Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι; 10 διατροφικά tips που θα σας χρειαστούν!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Η σωστή διατροφή είναι πολύτιμη για όλα τα στάδια της ζωή σας,  όμως είναι ζωτικής σημασίας αν είστε έγκυος ή σχεδιάζεται να μείνετε, καθώς θα βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου σας. Τι χρειάζεται όμως να προσέξει μια εγκυμονούσα τους καλοκαιρινούς μήνες;


Από τη Στεφανία Ρουμπάκη

  1. Το βασικότερο που πρέπει να προσέχει μια εγκυμονούσα είναι η ασφάλεια  των τροφίμων που καταναλώνει. Το καλοκαίρι λοιπόν που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την συντήρηση και αποθήκευση των τροφίμων, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
  2. Για λόγους ασφάλειας πάλι,  μαγειρέψτε καλά το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά, και καθαρίστε με διάλυμα χλωρίου κάθε επιφάνεια που έχει έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα αυτά πριν μαγειρευτούν. Βακτήρια όπως σαλμονέλα και λιστέρια, που υπάρχουν πολλές φορές στα τρόφιμα, μπορεί να βλάψουν το μωρό σας.  Αποφύγετε λοιπόν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά αυγά όπως η μαγιονέζα, μαλακά τυριά όπως μπρι και καμεμπέρ, τυριά τύπου ροκφόρ, όλα τα πατέ, όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά αλλά και τα χύμα τυριά διότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την παστερίωση τους, καθώς και έτοιμες σαλάτες όπως ρώσικη και ξαναζεσταμένα τρόφιμα.
  3. Ιδιαίτερα προσεκτικοί χρειάζεται να είστε με τις σαλάτες που καταναλώνεται απ’ έξω, μιας και το καλοκαίρι μας ωθεί να βγαίνουμε έξω περισσότερο, καλό είναι να προτιμούμε τα εποχιακά χόρτα που είναι βρασμένα και να αποφεύγουμε τις ωμές σαλάτες, που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πλύσιμο που έχει γίνει στα λαχανικά.   Άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέχετε είναι στην κατανάλωση των φρούτων. Το καλοκαίρι η χώρα μας παράγει πληθώρα φρούτων, πολλά από αυτά τρώγονται με τη φλούδα. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί λοιπόν στο πλύσιμο τους.
  4. Καταναλώστε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, προτιμήστε τα μικρά ψάρια όπως σαρδέλα, μαρίδα, γαύρο που τρώγονται ολόκληρα με τα κόκαλα τους και τα βρίσκεις εύκολα αυτή την εποχή, γιατί είναι καλή πηγή ασβεστίου που συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη των οστών του μωρού σας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προτύπων για τα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου, προσοχή χρειάζεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο μερίδες εβδομαδιαίως. Αυτό γιατί παρόλο που τα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα των λιπαρών ψαριών βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, και συμβάλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου, ενέχουν τον κίνδυνο έκθεσης της μητέρας και του εμβρύου σε διοξίνες. Επίσης οι εγκυμονούσες καλό θα ήταν να αποφεύγουν τον τόνο και τους ξιφίες  λόγω του κινδύνου έκθεσης σε μεθυλυδράργυρο, ο οποίος σε υψηλά επίπεδα μπορεί να είναι επιβλαβής στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του εμβρύου.
  5. Αποφύγετε την κατανάλωση συκωτιού, διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, της οποίας η κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται στη φάση της κύησης. Επίσης αποφύγετε να παίρνετε συμπληρώματα  κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορει να περιέχουν βιταμίνη Α.
  6. Το καλοκαίρι σίγουρα αυξάνει την διάθεση μας για βόλτες και δροσερά αλκοολούχα ποτά , όμως μια εγκυμονούσα χρειάζεται να είναι προσεκτική. Ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλης μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ένα αναπτυσσόμενο όργανο του εμβρύου, ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο, ενώ δυσχεραίνει εκτός των άλλων, τον μεταβολισμό και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Για όλα αυτά καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και να επιλέξετε καλύτερα κάποιο virgin cocktail ή κάποια μπύρα άνευ αλκοόλ.
  7. Η καφεΐνη είναι μία ουσία που βρίσκεται στον καφέ, στην σοκολάτα, στα αναψυκτικά τύπου κόλας, στο τσάι καθώς επίσης και σε μερικά φαρμακευτικά προϊόντα. Μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και άγχος στη μητέρα, καθώς και να οδηγήσει στη γέννηση βρέφους με χαμηλό βάρος. Για αυτό καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης ή να επιλέγετε ροφήματα ή καφέδες χωρίς καφεΐνη.
  8. Η ζέστη των καλοκαιρινών μηνών αυξάνει την εφίδρωση, γι’ αυτό χρειάζεται να ενυδατώνεστε επαρκώς. Μια εγκυμονούσα χρειάζεται 0,03lt υγρά ανα κιλό σωματικού βάρους. Αν είστε στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και υποφέρετε από ναυτίες, αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση στερεών και υγρών, που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
  9.  Οι ορμόνες που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη κύησης. Έτσι μια εγκυμονούσα καλό είναι να αποφεύγει την συχνή κατανάλωση ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων, όπως είναι οι έτοιμοι συσκευασμένοι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα smoothies και τα milkshakes, καθώς επίσης και το παγωτό που έχει την τιμητική του, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
  10. Καθοριστικής σημασία για μια εγκυμονούσα είναι η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος.  Οι συστάσεις για τις εγκυμονούσες γυναίκες ή για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν μωράκι είναι να καταναλώνουν 0,4 mg φολικού οξέος ημερησίως. Το φολικό οξύ βοηθάει στην μείωση της εμφάνισης προβλημάτων του νευρικού σωλήνα που συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το φολικό οξύ μπορούμε να το βρούμε σε ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα μούρα, στους  ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, σε εσπεριδοειδή φρούτα, και σε εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Επίσης ο γυναικολόγος σας θα συστήσει προγεννητικά και κατά την διάρκεια κυρίως  του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνες συμπλήρωμα φολικού οξέος.

Με την επιστημονική συμβολή του Κλινικού Διατροφολόγου - Διαιτολόγου Γιάννη Κάλφα 

 

 

tags:


tags: