Χωρίς παρενέργειες το εμβόλιο της Pfizer στα παιδιά 5-11 ετών, λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες προχωρούν και δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν πάρει έγκριση είναι ασφαλή για τα παιδιά, πολλοί γονείς διστάζουν. Ωστόσο όλη η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι είναι ακίνδυνα και τους παροτρύνει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 για τα παιδιά 5 – 11 ετών είναι αποτελεσματικό χωρίς άλλες παρενέργειες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αναφερόμενος στις  ανακοινώσεις της Pfizer, για τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών στις ηλικίες αυτές.

Μάλιστα σημείωσε σοτν Athina 9,84, ότι μόλις πάρει έγκριση θα "πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τον εμβολιασμό τους".

Αναφέρθηκε επίσης στις συνολικότερες αρνητικές συνέπειες του κορoνοϊού στα παιδιά, που ξεπερνούν, όπως είπε, τη νόσο.

«Υπάρχουν πολλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά όπως παραδείγματος χάριν ότι το 10% νοσεί από long covid ή άλλα που με το κλείσιμο των σχολείων έχουν συνέπειες στην ψυχολογία τους με στρες, κατάθλιψη. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε σοβαρά το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών», τόνισε. Υπογράμμισε μάλιστα πως «πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών από τις συνέπειες της πανδημίας».

Αναφερόμενος στο θέμα των παρελάσεων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως η Επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις της με βάση την επιδημιολογική εικόνα.

Με τα σημερινά δεδομένα παραμένουμε στη δήλωση του υπουργού, του κ. Βορίδη για την πραγματοποίηση τους αλλά επειδή πρόκειται για δυναμική και μεταβαλλόμενη κατάσταση θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα», δήλωσε σχετικά.

Τέλος, ο κ. Ζαούτης είπε ότι ο πληθυσμός πρέπει να προχωρήσει και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης καθώς αναμένεται αύξηση των αναπνευστικών ιών: «Μπαίνουμε ήδη σε αυτή την περίοδο αναμένοντας έξαρση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» επεσήμανε προσθέτοντας πως πέρυσι δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον covid.