Αδιανόητο! Δικαστής απαγόρευσε την έκτρωση σε 10χρονη που έπεσε θύμα βιασμού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μία σοκαριστική δικαστική απόφαση έχει εξαγριώσει τη Βραζιλία, καθώς δικαστής απαγόρευσε την έκτρωση σε ένα 10χρονο κορίτσι που έπεσε θύμα βιασμού. Την ώρα της δίκης, δικαστής και εισαγγελέας την προέτρεπαν επανειλημμένα να συνεχίσει την εγκυμοσύνη.

Θα μπορούσε το κορίτσι να αντέξει να είναι έγκυος “για λίγο ακόμα”; ρώτησε η Βραζιλιάνα δικαστής Joana Ribeiro Zimmer. Μήπως “ήθελε να δώσει όνομα στο μωρό”;


Όταν οι παρακλήσεις αυτές απέτυχαν, παρενέβη ο εισαγγελέας: Θα σκεφτόταν η κοπέλα την υιοθεσία “αντί να το αφήσει να πεθάνει -γιατί είναι ήδη ένα μωρό, ένα παιδί- αντί να το αφήσει να πεθάνει με αγωνία;”.

Η δικαστής διέταξε να πάρουν το κορίτσι από την οικογένειά της για να προστατεύσουν το έμβρυο, είπε.

Το βίντεο που διέρρευσε από την ακρόαση, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το Intercept Brazil, έχει συγκλονίσει τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία διατηρεί αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις.

Πότε ζήτησε έκτρωση το κορίτσι

Η κοπέλα, από τη νότια πολιτεία Σάντα Καταρίνα, ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος 22 εβδομάδων τον Μάιο. Ήταν 22 εβδομάδων και δύο ημερών όταν ζήτησε έκτρωση σε νοσοκομείο της Φλοριανόπολις, της πρωτεύουσας της πολιτείας.

Ο ομοσπονδιακός νόμος εγγυάται στα θύματα βιασμού το δικαίωμα στη διαδικασία σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Όμως το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας συνιστά όλες οι αμβλώσεις να πραγματοποιούνται πριν από τις 22 εβδομάδες. Το νοσοκομείο, επικαλούμενο αυτή την οδηγία, αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαδικασία χωρίς δικαστική άδεια.

Η δικαστής ρώτησε το παιδί αν θα ήταν πρόθυμο να παραμείνει έγκυος “δύο ή τρεις εβδομάδες ακόμη” για να επιτρέψει στο έμβρυο να αναπτυχθεί. Ρώτησε επίσης αν το κορίτσι θα μπορούσε να αισθανθεί τις κλωτσιές του μωρού και αν ο βιαστής της θα συμφωνούσε να το δώσει για υιοθεσία και στη συνέχεια στράφηκε προς τη μητέρα του θύματος.

“Όσον αφορά το μωράκι, καταλαβαίνετε ότι αν διακόψουμε την εγκυμοσύνη, το μωρό γεννιέται και πρέπει να περιμένουμε να πεθάνει;” είπε ψευδώς. “Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό; Ότι πρόκειται για απέραντη σκληρότητα; Ότι το μωρό θα γεννηθεί και θα κλαίει μέχρι να πεθάνει;”

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η κοπέλα επαναλάμβανε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει την εγκυμοσύνη και να γεννήσει το μωρό. Αλλά τελικά συμφώνησε με το αίτημα της Ribeiro Zimmer να περιμένει “μερικές εβδομάδες ακόμη” για να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του εμβρύου εκτός της μήτρας της για πιθανή υιοθεσία.

Στην απόφασή της, η δικαστής εξίσωσε την άμβλωση με την ανθρωποκτονία και διέταξε την εισαγωγή του κοριτσιού σε καταφύγιο για να αποτρέψει “τη μητέρα από τη διενέργεια οποιασδήποτε διαδικασίας που οδηγεί στο θάνατο του μωρού”. Αποχωρίστηκε από την οικογένειά της για περισσότερες από 40 ημέρες.

 

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, οι κρατικές αρχές δήλωσαν ότι το κορίτσι απομακρύνθηκε από το σπίτι της, ενώ οι εισαγγελείς ερευνούσαν αν βιάστηκε από μέλος της οικογένειας – όχι για την ασφάλεια του εμβρύου, ενώ το κορίτσι περίμενε στο καταφύγιο, η υπόθεση δίχασε τους Βραζιλιάνους.

