¨Ώρα Αναχώρησης 21.10".. της σχολής χορού Ντε Πετρίλλο-Βαρλάμου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Mε αφορμή τα 35 χρόνια λειτουργίας της, η σχολή χορού της Μαρίας Ντε Πετρίλλο-Βαρλάμου παρουσιάζει μια εξαιρετική παράσταση με τίτλο ¨Ώρα Αναχώρησης 21.10".
Μια παράσταση από παιδιά και ενήλικες που συνυπάρχουν άψογα στη σκηνή με κοινό γνώμονα την αγάπη τους για το χορό..
Το all4mama συνάντησε την Μαργαρίτα Βαρλάμου που είχε τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
Η ίδια ούσα παιδί του χορευτή και χορογράφου Τάκη Βαρλάμου και της Ιταλίδας χορεύτριας και δασκάλας χορού Μαρίας Ντε Πετρίλλο μας μίλησε τόσο για την ιδέα της όσο και για την επαφή των παιδιών με τον χορό!
¨Ώρα Αναχώρησης 21.10".. της σχολής χορού Ντε Πετρίλλο-Βαρλάμου
       
Ποιά είναι η ιδανική ηλικία για ένα παιδί να ξεκινήσει χορό;
Μ.Β: Ένα παιδί τεσσάρων η πέντε ετών μπορεί να ξεκινήσει σε ένα προπαρασκευαστικό τμήμα μπαλέτου όπου θα αποκτήσει αντίληψη του σωματός και της κινησής του, θα μάθει να ακολουθεί ρυθμούς, να αυτοσχεδιάζει και να εκτελεί σύντομες χορογραφίες. Στην ηλικία των επτά ετών μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα μπαλέτου με ασκήσεις στη μπάρα και στο κέντρο μαθαίνοντας τις ειδικές θέσεις χεριών και ποδιών και αυξάνοντας με τα χρόνια τον βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητας.
Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες, όμως στην πρόοδο και στην κατάταξη παίζει ρόλο και αντίληψη του κάθε παιδιού, η πειθαρχία ,η αφοσίωση το πόσο του αρέσει μάθημα κι η επαφή του με τη δασκάλα.
Βοηθάει ο χορός ως τρόπος έκφρασης στην κοινωνικοποίηση ενός παιδιού; 
Μ.Β: Το μάθημα χορού είναι μία διαδικασία ταυτοχρόνως ατομική και ομαδική..
Ανακαλύπτεις πως και πόσο μπορεί να κινηθεί το ίδιο σου το σώμα σε σχέση με το χώρο αλλά και με τους άλλους χορευτές γύρω σου. Εκτελώντας ασκήσεις και χορογραφίες μέσα στο μάθημα μαθαίνεις να μοιράζεσαι το χώρο, τους ρόλους, την ομαδική εργασία για τον ίδιο σκοπό, βλέπεις που είσαι χαρισματικός εσύ και που είναι οι άλλοι, μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι και να βοηθάς.
Ετοιμάσατε μια παράσταση με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σας..Πείτε μας λίγα λόγια την παράσταση..
Μ.Β: Η ιδέα της παράστασης ξεκίνησε από μία μικρή δερμάτινη πολύ παλιά βαλίτσα που ανακάλυψα σε μιά μετακόμιση. Μου έφερε στο μυαλό ταξίδια με τραίνα, αυτά με τις ατμομηχανές και περιπέτειες από σταθμό σε σταθμό.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι μαθήτριες και μαθητές όλων των τμημάτων της σχολής, παιδιά και ενήλικες και παίρνουν μέρος σ' αυτό το παραμύθι που θα παρουσιάσουμε στις 19 Ιουνίου.
Σε αυτήν την παράσταση θα συμμετάσχουν και γονείς..Πώς θα γίνει αυτό το "πάντρεμα"; 
Μ.Β: Οι τέσσερις από τους είκοσι ενήλικες που συμμετέχουν στην παράσταση είναι γονείς οι οποίοι είτε σπούδαζαν χορό παλαιότερα είτε φέτος πρώτη φορά παρακολούθησαν μαθήματα στη σχολή μας. Όταν τους προτείναμε να συμμετάσχουν  δέχτηκαν όλοι κι αυτό βέβαια μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά και έμπνευση γιά την πλοκή. Βλέπω οτι και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους το να βρίσκονται ταυτοχρόνως στην ίδια σκηνή είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό και δημιουργικό.
