4 λόγοι που είναι καλό τα αδέλφια να έχουν μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ τους

Δημοσιεύθηκε στις

Η απόφαση για δεύτερο ή τρίτο παιδί είναι δύσκολη. Αρκετοί γονείς προβληματίζονται ποια είναι η ιδανική διαφορά μεταξύ αδελφιών: είναι καλύτερα να είναι κοντά στην ηλικία, οπότε μεγαλώνουν ουσιαστικά μαζί, με διπλή όμως κούραση και ευθύνη ή είναι προτιμότερο να έχει ξεπεταχτεί το παιδί, να είναι κάπως ανεξάρτητο, και ο γονιός να έχει ανακτήσει δυνάμεις; Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Είναι απόφαση του κάθε ζευγαριού πότε θα αισθανθεί έτοιμο για ένα ακόμα παιδί.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Σκέφτεστε να αποκτήσετε λοιπόν, άλλο ένα παιδί και δυσκολεύεστε να αποφασίσετε τη διαφορά. Αν περάσουν κάποιοι μήνες και δεν έχει καν περάσει ως ιδέα η απόκτηση ενός ακόμα μωρού από το μυαλό σας, τότε δεν είστε σίγουρα έτοιμοι.

Αν ήδη καλοβλέπετε την ιδέα, τότε εμείς θα σας παραθέσουμε κάποια πλεονεκτήματα του να μεγαλώνεις δυο αδέλφια που είναι κοντά στην ηλικία.

Αν τα παιδιά έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους τότε σίγουρα θα πρέπει να ξεχάσετε τον... ύπνο. Αλλά ας δούμε τα υπέρ όταν τ' αδέλφια έχουν μικρή ηλικιακή διαφορά (12 με 18 μήνες)

Καλοί φίλοι μεταξύ τους

Τα παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας, μπορεί να έχουν διαφωνίες, όμως είναι πιο κοντά συναισθηματικά, έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, παίζουν με τα ίδια παιχνίδια, παρακολουθούν τα ίδια τηλεοπτικά προγράμματα, τους αρέσουν οι ίδιες δραστηριότητες. Ουσιαστικά μεγαλώνουν μαζί. Έτσι, μαθαίνουν να φροντίζουν το ένα το άλλο και εκτός από αδέλφια γίνονται και καλοί φίλοι. Αυτός ο ισχυρός δεσμός θα υπάρχει σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Δεν υπάρχει ζήλια

Όταν το μεγαλύτερο αδερφάκι υποδεχθεί στο σπίτι το νέο μέλος είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τι συμβαίνει και να αισθανθεί ζήλια. Επίσης ο μπαμπάς και η μαμά δεν ασχολούνταν μόνο με αυτό για πολύ καιρό, έτσι τώρα δεν θα περιμένει την πλήρη προσοχή τους. Σε μια πιο μεγάλη ηλικία (3-4 ετών), το παιδί θέλει την αποκλειστικότητα σε όλα., δεν θέλει να μοιράζεται τα παιχνίδια του και ιδίως την δική σας προσοχή. Πολλά παιδάκια όταν είναι πιο μεγάλα βιώνουν κάποια οπισθοχώρηση μετά τον ερχομό του νέου μωρού, όπως για παράδειγμα να κάνουν βήματα προς τα πίσω στην εκπαίδευση τουαλέτας, να μιλούν σαν μωρά κλπ Όταν είναι μικρό δεν θα έχετε τέτοια θέματα.

Δεν ξεκινάτε από την αρχή

Όταν τα παιδιά έχουν μικρή ηλικιακή διαφορά είστε ήδη σε εγρήγορση. Και βέβαια δεν έχετε ξεχάσει τα βασικά της φροντίδας για ένα νεογέννητο, ενώ την ίδια στιγμή αισθάνεστε την εμπιστοσύνη που έχετε αποκτήσει από το πρώτο μωράκι σας. Δεν έχει προλάβει να ανεξαρτοποιηθεί το πρώτο παιδί και δεν έχετε προλάβει να νιώσετε πιο "ελεύθερη". Αλλά  έχετε γίνει εξπέρ στην αλλαγή της πάνας, στο καθημερινό μπάνιο και όλη η φροντίδα είναι πιο "αυτοματοποιημένη". Όταν μεσολαβούν αρκετά χρόνια μέχρι να αποκτήσετε δεύτερο παιδί, ξεκινάτε το μεγάλωμά του από την αρχή. Ξενύχτια, αποστειρώσεις, γεύματα...

Τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται

Όταν τα παιδιά σας είναι αρκετά κοντά στην ηλικία μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, βλέπουν τις ίδιες ταινίες, διαβάζουν τα ίδια βιβλία, παίζουν με τα ίδια παιχνίδια. Γενικά περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να μοιράζονται και να λειτουργούν ομαδικά. Θα είναι πολύ πιο εύκολη μετά η μετάβασή τους στον παιδικό σταθμό και η συναναστροφή με άλλα παιδάκια.

Μπορεί για λίγο να επικρατήσει χάος στην αρχή και εσείς να νιώσετε έτοιμη να παραδώσετε τα όπλα... Αλλά ευτυχώς θα είναι για λίγο.

"