Κύμα διαμαρτυρίας για την ανήλικη

“Το μωρό έχει ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ κύησης, ανεξάρτητα από το πώς συνελήφθη ή αν προστατεύεται ή όχι από τον νόμο”, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου. “Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για αφαίρεση της ζωής αυτού του ανυπεράσπιστου όντος!“, πρόσθεσε

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων στην άμβλωση βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας να απελευθερωθεί το κορίτσι από το καταφύγιο και να του χορηγηθεί η άμβλωση. Πάνω από 300.000 γυναίκες υπέγραψαν ένα ψήφισμα που ζητούσε την απόρριψη της απόφασης της δικαστή.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βραζιλίας διέταξε τελικά το νοσοκομείο να εκτελέσει τη διαδικασία, και στις 23 Ιουνίου το κορίτσι, που σήμερα είναι 11 ετών, έκανε έκτρωση. Το γραφείο “εξέφρασε τη λύπη του για το θλιβερό συμβάν” της ακρόασης και δήλωσε ότι διερευνά τη συμπεριφορά του νοσοκομείου και τη δικαστή. Το ανώτατο δικαστήριο ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει τη σύστασή του σχετικά με το πότε πρέπει να διενεργούνται οι αμβλώσεις και που αναφέρει ότι όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες. Ο Ριμπέιρο Τσίμερ έχει προαχθεί σε άλλο ρόλο και δεν ασχολείται πλέον με την υπόθεση.

Η Juliana Cesario Alvim, δικηγόρος που συνεργάστηκε με την ομάδα του 10χρονου θύματος, ελπίζει σε αλλαγές.

“Αν είναι δυνατόν να δούμε κάτι θετικό από αυτή την τραγωδία, είναι η κινητοποίηση που προκάλεσε”, δήλωσε. Ακόμη και αν η υπόθεση αυτή επιλυθεί, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την κινητοποίηση, να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα, να αυξήσουμε την προβολή και την πίεση. Ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι εδώ”.

Το νομικό πλαίσιο για την έκτρωση στη Βραζιλία

Η διαδικασία είναι νόμιμη στη Βραζιλία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου, όπως γράφει το dikastiko.gr. Όμως οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων στην άμβλωση λένε ότι η περίπτωση της 10χρονης δείχνει πώς ακόμη και οι γυναίκες με επιτρεπτό λόγο αντιμετωπίζουν αντίσταση από τις νοσοκομειακές πολιτικές, τη γραφειοκρατία και μια συχνά εχθρική δικαιοσύνη.

“Αυτό που βλέπουμε στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου οι αμβλώσεις ποινικοποιούνται, πέρα από το νόμο, δημιουργούνται εμπόδια που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην περίθαλψη”, δήλωσε στην washingtonpost η Debora Diniz, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια που μελετά τα δικαιώματα στις αμβλώσεις. “Και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, οι πιο εύθραυστοι, επηρεάζονται περισσότερο”.

Η Diniz δήλωσε ότι περιπτώσεις όπως αυτή του παιδιού θα μπορούσαν να προδικάσουν αυτό που πρόκειται να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την υπόθεση Roe v. Wade: “Όταν υπάρχει μια κατάσταση δικαστικής ανασφάλειας, όπως βλέπουμε τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κάθε πολιτεία να αποφασίζει τη δική της πολιτική, αυτή η ανασφάλεια δημιουργεί ένα χώρο ώριμο για παραπληροφόρηση και φόβο“.

Η νομική ασάφεια γύρω από τις αμβλώσεις τρομάζει τους γιατρούς που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν αγωγές ή φυλάκιση. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας εξέδωσε υπόμνημα τον περασμένο μήνα, στο οποίο αναφέρεται ότι “κάθε άμβλωση είναι έγκλημα”, αλλά ότι οι ποινές μπορούν να παραγραφούν σε “συγκεκριμένες περιπτώσεις”.

Οι γιατροί που καταδικάζονται για τη διενέργεια παράνομης έκτρωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια. Πολλοί προτιμούν να σπεύδουν με προσοχή, ακόμη και όταν αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για τα θύματα.

Περισσότερα από 17.000 παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών στη Βραζιλία μένουν έγκυες κάθε χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Αυτές οι μητέρες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στον τοκετό από ό,τι οι γυναίκες άνω των 20 ετών, ενώ έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν ρήξεις μήτρας, προεκλαμψία και αναιμία.

Οι περιπτώσεις θυμάτων βιασμού που ζητούν νόμιμη άμβλωση έχουν γίνει αλεξικέραυνο και για τις δύο πλευρές της συζήτησης για τις αμβλώσεις στη Βραζιλία.