Πόσο δύσκολος είναι ο συντονισμός επί σκηνής ειδικά όταν αφορά μικρά παιδιά;
Μ.Β: Τα παιδιά δε σταματούν να σε εντυπωσιάζουν. Η προσαρμογή τους στο σκηνικό χώρο κι ο συντονισμός τους με την απαιτούμενη βεβαίως προεργασία είναι εκπληκτικός. Ζουν τις στιγμές αυτές με ένταση κι αφήνονται στη μαγεία του παραμυθιού ,των σκηνικών, των κοστουμιών, των φώτων και της μουσικής.
Τα μουσικά θέματα της παράστασης είναι από Shostakovich,Strauss, Ross and Reznor κ.α..Πόσο εξοικιωμένοι είναι οι μαθητές με κλασσική μουσική και χορογραφίες; 
Μ.Β: Οι χορογραφίες και τα μουσικά θέματα που χρησιμοποιήσαμε είναι κλασσικών συνθετών αλλά και σύγχρονων, αναλόγως το τμήμα π.χ αν είναι μπαλέτου η σύγχρονου η τζαζ, οπότε κι οι μαθήτριες και μαθητές μας έχουν προετοιμαστεί στη διάρκεια της χρονιάς σύμφωνα με την ύλη τους. Όλη η παράσταση είναι vintage, οπότε η μουσική επένδυση θυμίζει παλαιότερα χρόνια και δημιουργεί μιά τρυφερή νοσταλγική διάθεση.
Λίγα λόγια για την παράσταση "Ώρα Αναχώρησης 21.10". 
Σούρουπο.....
σταγόνες βροχής.....
ένας παλιός σιδηροδρομικός σταθμός.....
τα τραίνα με τις ατμομηχανές....
το ρολόι που κόλλησε στις 21.10....
οι επιβάτες κι η αναμονή....
οι στοιβαγμένες αποσκευές....
ο ήχος του ακορντεόν....
ένα κλουβί.....
ένα ξεχασμένο μπαούλο κι ένα μικρό κορίτσι που θέλει να γνωρίσει τη ζωή.Η παράσταση διαδραματίζεται σε παλαιότερο χρόνο κι ακολουθεί ένα μικρό κορίτσι στο λαθραίο ταξίδι του και στις περιπέτειες που ζεί από σταθμό σε σταθμό.
Θα βρεθεί σένα παιχνιδομάγαζο όπου οι κούκλες ζωντανεύουν και χορεύουν, σ'ένα στοιχειωμένο σπίτι, θα γίνει φίλη με έναν αλλόκοτο γελωτοποιό και τους ακροβάτες του,θα μπει στα παρασκήνια ενός θεάτρου με τους τεχνικούς και τις μπαλαρίνες, θα περπατήσει μέσα σε μια διαδήλωση, στο πάρκο θα γίνει φίλη με το αγόρι με το γιό-γιό, με τις μαθήτριες του σχολείου που βγήκαν εκδρομή, και την αλαφροίσκιωτη δασκάλα που θα της κλέψει την καρδιά.Η σύλληψη και σκηνοθεσία είναι της Μαργαρίτας Βαρλάμου.
Οι χορογραφίες -διδασκαλίες είναι των : Βρισηίδα Σολωμού, Μαριάννα Τηλιοπούλου, Λαμπρινή Μπούμπα, Αριάδνη Παπαπαναγιώτου και Μαργαρίτα Βαρλάμου..
Τα μουσικά θέματα που ντύνουν τις χορογραφίες είναι συνθετών : Dmitri Shostakovich, Leo Daniderff, Joseph Kosma, Johann Strauss, Ross and Reznor και πολλών άλλων.
Οι vintage πάγκοι και φανοστάτες είναι ευγενική χορηγία της εταιρείας “ ZAMAR”, και η επιμέλεια των σκηνικών της Ξένιας Καράλη.
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013
Κηποθέατρο Παπάγου
Ώρα έναρξης: 21.10
Διάρκεια: 90΄
Τιμή εισητηρίου: 10 ευρώ
Τηλέφωνα επικοινωνίας :
6946758389 και 210 6527235.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας
www. depetrillodance.gr
ή κάντε ένα κλικ στη σελίδα μας στο facebook  Σχολή χορού De Petrillo-Βαρλάμου.