15 tips για να ξε-καθαρίσετε γρήγορα κι εύκολα το σπίτι σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Aνεξάρτητα από το πόσο οργανωμένη είμαι από τη φύση μου, πάντα διαπιστώνω ότι εξακολουθώ να συσσωρεύω σωρούς μέσα στο σπίτι μου. Υπάρχουν οι λογαριασμοί και γενικότερα η αλληλογραφία που συσσωρεύεται στον πάγκο της κουζίνας, κλειδιά, αποδείξεις, ακόμα και βιβλία και τόσα άλλα. Μερικές φορές αισθάνομαι πάντα ότι κανένα από τα αντικείμενα δεν μπαίνει στη θέση του!

Από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Ευτυχώς, έχω βρει μερικούς απλούς τρόπους για να κάνω ακόμα και τα ακατάστατα μέρη του σπιτιού μου να είναι λιγότερο χαοτική η κατάσταση.

Αν νιώθετε ότι το σπίτι σας χρειάζεται ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, τότε σας έχω μερικούς τρόπους για να σας βοηθήσω να ξεκινήσετε. Μπορείτε εύκολα να μεγιστοποιήσετε το χώρο και το σχεδιασμό του σπιτιού σας με αυτούς τους 15 γρήγορους και εύκολους τρόπους για να αποσυμφορήσετε το σπίτι σας!

Αποσυμφόρηση του μπάνιου

15 tips για να ξε-καθαρίσετε γρήγορα κι εύκολα το σπίτι σας

1. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος της πόρτας

Ειδικά σε μικρά μπάνια, πρέπει να χρησιμοποιείτε όλο τον διαθέσιμο χώρο. Το πίσω μέρος των πορτών ή των ντουλαπιών του μπάνιου σας είναι ιδανικό γι' αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπτές θήκες ή μαγνήτες για να οργανώσετε τα πάντα.

2. Ξεφορτωθείτε τα ληγμένα προϊόντα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε αν το προϊόν σας έχει λήξει; Τα περισσότερα προϊόντα που έχουν λήξει δεν είναι πλέον καλά, καθώς τα συστατικά που περιέχουν έχουν γίνει λιγότερο αποτελεσματικά. Πετάξτε όλα τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης ή ακόμα και τα προϊόντα που απλώς δεν σας αρέσουν πια.

3. Πετσέτες στο μπάνιο

Το να μην έχετε αρκετό χώρο για να αποθηκεύσετε αντικείμενα μπορεί να είναι εφιάλτης, αλλά υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι για να βρείτε χώρο για τα πράγματα που χρειάζεστε. Αν δεν έχετε αρκετό χώρο στις ντουλάπες σας για να αποθηκεύσετε πετσέτες, χρησιμοποιήστε ένα ψάθινο καλάθι για να αποθηκεύσετε πετσέτες μπάνιου. Είναι και πρακτικό και κομψό!

Αποσυμφόρηση της κουζίνας

15 tips για να ξε-καθαρίσετε γρήγορα κι εύκολα το σπίτι σας

4. Προσθέστε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους

Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου των ντουλαπιών σας είναι σημαντική όταν πρόκειται για την κουζίνα. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε αποθηκευτικό χώρο για να οργανωθείτε, τοποθετώντας ένα ράφι στο πίσω μέρος μιας πόρτας ντουλαπιού. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα ράφια, όχι μόνο σε τείχους αλλά και σε ντουλάπια ή σε μικρούς χώρους.

5. Οργανώστε τα μπαχαρικά σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε αν τα μπαχαρικά σας είναι καλά; Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε όταν πρόκειται για μπαχαρικά είναι μια εκτίμηση ότι παραμένουν φρέσκα για τέσσερα χρόνια. Αν είχατε κάποια μπαχαρικά περισσότερα χρόνια, τότε πετάξτε τα. Οργανώστε τα μπαχαρικά σας σε ένα ράφι μπαχαρικών τοποθετώντας τα αλφαβητικά ή κατηγοριοποιώντας τα εσείς προσωπικά που τα χρησιμοποιείτε. Δοκιμάστε ένα από αυτά τα Οργανωτικά ράφια μπαχαρικών!

6. Χρησιμοποιήστε τον χώρο στον τοίχο

Πάντα προτιμούσα να αποθηκεύω τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μου σε ντουλάπια, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα πόσος χώρος καταναλώνεται στα ντουλάπια. Αντ' αυτού, αποφάσισα να τα βάλω πάνω σε ντουλάπια ή να τα κρεμάσω με γάντζους S.

Αποσυμφόρηση της κρεβατοκάμαρας

15 tips για να ξε-καθαρίσετε γρήγορα κι εύκολα το σπίτι σας

7. Χρησιμοποιήστε δίσκους και μπολ για να περιορίσετε την ακαταστασία. Οι κρεβατοκάμαρες τείνουν συχνά να συγκεντρώνουν πολλά αντικείμενα που είναι μικρά, όπως ρολόγια και κοσμήματα. Μπορείτε να ισορροπήσετε την ακαταστασία αποθηκεύοντας τα μικρότερα αντικείμενά σας σε δίσκους και μπολ σε όλη την κρεβατοκάμαρά σας.

8. Κρύψτε το καλάθι απορριμμάτων

Τοποθετήστε ένα καλάθι μοιάζει διακοσμητικό κάτω από ένα ανοιχτό κομοδίνο ή τραπεζάκι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βάλετε τα άπλυτα (αν δεν χωράνε στο μπάνιο)

9. Χρησιμοποιήστε τον χώρο κάτω από το κρεβάτι

Η στενότητα χώρου στην ντουλάπα μπορεί να σας δημιουργεί πρόβλημα στο υπνοδωμάτιό σας. Αν υπάρχει χώρος κάτω από το κρεβάτι σας , μπορείτε εύκολα να αποθηκεύσετε ρούχα που δεν φοράτε αυτή τη στιγμή ή άλλα αξεσουάρ σε σακούλες αποθήκευσης με κενό αέρος που εξοικονομούν χώρο.

Αποσυμφόρηση του γραφείου σας

15 tips για να ξε-καθαρίσετε γρήγορα κι εύκολα το σπίτι σας

10. Πάρα πολλά βιβλία, άλμπουμ, τετράδια

Αν τα ράφια σας είναι γεμάτα, σκεφτείτε να αφήσετε τουλάχιστον το 10% κάθε ραφιού γυμνό και χωρίς βιβλία.Ίσως θελήσετε να μεγαλώσετε τη συλλογή σας στο μέλλον, οπότε σκεφτείτε να δωρίσετε βιβλία σε οργανισμούς, αν πλέον δεν σας ενδιαφέρουν. Οργανώστε τα άλμπουμ φωτογραφιών και ξεκαθαρίστε όλα τα παλιά τετράδια των παιδιών ( ένα για το καθένα αρκεί για ενθύμιο).

11. Ξεμπερδέψτε με αυτά τα καλώδια

Ανάμεσα σε όλα τα καλώδια που μπερδεύονται μεταξύ τους στο γραφείο σας, μπορεί γρήγορα να γίνει ένας λαβύρινθος. Ασφαλίστε τα καλώδια σας σε ένα κουτί για να διατηρήσετε τα πράγματα τακτοποιημένα ή εγκαταστήσετε ένα ράφι με θύρες καλωδίων.Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ταινία washi για να επισημάνετε τα καλώδια, ώστε να καταλάβετε γρήγορα σε τι πηγαίνει το κάθε καλώδιο.

Και πετάξτε στην ανακύκλωση, όλους τους παλιούς φορτιστές ηλεκτρονικών συσκευών ή κινητών που δεν χρησιμοποιείται πια.

12. Κρεμάστε ένα ράφι

Ένα μικρό και απλό ράφι πάνω από το γραφείο σας μπορεί να κρατήσει το χώρο εργασίας σας τακτοποιημένο. Η εργασία σε ένα μικρό χώρο με ένα πρόσθετο ράφι μπορεί επίσης να κρατήσει καλάθια αποθήκευσης και άλλα αντικείμενα διακόσμησης για να κάνει το χώρο του γραφείου σας ακόμα πιο ελκυστικό και κομψό.

Αποσυμφόρηση του σαλονιού - καθιστικού

15 tips για να ξε-καθαρίσετε γρήγορα κι εύκολα το σπίτι σας

13. Κρατήστε το τραπεζάκι καθαρό

Δεδομένου ότι το τραπεζάκι είναι το κεντρικό σημείο πολλών καθιστικών, είναι δελεαστικό να τα καλύπτετε με κάθε είδους διακοσμητικά αντικείμενα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι το δωμάτιο είναι γεμάτο. Προσπαθήστε να κρατήσετε το τραπεζάκι κατά 75% καθαρό. Αποκτήστε ένα τραπεζάκι σαλονιού που έχει συρτάρια ή ράφια από κάτω για να αποθηκεύετε τα απαραίτητα αντικείμενα.

14. Όχι πάρα πολλά μαξιλάρια

Τα μαξιλάρια μπορούν πραγματικά να προσθέσουν ένα ωραίο κομμάτι για να ολοκληρώσετε τη διακόσμηση του σαλονιού σας, αλλά το να το παρακάνετε με τα μαξιλάρια μπορεί να είναι αποπνικτικό. Μείνετε σε μια τριάδα σε συμπληρωματικά χρώματα και μοτίβα. Και να έχετε πάντα τουλάχιστον ένα μαξιλάρι μονόχρωμο.

15. Αποκτήστε τα κατάλληλα έπιπλα

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας καλής ροής ενός σπιτιού χωρίς ακαταστασία, αυτό έχει να κάνει με τα έπιπλά σας και τα κομμάτια που επιλέγετε. Πάντα να επιλέγετε τουλάχιστον ένα στρογγυλό κομμάτι, όπως ένα τραπεζάκι σαλονιού ή τραπέζι και να μπορεί να κρατήσει ποτά πάνω του.