Είναι φυσιολογικό για το μωρό μου να ροχαλίζει;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ναι, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι απόλυτα φυσιολογικό για το μωρό σας να ροχαλίζει. Τα μωρά βγάζουν πολλούς περίεργους ήχους όταν κοιμούνται. Ο λόγος είναι ότι στις πολύ μικρές μυτούλες τους μπορεί να υπάρχουν μύξες, σάλια ή ακόμα και γάλα, τα οποία δεν απελευθερώνονται από τη ρινική κοιλότητα, σύμφωνα με την Dr. Dawn Rosenberg, Λέκτορα στο Τμήμα Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Όταν περνάει αέρας από αυτές τις πολύ μικρές αναρροφήσεις κατά τη διάρκεια της αναπνοής, δημιουργείται ο ήχος του ροχαλητού. Επίσης, τα μωρά προτιμούν να αναπνέουν από τη μύτη και όχι από το στόμα. Αυτή η συνήθεια ξεκινάει από τη διαδικασία του θηλασμού, όπου τρώνε και αναπνέουν την ίδια στιγμήΈτσι, αν το μωρό σας ροχαλίζει ή βγάζει άλλους περίεργους ήχους όταν κοιμάται, συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχουν παύσεις ανάμεσα στις αναπνοές του μωρού σας.
Αν ανησυχείτε για τις αναπνοές του μωρού σας, πείτε το στον γιατρό σας. Ίσως έχει άπνοια ύπνου. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στις αναπνοές του και το ροχαλητό του θα είναι αρκετά δυνατό.

Και σε τέτοιες περιπτώσεις ήχων όμως, μην αφήνετε στην άκρη την πιθανότητα να έχει κάποια αλλεργία ή απλώς να έχει κρυώσει.
Όπως και να έχει, επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας και κατά προτίμηση, έχετε μαζί σας ηχογραφημένους ήχους από τον ύπνο του μωρού σας, ώστε να μπορεί να τους ακούσει και να βγάλει συμπέρασμα.