3 έξυπνα tips για την ομαλή μετάβαση από το βρεφικό στο παιδικό κρεβάτι

Δημοσιεύθηκε στις

Η ζωή ενός παιδιού είναι γεμάτη από ορόσημα· πότε μίλησε, πότε περπάτησε, πότε πήγε πρώτη φορά σχολείο και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για ώρα… Σίγουρα είναι ωραίο όταν συμβαίνουν και είναι και μία ένδειξη πως το παιδί μας μεγαλώνει, αλλά πολλές φορές με αυτά τα ορόσημα έρχονται… «νέοι μπελάδες». Ορόσημο επίσης για ένα παιδί είναι η φάση που περνά από το βρεφικό στο παιδικό- εφηβικό κρεβάτι. Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτήν την μετάβαση αλλά οι ειδικοί δίνουν μια σειρά από μικρά tips που μπορεί να αποβούν σωτήρια!

από τη Χρυσούλα Σπυράτου


«Δεν υπάρχει «σωστός» χρόνος για να γίνει αυτή η αλλαγή» υποστηρίζει ο Dr. Roy Benaroch, παιδίατρος. «Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή αυτή γίνεται συνήθως από18 μηνών έως και 2,5-3 χρονών» αλλά εξηγεί πως δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε, ειδικά αν το παιδί κοιμάται ευχάριστα και άνετα στο βρεφικό κρεβάτι.

Μερικές ενδείξεις για να καταλάβουμε ότι το παιδί είναι έτοιμο να περάσει από το βρεφικό στο εφηβικό κρεβάτι είναι τα εξής:

3 έξυπνα tips για την ομαλή μετάβαση από το βρεφικό στο παιδικό κρεβάτι
Μπορεί να σκαρφαλώσει τα κάγκελα. Η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων συστήνει να αλλάζουμε κρεβάτι στο παιδί όταν είναι περίπου 90 εκατοστά. Εξαρτάται βέβαια και από το παιδί γιατί κάποια παιδιά μπορούν να σκαρφαλώσουν πιο εύκολα από άλλα, ακόμα και αν δεν έχουν φτάσει τα 90 εκατοστά.
Δεν θέλουν το βρεφικό κρεβάτι πια. «Μερικές οικογένειες κάνουν την μετάβαση όταν το παιδί τους δεν θέλει πια να κάτσει στο κρεβάτι του και προτιμά π.χ. να κάτσει μαζί με τους γονείς στο κρεβάτι τους» αναφέρει ο Dr. Roy Benaroch.
Το ζητάνε τα ίδια. Ο πιο ευθύς και εύκολος τρόπος…

3 έξυπνα tips για την ομαλή μετάβαση από το βρεφικό στο παιδικό κρεβάτι

Πώς γίνεται η μετάβαση;
Βήμα- βήμα. Η μετάβαση γίνεται σταδιακά, αφήνουμε το παιδί να «εξασκηθεί» με μερικούς μικρούς απογευματινούς ύπνους, προτού το αφήσουμε να κοιμηθεί μόνο του όλο το βράδυ.
Διατηρούμε την ρουτίνα που έχουμε. Η ρουτίνα είναι έτσι κι αλλιώς κάτι που βοηθά το παιδί να κάνει έναν καλό ύπνο. Μετά την αλλαγή του κρεβατιού φροντίζουμε να μην αλλάξει κάτι ως προς την ρουτίνα που ακολουθούσαμε και πριν, π.χ. διατηρούμε την ώρα που πήγαινε μέχρι πρότινος για ύπνο. Αν είναι δυνατόν, θα ήταν πολύ καλό να τοποθετήσουμε το νέο κρεβάτι ακριβώς στη θέση που ήταν και το παλιό.
Ζητάμε τη βοήθειά τους. Θα είναι πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής νέου κρεβατιού ή νέων σεντονιών. Για να τους είναι πιο εύκολο να διαλέξουν μπορείτε πρώτα να έχετε κάνει μια έρευνα και να τους δώσετε 2-3 επιλογές.

Η «μεγάλη ώρα»…
Έχουμε αγοράσει λοιπόν το νέο κρεβάτι και τώρα μένει να καταφέρουμε το παιδί να συνηθίσει και να κοιμάται στο νέο του κρεβάτι. Κακά τα ψέματα, μπορεί να δυσκολευτούμε στην αρχή και σίγουρα πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα…

Καθώς τώρα το παιδί μπορεί να σηκώνεται οποτεδήποτε θέλει, πρέπει να προσέξουμε ειδικά στο δωμάτιό του να μην υπάρχον γωνίες και γενικά σημεία όπου μπορεί να χτυπήσει. Μια καλή ιδέα θα ήταν επίσης να βάλουμε κουβέρτες και μαξιλάρια δίπλα στο κρεβάτι σε περίπτωση που πέσει από το κρεβάτι.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε όλο το σπίτι, οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετήσουμε στην πόρτα του δωματίου τους κάτι που να τα εμποδίζει να βγουν από το δωμάτιο (σαν τα καγκελάκια του βρεφικού κρεβατιού). Αν καταφέρουν να τα σκαρφαλώσουν, ίσως δεν νιώθουν ακόμα άνετα με το νέο τους κρεβάτι και χρειάζονται λίγο χρόνο.

Αργά ή γρήγορα πάντως θα συνηθίσουν και θα κοιμούνται άνετα και ευχάριστα στο νέο τους κρεβάτι…