Απαισιόδοξοι οι νέοι - Διστάζουν να κάνουν παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις

Δύο στους τρεις νέους Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της χώρας, γεγονός που τους κάνει να σκέφτονται αν θα πρέπει να κάνουν παιδιά. Αυτό διαπιστώνει έρευνα του Allianz Foundation, η οποία καταλήγει επίσης ότι οι νέοι θεωρούν πως η οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, η δίκαιη και φιλική κοινωνία και οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί είναι βασικές προϋποθέσεις για μια ποιοτική ζωή και για ένα μέλλον με ευημερία.

Συνολικά, βάσει των δημοσκοπήσεων σε έξι χώρες -Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο- επικρατεί βαθιά αίσθηση ανησυχίας για το μέλλον: 8 στους 10 αμφισβητούν ανοιχτά το εάν η γενιά τους πρέπει να κάνει παιδιά, καθώς αναμένουν ότι οι κοινωνίες θα γίνουν λιγότερο βιώσιμες στα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.


Απαισιόδοξοι οι νέοι - Διστάζουν να κάνουν παιδιά

«Η πλειοψηφία των νέων αισθάνονται ότι οι κοινωνίες τους γίνονται λιγότερο ισότιμες, λιγότερο ασφαλείς και περισσότερο διχασμένες, και διεκδικούν τον λόγο στον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις συμφωνούν απόλυτα ότι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα θα έπρεπε να είναι το θεμέλιο για τις μελλοντικές κοινωνίες και δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στους ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Επίσης, οι νεαροί Έλληνες ανησυχούν για τα fake news και τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για τη διάβρωση του συστήματος δικαιοσύνης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο   Δρ. Simon Morris-Lange, Επικεφαλής της Έρευνας στο Allianz Foundation.

Οι προτεραιότητες για το μέλλον των Ελλήνων

Οι νέοι ενήλικες στην Ελλάδα εκφράζουν πιο εμφατικές προτεραιότητες από ό,τι οι νέοι ενήλικες στις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εστιάζοντας στη φιλικότητα προς τα παιδιά, στις ευκαιρίες για υψηλόμισθες θέσεις εργασίας και στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ως απαραίτητες για την καθημερινή διαβίωση και την οικονομική βιωσιμότητα. Θεωρούν επίσης ότι η φιλικότητα προς το κλίμα και η χαμηλή ανισότητα είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον στο οποίο θέλουν να ζήσουν.