Αϋπνία μετά τον τοκετό: Ο «μυστικός κλέφτης» του ύπνου για τον οποίο δεν σας προειδοποιεί κανείς
Δημοσιεύθηκε στις
Η αϋπνία μετά τον τοκετό είναι μια πραγματικότητα και δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι το μωρό σας κλαίει κάθε λίγες ώρες (αν και αυτό δεν βοηθάει).
Η αϋπνία δεν είναι κάτι νέο για μένα. Με χτύπησε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σαν ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης στο σπίτι — επίμονος, άβολος και απολύτως αδύνατο να τον διώξω. Ξυπνούσα στις 2 το πρωί, κοίταζα το ταβάνι για ώρες και τελικά έπεφτα στον πιο βαθύ, απολαυστικό ύπνο — ακριβώς τη στιγμή που το ξυπνητήρι μου χτυπούσε για τη δουλειά. Ήταν βάναυσο. Τσάι, μέλι, διαλογισμοί — τίποτα δεν δούλεψε.
Αλλά ενώ οι αϋπνίες κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου φαίνονταν ατελείωτες, πίστευα ότι θα υποχωρούσαν μόλις γεννούσα το μωρό. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη... Και όχι, δεν αφορά μόνο το μωρό που κλαίει κάθε λίγες ώρες (αν και αυτό δεν βοηθά). Αν ξαπλώνεις και κοιτάς το ταβάνι πολύ αφού έχεις ηρεμήσει το μωρό σου, νιώθοντας ότι ο ύπνος είναι πάντα λίγο μακριά, δεν είσαι μόνη.
Τι είναι η αϋπνία μετά τον τοκετό;
Έχεις αποκτήσει μωρό, είσαι τελείως εξαντλημένη, αλλά κάθε φορά που βάζεις το κεφάλι σου στο μαξιλάρι, το μυαλό σου δεν ηρεμεί. Αναπαράγεις την ημέρα, ανησυχείς για την αναπνοή του μωρού σου ή υπεραναλύεις τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις αύριο. Σύμφωνα με το Sleep Foundation, πάνω από τα δύο τρίτα των νέων γονιών βιώνουν κακή ποιότητα ύπνου τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό. Για κάποιες γυναίκες, αυτό εξελίσσεται σε πλήρη αϋπνία — δυσκολία να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένες, ακόμα και όταν το μωρό κοιμάται ήσυχο.
Δεν είναι απλά αϋπνίες. Η αϋπνία μετά τον τοκετό μοιάζει με ένα σκληρό αστείο του σώματος: είσαι εξαντλημένη, αλλά ο ύπνος φαίνεται να είναι ένα άπιαστο όνειρο.
Γιατί συμβαίνει η αϋπνία μετά τον τοκετό;
Δεν υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος. Η αϋπνία μετά τον τοκετό συχνά προέρχεται από συνδυασμό παραγόντων, όπως:
- Ορμονική αναστάτωση: Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα της προγεστερόνης και της οιστρογόνου πέφτουν. Η προγεστερόνη, που συχνά αποκαλείται "ορμόνη της χαλάρωσης", σε βοηθά να νιώσεις υπνηλία, ενώ η οιστρογόνο σε βοηθά να κοιμηθείς πιο γρήγορα και να ξυπνήσεις λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν αυτές οι ορμόνες μειώνονται μετά τον τοκετό, μπορεί να σε αφήσουν να νιώθεις υπερένταση και ανήσυχη.
- Αναστάτωση του κιρκαδικού ρυθμού: Τα νεογέννητα δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας, και αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος στον εσωτερικό σου ρυθμό. Τα νυχτερινά τάισμα, οι αλλαγές πάνες και το να ξαπλώνεις ξύπνια ακούγοντας τα γουργουρητά του μωρού σου, διαταράσσουν τους φυσικούς σου κύκλους ύπνου.
- Υπερφόρτωση του ψυχικού φορτίου: Η ανησυχία για την υγεία του μωρού σου, οι αλλαγές στις σχέσεις και οι οικονομικές πιέσεις συχνά προκαλούν αϋπνία. Και αν είχες δυσκολίες με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτά τα μοτίβα μπορεί να παραμείνουν και μετά τον τοκετό.
Πώς να καταλάβεις αν είναι αϋπνία μετά τον τοκετό;
Είναι φυσιολογικό να νιώθεις κουρασμένη μετά τον τοκετό. Αλλά η αϋπνία μετά τον τοκετό είναι διαφορετική. Αν ξαπλώνεις και μένεις ξύπνια ακόμα κι όταν το μωρό κοιμάται βαθιά, ή αν νιώθεις ακραία ευερεθιστότητα, ημερήσια κόπωση ή αν ο ύπνος σου δεν είναι αναζωογονητικός, τότε μπορεί να είναι αϋπνία.
Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;
Τα καλά νέα; Η αϋπνία μετά τον τοκετό δεν είναι μόνιμη και υπάρχουν τρόποι να την καταπολεμήσεις.
- Ζήτα επαγγελματική βοήθεια: Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία για την Αϋπνία (CBT-I) είναι μια επαναστατική μέθοδος. Βοηθά να επαναρυθμίσεις το μυαλό σου, ώστε να σταματήσεις να συνδέεις την ώρα του ύπνου με το άγχος. Αν είναι δυνατόν, δοκίμασε την CBT-I ακόμη και πριν από τον τοκετό για να προετοιμαστείς για επιτυχημένο ύπνο μετά τον τοκετό.
- Δοκίμασε θεραπεία με φως: Η έκθεση στο φυσικό φως (ή η χρήση φωτεινής συσκευής) κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του κιρκαδικού ρυθμού σου. Οι πρωινές βόλτες με το μωρό σε καρότσι ή φουσκωτό προσφέρουν διπλό όφελος — χαλάρωση και για τα δύο.
- Δημιούργησε ένα καταφύγιο για ύπνο: Πες αντίο στο άγχος του διαδικτύου (το βλέπουμε, TikTok τα μεσάνυχτα) και δημιούργησε μια περιοχή χωρίς τεχνολογία στο υπνοδωμάτιο. Δοκίμασε καταπραϋντικές συνήθειες όπως ένα ζεστό μπάνιο ή να διαβάσεις ένα φυσικό βιβλίο πριν κοιμηθείς.
- Ζήτησε βοήθεια: Στήριξε σε τον/την σύντροφό σου, την οικογένειά σου ή φίλους όταν είναι δυνατόν. Λίγες ώρες αδιάκοπου ύπνου μπορούν να κάνουν θαύματα.
- Δώσε προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία: Η αϋπνία μετά τον τοκετό και οι ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος ή η κατάθλιψη συχνά πάνε χέρι-χέρι. Αν νιώθεις υπερφορτωμένη, επικοινώνησε με έναν θεραπευτή ή μπες σε μια ομάδα υποστήριξης.
Ένα μήνυμα για τις εξαντλημένες μαμάδες
Πάρε το από κάποια που έχει περάσει από εκεί: Θα κοιμηθείς ξανά. Ίσως να μην συμβεί απόψε ή και την επόμενη εβδομάδα, αλλά έρχεται. Και όταν εκείνη η ένδοξη, αδιάκοπη νύχτα επιτέλους έρθει, θα νιώσεις σαν να κέρδισες το λαχείο.
Μέχρι τότε, κράτα γερά. Πιες τον καφέ, αποδέξου τη βοήθεια και να ξέρεις ότι κάνεις εκπληκτική δουλειά - ακόμα και όταν νιώθεις ότι τρέχεις με άδειες μπαταρίες.