5 συμβουλές πώς να ενθαρρύνετε ένα ντροπαλό παιδί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι ειδικοί πίστευαν ότι το περιβάλλον ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Τώρα πιστεύουν ότι η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι αποτέλεσμα γενετικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Έτσι η ιδιοσυγκρασία του παιδιού μπορεί να το προδιαθέτει να είναι δύσπιστο σε νέες καταστάσεις και να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσαρμοσθεί.

Σας παρουσιάζουμε τρόπους ενθάρρυνσης του!


1. Να είστε το παράδειγμα του.
Θετικοί στις ανταλλαγές σας με τους άλλους ανθρώπους, να μην αποφεύγετε το βλέμμα τους. Προσέξτε τις αντιδράσεις του.

2. Εργαστείτε μαζί του σε δύσκολες καταστάσεις.
Σκεφτείτε καταστάσεις που κάνουν το παιδί σας ντροπαλό. Ίσως του φανεί αστείο να εξασκηθεί λέγοντας «γεια σε ένα πάρτι γενεθλίων ή να συστήσει τον εαυτό του στην καινούργια ομάδα του», αλλά αυτό θα το βοηθήσει να αισθάνεται άνετα στην πρώτη επαφή του με καινούργια πρόσωπα.

5 συμβουλές πώς να ενθαρρύνετε ένα ντροπαλό παιδί

3. Βρείτε του μια «φωλιά».
Τα ντροπαλά παιδιά συνήθως δυσκολεύονται πολύ να βρουν μία θέση σε κοινωνικούς κύκλους. Για να τα βοηθήσετε, ενθαρρύνετε τα μικρά να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Το σημαντικό βέβαια είναι, να βρούμε ακριβώς τι ταιριάζει στο καθένα.

4. Να γνωρίζετε πότε πρέπει να κάνετε πίσω.
Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ του να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την συστολή του και να το παρενοχλείτε με συνεχείς συμβουλές για το πώς να είναι πιο εξωστρεφές. Επίσης μη ξεχνάτε ότι η ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας δεν είναι η αντανάκλαση της δικής σας.

5. Μη κάνετε επισήμανση ότι το παιδί σας είναι ντροπαλό
Σπάνια είναι καλό για ένα παιδί να έχει μια «ετικέτα», η οποία του ασκεί υπερβολική πίεση, δηλαδή «προικισμένος» για παράδειγμα, ή που δικαιολογεί την συμπεριφορά του, « είναι πολύ ντροπαλός». Γεγονός είναι ότι μπορεί το ίδιο να μην θεωρεί τον εαυτό του ντροπαλό. Αλλά αν το λέτε εσείς συνέχεια, τότε θα το πιστέψει και το ίδιο.