Είσαι 17 και ψηφίζεις για πρώτη φορά; - Δες τι πρέπει να ξέρεις

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

ΟΙ εκλογές έφθασαν και κάποια παιδιά, που είναι γεννημένα το 2006, ψηφίζουν για πρώτη φορά, κι ας μην έχουν κλείσει ακόμα τα 17 τους έτη (αν είναι γεννημένα μετά τον Μάιο).

Την πρόκληση της κάλπης θα αντιμετωπίσουν οι 17άρηδες. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν περίπου 430.000 νέοι από 17 έως 21 ετών.


Στην εγκύκλιο με τίτλο «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας», περιγράφονται όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι για τη διαδικασία, είναι σε πρώτη φάση πού ψηφίζουν.

Οι νέοι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν με ένα μόνο «κλικ» το εκλογικό τους τμήμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, πατώντας ΕΔΩ.

Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει.

Την ημέρα των εκλογών θα προσέλθουν (όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου) στο εκλογικό τμήμα που προβλέπεται και ειδικότερα στην αίθουσα που αντιστοιχεί βάσει των αρχικών γραμμάτων του ονόματός τους. Όταν έρθει η σειρά τους δείχνουν στην εφορευτική επιτροπή το αναγκαίο έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας). Εν συνεχεία παίρνουν στα χέρια τους τον εκλογικό φάκελο και τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων καθώς και το λευκό ψηφοδέλτιο. Οι σταυροί που μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ακολούθως ρίχνουν τον σφραγισμένο φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, και κάπου εκεί τελειώνει η διαδικασία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι νέοι ψηφοφόροι, ώστε να ασκήσουν  το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου -εκτός από την ταυτότητα- γίνεται και με άλλα τέσσερα έγγραφα.

 Συγκεκριμένα:

αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής,

  • το διαβατήριο,
  • το δίπλωμα οδήγησης ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων.