Εγκυμοσύνη: Ανησυχία για τoυς κινδύνους που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα σε γυναίκες που κυοφορούν

Δημοσιεύθηκε στις

Το 98% των εγκύων που εισάγονται σε νοσοκομεία με κορoνοϊό δεν έχει λάβει ούτε μια δόση εμβολίου. Ανησυχία από την ιατρική κοινότητα για την επικινδυνότητα που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα στις εγκυμονούσες.

Ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται όλο και πιο επιτακτικός από τους αρμόδιους φορείς καθώς παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ανεμβολίαστων εγκύων με κορωνοϊό.


Στοιχεία της έρευνας της Εθνικής Περιγεννητικής Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξαν ότι από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, 3.371 έγκυες γυναίκες εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κορονοϊό, ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλείται στις εγκύους αυξάνεται εξαιτίας των νεών μεταλλάξεων.

Σοβαρές επιπλοκές σε εγκύους από τον κορονοϊό

Το τελευταίο τρίμηνο και παρά την ενημέρωση για την ασφάλεια των εμβολίων, το 98% των εγκύων που εισήχθη στο νοσοκομείο με κορονοϊό, δηλαδή 171 γυναίκες δεν είχαν λάβει ούτε μια δόση του εμβολίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο η μετάλλαξη Δέλτα είναι και η κυρίαρχη στη χώρα: μία στις επτά έγκυες γυναίκες χρειαζόταν φροντίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μία στις τρεις ανέπτυξε πνευμονία, ενώ μια στις πέντε αναγκάστηκε να γεννήσει πρόωρα λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό.

Ήδη από τα μέσα Απριλίου για τις έγκυες γυναίκες έχουν προσφερθεί τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ως τα πιο ασφαλή, ενώ μέχρι τώρα στην Αγγλία πάνω από 51.000 έγκυες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται από τις ενώσεις μαιών και γυναικολόγων ότι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα των εμβολιασμών δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς δεν έχει προκύψει καμία επιπλοκή.

Πηγή: DW