεν υπάρχουν για να δημιουργήσεις μεγάλη οικογένεια κλπ..


Η μείωση των γεννήσεων κατά συνέπεια ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ετών, κάτι που εντείνει τη δημογραφική κρίση, που αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προωθεί άμεσα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου που σκοπό έχουν να στηρίξουν τους νέους εργαζόμενους, τους γονείς και την ισότητα των φύλων στην εργασία, μέσα από την ολιστική προσέγγιση της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της υπογεννητικότητας και να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες.

Πέντε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού
  • Στην προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και παρέχει οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών από δύο μηνών έως 2,5 ετών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι πιστοποιημένου παιδαγωγού-φροντιστή που επιλέγεται από ειδικό μητρώο, σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Στη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα γίνει, με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούν εργαζόμενες μητέρες να αφήνουν βρέφη και νήπια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φύλαξης μέσα στις επιχειρήσεις που δουλεύουν και σε πρώτη φάση μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.
  • Στη χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Στη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να φροντίσουν το παιδί τους και στη συνέχεια δυσκολεύονται να επανέλθουν στη δουλειά τους. Λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε ένα τέτοιο ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.
  • Και τέλος, «μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά και τη σχετική παρέμβαση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων από εδώ και στο εξής. Διασφάλιση υψηλότερων συντάξεων για τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και εφόσον το επιθυμούν, δηλαδή μιλάμε για τους νέους κάτω των 35 ετών. Επιχειρώντας να βάλουν φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο.