Αίμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι μπορεί να σημαίνει
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για έναν από τους μεγαλύτερους φόβους μιας εγκυμονούσας. Την αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, όπως είναι μια εγκυμοσύνη και η αναμονή του καινούριου μέλους στη ενός από στη ζωή ενός ζευγαριού, το να μιλάμε για αίμα, είναι κάτι που και μόνο στο άκουσμά του προκαλεί ανησυχία.
Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, παρατηρούν μία μικρή ή μεγάλη αιμορραγία και καλούν έντρομες το γυναικολόγο τους στο τηλέφωνο προκειμένου να εξεταστούν και να καθησυχαστούν το συντομότερο δυνατό για την πορεία της κύησης τους.
Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σχετικά συχνή και δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα. Και σίγουρα υπάρχουν πολλές αιτίες. Κάποιες είναι σοβαρές και κάποιες όχι. Κάποιες αιτίες προκαλούν αιμορραγία πρώιμα στην εγκυμοσύνη. Άλλες οδηγούν σε αιμορραγία αργότερα. Η μικρή αιμορραγία συνήθως σταματάει από μόνη της. Αντίθετα όμως, κάποιες φορές μπορεί να σημαίνει κίνδυνο για σένα και το μωρό σου.
Γι’ αυτό και εμείς ρωτήσαμε τους ειδικούς τι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων αίματος ή ακόμα και μιας μεγαλύτερης ποσότητας αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτό που μας απάντησαν είναι ότι δεν είναι πάντα δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία. Ωστόσο, συγκεντρώσαμε τους πιο συχνούς λόγους που αυτό μπορεί να συμβεί.
Αίμα στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Αιμορραγία της εμφύτευσης
Στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί ελαφριά αιμορραγία, που ονομάζεται «κηλίδωση», όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στον τοίχο της μήτρας . Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «αιμορραγία εμφύτευσης» και συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου μετά τη σύλληψη.
Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η κολπική αιμορραγία που εμφανίζει η έγκυος είναι ήπια, χαρακτηρίζεται ως σταγονοειδής αιμόρροια και σπανιότερα είναι μεγάλης ποσότητας. Διαρκεί συνήθως από 24 έως και 48 ώρες και αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία για την οποία δε συντρέχει συνήθως κανένας λόγος ανησυχίας.
Συνήθως, πρόκειται για κηλίδες αίματος καφεοειδούς απόχρωσης και όχι κόκκινου χρώματος και σπανίως συνοδεύεται από πόνο.
Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της κύησης
Μερικές φορές οι εγκυμονούσες μπορεί να εμφανίσουν μικρού ή μεγάλου βαθμού κολπική αιμορραγία που μοιάζει με την έμμηνο ρύση. Μάλιστα η αιμορραγία αυτή εμφανίζεται στον αναμενόμενο χρόνο που θα έπρεπε να εμφανίσει η γυναίκα την αναμενόμενη έμμηνο ρύση. Αυτό συμβαίνει περίπου με τη συμπλήρωση της τέταρτης και της όγδοης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
Άλλα αίτια
Στην εγκυμοσύνη, ο τράχηλος γίνεται λίγο πιο ευαίσθητος και ευάλωτος σε ερεθισμούς και περιστασιακά μπορεί και να αιμορραγεί λόγω της αυξημένης αιμάτωσης του κατά τη διάρκεια της κύησης.
Οι αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια του σεξ ή της άσκησης ή μία μόλυνση μπορούν να είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση κηλίδων αίματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα κρίνει τι έχει συμβεί και θα σας προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Ωστόσο κάποιες φορές, το αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, αφορά πιο σοβαρές καταστάσεις όπως :
Βιοχημική κύηση
Συμβαίνει όταν το έμβρυο εμφυτευθεί εντός της μήτρας και τελικά αποβληθεί αυτόματα από αυτήν πριν φτάσει ο γυναικολόγος να διαπιστώσει με υπέρηχο την ύπαρξη της.
