Αναβλήθηκε επ' αόριστον το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Δημοσιεύθηκε στις

Την ακύρωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για το προσβλητικό για τις γυναίκες περιεχόμενό του.

Συγκεκριμένα την, επ' αόριστον αναβολή του συνεδρίου ανακοίνωσε ο ίδιος ο γυναικολόγος Κώστας Πάντος, ένας εκ των διοργανωτών του.

«Παρασυρθήκαμε» είπε ο κ. Πάντος σχετικά με το βίντεο που προωθούσε το Συνέδριο, και υποστήριξε για άλλη μια φορά πως πρόθεση δεν ήταν να βγει το μήνυμα που βγήκε.

Το προωθητικό σποτ του συνεδρίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς σύμφωνα με τους επικριτές του χαρακτηρίζεται σεξιστικό και υποτιμητικό για τη γυναίκα, καθώς αναπαράγει σεξιστικά πρότυπα σχετικά με την «υποχρέωση» της γυναίκας να κάνει παιδί και τον ρόλο της στην κοινωνία.

«Παρερμηνεύτηκε» λένε οι διοργανωτές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ακύρωση του συνεδρίου που ήταν προγραμματισμένη για τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα, αποφασίστηκε ομόφωνα «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε».

«Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση. Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν» καταλήγει στην ανακοίνωση η οργανωτική επιτροπή.

Απόσυρση των κύριων χορηγών

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας,  ΕΡΤ και ΑΠΕ κλπ., όπως και η πρόεδρος τη Δημοκρατίας (το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας).

Παράλληλα αποχώρησαν αρκετές επώνυμες κυρίες, οι οποίες μόλις αντιλήφθηκαν τα στερεότυπα που προβάλλει το σποτ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετείχαν.

To περίφημο σποτ