5 τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό σας να σταματήσει το κλάμα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

5 τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό σας να σταματήσει το κλάμα!

Δοκιμάστε κι αυτά τα τρικ και ίσως σας βοηθήσουν:


  • Ξαπλώστε το μωρό επάνω σας έτσι ώστε η κοιλίτσα του να ακουμπάει στο στήθος σας: οι χτύποι της καρδιάς σας το καθησυχάζουν και το βοηθούν να ηρεμήσει.
  • Βάλτε στην πρίζα την ηλεκτρική σκούπα. Οι συνεχόμενοι μονότονοι ήχοι, π. χ. το βουητό του ανεμιστήρα, του σεσουάρ ή της ηλεκτρικής σκούπας συνήθως ηρεμούν τα μωρά.
  • Ο λευκός θόρυβος είναι ένα ηχητικό σήμα που χρησιμοποιείται για να καλύψει τους θορύβους του περιβάλλοντος, οι οποίοι δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε. Από τον ήχο της βροχής ως τον βόμβο των ηλεκτρικών συσκευών, υπάρχουν διάφορα είδη λευκού θορύβου τόσο σε CD, όσο και σε συσκευές, στο youtube αλλά και σε εφαρμογές για τα κινητά. Θα έχετε παρατηρήσει άλλωστε πώς το μωρό σας ηρεμεί ακούγοντας το θόρυβο της ηλεκτρικής σκούπας, όταν ανάβετε το πιστολάκι ή ακούει τη βροχή να πέφτει.
  • Πάρτε το μωρό στην αγκαλιά σας, τυλίξτε το με μια κουβερτούλα κι αρχίστε να το κουνάτε. Ή καθίστε αγκαλιά σε μια κουνιστή πολυθρόνα. Ο συνδυασμός της αγκαλιάς και του απαλού λικνίσματος κάνει θαύματα.
  • Βγείτε μια βόλτα έξω με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο. Η αλλαγή του περιβάλλοντος και η ρυθμική κίνηση μπορούν να βάλουν τέλος σε ένα κλάμα που φαινόταν ότι δεν θα σταματήσει ποτέ.

Μη χάνετε την ψυχραιμία σας

Το απαρηγόρητο κλάμα του μωρού είναι μια... δοκιμασία και σίγουρα δεν έχετε πάντα την ενέργεια, την αντοχή και τη γαλήνη να το αντιμετωπίσετε. Είναι σαν ένα τηλέφωνο που χτυπάει ασταμάτητα κι ύστερα από λίγο δεν μπορείς να το ανεχτείς. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε εκνευρισμένοι ή να πανικοβάλλεστε, αν δεν καταφέρνετε να κάνετε το μωρό σας να σταματήσει. Τις στιγμές αυτές που σας εγκαταλείπει η ηρεμία και αντοχή, ακόμη και η πιο υπομονετική και τρυφερή μανούλα ή ο πιο ανεκτικός μπαμπάς, μπορεί να εκνευριστεί τρομερά και να θέλει να βάλει τα κλάματα.

Όταν το μωρό κλαίει για ώρες, για να μην εξαντληθείτε και χάσετε τον έλεγχο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ένα μικρό διάλειμμα 15 λεπτών και - στην καλύτερη περίπτωση - να φωνάξετε κάποιον να μείνει με το μωρό. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά για εσάς, αφού έτσι θα ανακτήσετε τις δυνάμεις και την ηρεμία που σας χρειάζεται για να βάλετε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Πόσο κλαίνε τα μωρά;

Στην ηλικία των πέντε ημερών ένα νεογέννητο κλαίει για 100 περίπου λεπτά κάθε πρωί. Το κλάμα σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια νεογέννητα κλαίνε πολύ, γιατί δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στη ζωή έξω από την κοιλιά της μαμάς τους ή γιατί η νευροσωματική τους ανάπτυξη, η οποία είναι τρομερά γρήγορη αλλά και πολύπλοκη, τους προκαλεί ένταση και ταραχή. Όταν περάσει αυτή η περίοδος της προσαρμογής στον έξω κόσμο, τα μωράκια κλαίνε λιγότερο.