5 βήματα για να βοηθήσουμε τον έφηβο να επιλέξει επάγγελμα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

5 βήματα για να βοηθήσουμε τον έφηβο να επιλέξει επάγγελμα

Παλαιότερα, αρκετοί γονείς κατεύθυναν τα παιδιά τους προς συγκεκριμένα επαγγέλματα με γνώμονα την οικονομική ασφάλεια, τις προοπτικές εξέλιξης ή τη σταθερότητα. Σήμερα όμως, η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος του παιδιού είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που προβληματίζει τους γονείς κυρίως λόγω της διαπίστωσης ότι πλέον κανένα επάγγελμα δεν μπορεί με βεβαιότητα να εξασφαλίσει μια σίγουρη και σταθερή επαγγελματική πορεία. Με ποιους τρόπους μπορούμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε με τις επιλογές τους;


Τι αρέσει στο παιδί μου; Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσει ο έφηβος τι του αρέσει. Μιλήστε του για τα ενδιαφέροντά του που δε χρειάζεται να περιορίζονται μόνο στα μαθήματα και την ύλη του σχολείου. Είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορούν να δείξουν ταλέντα και ενδιαφέροντα που ίσως να μη φαίνονται μόνο από τους βαθμούς τους σχολείου.

Ποια επαγγέλματα μπορεί να έκαναν το παιδί μου χαρούμενο; Το δεύτερο βήμα είναι η έρευνα και συλλογή πληροφοριών από τα δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό για τους γονείς να διαπιστώσουν κατά πόσο ένα επάγγελμα έχει προοπτικές στην Ελλάδα ή εάν οι ευκαιρίες είναι περισσότερες στο εξωτερικό καθώς και αν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το παιδί τους μελλοντικά σε μια πιθανότητα αναζήτησης εργασίας εκτός Ελλάδας. Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο συστήνεται όπως επίσης και η επαφή του παιδιού με ανθρώπους από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον που μπορούν να δώσουν πληροφορίες ή τη δυνατότητα να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ώστε να γνωρίσει το αντικείμενο καλύτερα.

Αναγνωρίστε τις ικανότητες και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Συζητήστε και ετοιμάστε μια λίστα με τις ικανότητες που έχει αναπτύξει είτε στο σχολείο είτε από εξωσχολικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, εάν ο έφηβος συμμετέχει σε ομάδα μπάσκετ δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε αν θα γίνει αθλητής. Η συμμετοχή σε μια ομάδα αποκαλύπτει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα και ικανότητες, όπως ηγετικές ικανότητες, πειθαρχία, αφοσίωση, δυνατότητα συνεργασίας με άλλα μέλη κτλ. Στη συνέχεια συγκρίνετε τις ικανότητες με αυτές που απαιτούνται στα αντικείμενα απασχόλησης που τον ενδιαφέρουν.

Τι προσόντα ζητούν οι εργοδότες; Γνωρίζοντας τις απαιτήσεις ενός επαγγέλματος βοηθά στην ετοιμασία ενός πλάνου για το μέλλον. Χρειάζεται πτυχίο ή μεταπτυχιακό και αν ναι σε ποιο πρόγραμμα σπουδών; Χρειάζονται εξειδικευμένες πιστοποιήσεις ή η εντατική εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας; Μια συμβουλή που μπορούν οι γονείς να ακολουθήσουν είναι η έρευνα σχετικών αγγελιών εργασίας όπου οι εργοδότες συνήθως αναφέρουν τις απαιτήσεις της θέσης.

Σχεδιασμός πλάνου. Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλάνου εκπαίδευσης και απόκτησης ικανοτήτων βοηθάει στην προετοιμασία του παιδιού τόσο για τις σπουδές όσο και για την αναζήτηση της πρώτης του επαγγελματικής εμπειρίας.

Τέλος η επαφή με ένα επαγγελματικό σύμβουλο και η συμπλήρωση τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο ακόμα γρηγορότερα και ευκολότερα, βοηθώντας στην καλύτερη επιλογή.

Γράφει η Άννα Ντούμα, Επαγγελματικός Σύμβουλος και Σύμβουλος Σπουδών, www.cvexcellence.gr