Μπάσκα! Πάντα της μόδας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να φτιάξετε μια Μπάσκα

 


Φτιάξτε μόνες σας τη ζώνη που έχει κατακλύσει τις πασαρέλες όλων των σεζόν, καλοκαιρινών και χειμερινών, το γνωστό πέπλουμ.

 

Μεγέθη: 34, 36, 38, 40, 42, 44

(Μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας, διαιρέστε δια δύο και βρείτε το μέγεθός σας. Π.χ. αν έχετε περίμετρο μέσης 75, το μέγεθός σας είναι το 38. 75 ÷ 2 = 37.5)

 

Απαιτούμενα υλικά:

Βαμβακερή ποπλίνα, 140 εκ., φάρδος 70 εκ., νήμα περλόν, διάμετρος 45 χιλιοστά, λεπτό χαρτί, κλωστή ραπτικής.

 

Σκίτσο:

Με τη βοήθεια του σκίτσου, φτιάξτε ένα πατρόν σε φυσικό μέγεθος για το κομμάτι μπάσκας από λεπτό χαρτί και κόψτε το.

 

 Μπάσκα! Πάντα της μόδας!

Ακτίνα R:

Μέγ. 34: 10,4 εκ.

Μέγ. 36: 11,0 εκ.

Μέγ. 38: 11,6 εκ.

Μέγ. 40: 12,3 εκ.

Μέγ. 42: 12,9 εκ.

Μέγ. 44: 13,5 εκ.

 

Κόψιμο:

Κόψτε το κομμάτι μπάσκας (σκίτσο) μία φορά, με 1 εκ. περιθώριο ραφής ολόγυρα. Κόψτε τη ζώνη με 3 εκ. άκρη που εξέχει από κάτω 69-73-77-81-85-89 εκ. (ανάλογα) μήκος, 6 εκ. φάρδος, τελικό φάρδος 3 εκ. με 1 εκ. περιθώριο ραφής ολόγυρα. Σιδερώστε ενίσχυση στη ζώνη.

 

Εκτέλεση:

Τοποθετήστε το κομμάτι πατρόν από λεπτό χαρτί (σκίτσο) πάνω στο ύφασμα και κόψτε.

Κόψτε το κέντρο εμπρός, σιδερώστε το εξωτερικό περιθώριο ραφής προς την ανάποδη, βάλτε την κλωστή περλόν στην τσάκιση, γαζώστε από πάνω με γαζί ζικ ζακ, τεντώνοντας ταυτόχρονα το ύφασμα.

Κόψτε το περιθώριο ραφής μέχρι πολύ κοντά πριν το γαζί ζικ ζακ, καρικώστε έπειτα τις μπροστινές άκρες (χωρίς νήμα περλόν).

 

Ζώνη

Γαζώστε τη ζώνη καλή με καλή, στην επάνω άκρη της μπάσκας (περιθώριο ραφής 1 εκ.), αφήστε αριστερά την άκρη να εξέχει από κάτω. Σιδερώστε τα περιθώρια ραφής και τα περιθώρια της άλλης μεγάλης άκρης μέσα στη ζώνη. Διπλώστε τη ζώνη στη μέση προς τα έξω, κλείστε με γαζί τα άκρα. Γυρίστε τη ζώνη, καρφιτσώστε τη στη ραφή ένωσης. Γαζώστε την εσωτερική άκρη της ζώνης από έξω στη ραφή ένωσης. Ράψτε επανωτά τις άκρες του κομματιού που εξέχει από κάτω. Ράψτε το γάντζο κάτω από το δεξί άκρο ζώνης, χωρίς οι βελονιές να φαίνονται από την καλή. Ράψτε μία μικρή θηλιά κλωστής στην αριστερή άκρη της ζώνης.

Από την Μαρία Σατραζέμη