Αποβολή
Δυστυχώς, το 20% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή. Τα συμπτώματα της αποβολής συμπεριλαμβάνουν αμβλύ ή οξύ πόνο χαμηλά στην πλάτη, απώλεια βάρους, βλέννα σε ανοιχτή ροζ απόχρωση, κράμπες ή συσπάσεις, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις και την ξαφνική μείωση των συμπτωμάτων εγκυμοσύνης.
Να θυμάστε, ότι οι περισσότερες αποβολές δεν μπορούν να προληφθούν. Είναι συχνά ο τρόπος που το σώμα χειρίζεται μια εγκυμοσύνη που δεν είναι φυσιολογική. Έχοντας μια αποβολή δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις παιδιά ή ότι υπάρχει κάτι κακό σχετικά με την υγεία σου.
Έκτοπη κύηση
Πρόκειται για την κύηση που αναπτύσσεται οπουδήποτε αλλού εκτός από τη μήτρα, συνήθως στις σάλπιγγες. Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν συνήθως μεταξύ 6ης και 10ης εβδομάδας, το αίμα είναι καφετί και η αιμορραγία συνοδεύεται από οξύ πόνο. Συνήθως μάλιστα ο πόνος είναι πιο έντονος στη μια πλευρά. Χαμηλά, κάτω, μπροστά από τη λεκάνη.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν Αλλά δεν υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν για όλες τις γυναίκες. Μπορεί να πονάτε παντού και να έχετε κόκκινο αίμα και τελικά να έχετε έκτοπη κύηση. Εάν νιώθετε οξύ πόνο με αιμορραγία πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως το γιατρό σας. Εάν ο πόνος γίνει υπερβολικός ή σας πιάνουν λιποθυμίες μπορεί να είναι ένδειξη ότι η έκτοπη κύηση ετοιμάζεται να διακοπεί ή έχει ήδη διακοπεί και πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.
Όλες οι γυναίκες μπορεί να έχουν έκτοπη κύηση, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται εάν χρησιμοποιείτε σπιράλ ή εάν έχετε προσβληθεί στο παρελθόν από κάποια λοίμωξη της πυέλου ή έχετε ιστορικό βλάβης στη σάλπιγγα. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας ή έχετε ήδη παρουσιάσει έκτοπη κύηση. Μια προηγούμενη έκτοπη κύηση αυξάνει τις πιθανότητες επανάληψής της στο μέλλον κατά 10%-15%.
Μύλη κύηση
Μια εξαιρετικά σπάνια μαιευτική κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει έμβρυο και δυνατότητα βιώσιμης κύησης. Επίσης ονομάζεται τροφοβλαστική νόσος ή απλά μύλη. Σ` αυτήν αναπτύσσεται ένας παθολογικός ιστός αντί εμβρύου. Η μύλη κύηση μπορεί να απαιτήσει θεραπεία με αναρροφητική απόξεση ή με φάρμακα.
Αίμα στο 2ο και στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Η εμφάνιση αίματος σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο σοβαρή, γιατί μπορεί να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα για τη μητέρα ή το μωρό.
Πιθανές αιτίες της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια του δευτέρου ή και του τρίτου τριμήνου της κύησης αποτελούν:
Προδρομικός πλακούντας
Όταν ο πλακούντας είναι χαμηλά στην μήτρα, μπορεί μερικώς ή πλήρως να καλύπτει τον τράχηλο. Αυτό καλείται προδρομικός πλακούντας και μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμορραγία. Συνήθως προκαλεί ανώδυνη αιμορραγία που μπορεί να έχει τη μορφή λίγων κηλίδων ή μεγάλης ροής. Είναι κοινό φαινόμενο γύρω στην 20ή εβδομάδα και στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλακούντας ανεβαίνει καθώς αναπτύσσεται η μήτρα.
Μπορεί, όμως, να μην υπάρξουν σημάδια και να ανακαλύψετε ότι έχετε πρόδρομο πλακούντα μέσω μιας εξέτασης ρουτίνας με υπερηχογράφημα. Εάν έχει εγκατασταθεί ο πρόδρομος πλακούντας θα χρειαστεί να γεννήσετε με καισαρική τομή.
Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες πιο προχωρημένης ηλικίας ή στις πολύδυμες κυήσεις. Ο κίνδυνος είναι επίσης μεγαλύτερος για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει ήδη ένα ή περισσότερα παιδιά. Παρ’ όλ’ αυτά ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός (αφορά το 1% του συνόλου των κυήσεων).
Ωστόσο κόκκινο αίμα από τον κόλπο, χωρίς πόνους, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης είναι συχνά προειδοποιητικό σημάδι και πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό ή τη μαία σας, έστω κι αν η αιμορραγία σας είναι περιορισμένη.
Αποκόλληση πλακούντα
Συμβαίνει όταν ο πλακούντας αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας πριν γεννηθεί το μωρό. Και πάλι η περίπτωση είναι σπάνια αλλά μπορεί να προκαλέσει κατάσταση άμεσης ανάγκης και για τη μητέρα και για το παιδί. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που οφείλεται σε τραυματισμό, π.χ. αυτοκινητικό δυστύχημα ή πτώση, δεν είναι γνωστά τα αίτια της αποκόλλησης του πλακούντα, αλλά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από την 20ή εβδομάδα και μετά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες παρουσιάζουν έντονη αιμορραγία από τον κόλπο και ταυτόχρονα πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, καμιά φορά μαζί με κράμπες και ζαλάδες. Μερικές φορές, όμως, η αποκόλληση δεν γίνεται αντιληπτή γιατί το αίμα συγκεντρώνεται πίσω από τον πλακούντα και δεν ρέει προς τα έξω. Γι’ αυτό, ακόμη κι αν δεν δείτε αίμα, αλλά νιώθετε έντονο πόνο στη μήτρα πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.
Με την αποκόλληση του πλακούντα όχι μόνο χάνεται αίμα, αλλά καθώς ο πλακούντας απομακρύνεται από το παιδί, αρχίζει να του λείπει οξυγόνο. Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τη μητέρα και για το παιδί εξαρτάται από την έκταση της αποκόλλησης. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις το μωρό θα χρειαστεί να γεννηθεί με καισαρική τομή και ίσως χρειαστείτε μετάγγιση αίματος.
Πρόωρος τοκετός
Αργά στην εγκυμοσύνη, η αιμορραγία από τον κόλπο μπορεί να είναι σημάδι τοκετού. Ένα βύσμα που καλύπτει το άνοιγμα της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποβάλλεται ακριβώς πριν ή κατά την έναρξη του τοκετού. Δεν είναι πρόβλημα αν συμβεί λίγες βδομάδες πριν την ημερομηνία του τοκετού σου. Εάν συμβεί νωρίτερα, ίσως μπείτε σε πρόωρο τοκετό και πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Άλλα σημεία πρόωρου τοκετού είναι: κολπική έκκριση, πίεση χαμηλά στην κοιλιά ή την πύελο, ήπιος πόνος πίσω χαμηλά, κράμπες στο στομάχι με ή χωρίς διάρροια και κανονικές συσπάσεις ή πέτρωμα της μήτρας
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως οποτεδήποτε και αν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της κύησης, οποιαδήποτε μορφή κολπικής αιμορραγίας, μικρή ή μεγάλη, επειδή πάντα υποβόσκει ο κίνδυνος να υποκρύπτεται κάποια μαιευτική επιπλοκή, καλό θα είναι να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό και αυτός θα σας κατευθύνει ανάλογα.
Αν θέλετε να μάθετε για τα επικίνδυνα σημάδια στην εγκυμοσύνη διαβάστε εδώ:
Κορονοϊός: Με ποιες σοβαρές επιπλοκές κινδυνεύουν οι έγκυες – Νέα έρευνα