Βαρεθήκατε το παλιό σας παντελόνι;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Βαρεθήκατε το παλιό σας παντελόνι;

Οδηγίες ραπτικής ακόμη και για αρχάριους


Βαρεθήκατε το παλιό σας παντελόνι; Δεν το βαρεθήκατε, αλλά θέλετε να φτιάξετε ένα σορτς, ένα κάπρι, μία φούστα ή… μία τσάντα;

Δείτε πώς, γρήγορα, εύκολα και προπαντός, ανέξοδα, απλά χρησιμοποιώντας ένα παλιό παντελόνι ή ακόμα, παίρνοντας ένα φτηνό από κάποιο παζάρι!

 

 

 

     Σορτς

 Βαρεθήκατε το παλιό σας παντελόνι;

Απαιτούμενα υλικά

 

Ένα παντελόνι cargo, περίσσιο καρό ύφασμα, κλωστή ραπτικής.

 

 

Εκτέλεση

 

Δοκιμάστε το παντελόνι. Σημαδέψτε το επιθυμητό μάκρος. Κόψτε τα μπατζάκια παντελονιού 2,5 εκατοστά κάτω από το σημάδι. Σιδερώστε τις κάτω άκρες παντελονιού σε φάρδος 2,5 εκ. προς τα μέσα και γαζώστε σε φάρδος 2 εκ. Περάστε το καρό ύφασμα σε περίπου 3 εκ. φάρδος μέσα στα ανοίγματα της τσέπης. Ράψτε τις άκρες κατά μήκος των πλαϊνών ραφών και των ραφών ένωσης ζώνης, διπλωμένες προς τα μέσα. Ράψτε τις εσωτερικές άκρες των καρό υφασμάτινων κομματιών πάνω στις θήκες τσέπης. Γαζώστε επανωτά τις κάτω άκρες των θηκών τσέπης. Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε την καρό λεπτομέρεια στις τσέπες και να τις αφήσετε όπως είναι.

 

Κάπρι

Βαρεθήκατε το παλιό σας παντελόνι;

Απαιτούμενα υλικά

 

Ένα παντελόνι cargo, 4 τρυπούλες για πρεσάρισμα, εσωτερική διάμετρος 1 εκατοστό, 2 δερμάτινα κορδελάκια ή λεπτό κορδόνι, μήκους ενός μέτρου, κλωστή ραπτικής.

 

Εκτέλεση

 

Δοκιμάστε το παντελόνι. Σημαδέψτε το επιθυμητό μάκρος, συνήθως στο ύψος του γόνατου. Κόψτε τα μπατζάκια παντελονιού 3,5 εκατοστά κάτω από το σημάδι μήκους. Σιδερώστε προς τα μέσα την κάτω άκρη παντελονιού σε φάρδος 3,5 εκ. κι έπειτα γυρίστε το πάλι προς τα κάτω. Πρεσάρετε τρυπούλες και από τις δύο μεριές των πλαϊνών ραφών και 1,5 εκ. πάνω από την τσάκιση σιδερώματος. Γυρίστε το περιθώριο στριφώματος πάλι προς τα πάνω. Βάλτε τη δερμάτινη κορδελίτσα κάτω από το περιθώριο στριφώματος, περάστε τα άκρα μέσα από τις τρυπούλες προς τα έξω. Γαζώστε εξώραφα τις άκρες στριφώματος σε 3 εκ. φάρδος.

 

Σημείωση:

Πρεσάρετε τις τρυπούλες σε μαγαζιά με είδη ραπτικής.

 

Φούστα

Βαρεθήκατε το παλιό σας παντελόνι; 

Απαιτούμενα υλικά

Ένα παντελόνι cargo, δίμιτη κορδέλα 2 εκ. φάρδος και 1,5 μέτρο, 2 τρυπούλες για πρεσάρισμα με εσωτερική διάμετρο 1 εκατοστό, κλωστή ραπτικής.

 

Εκτέλεση

Σημαδέψτε το παντελόνι στο επιθυμητό μάκρος φούστας. Κόψτε τα μπατζάκια. Ξηλώστε τις εσωτερικές ραφές μπατζακιών ως την πλαϊνή ραφή. Απλώστε το παντελόνι πάνω στο τραπέζι. Γυρίστε πρώτα τη στρογγυλάδα του καβάλου προς τη μία πλευρά και καρφιτσώστε. Προς τα κάτω δημιουργείται ένα τριγωνικό διάστημα. Έπειτα, καρφιτσώστε πίσω τη στρογγυλάδα καβάλου με τον ίδιο τρόπο. Στα κομμένα κομμάτια ποδιών παντελονιού, ξηλώστε τις ραφές ποδιών. Αυτά τα κομμάτια ποδιών καρφιτσώστε τα από κάτω στα διαστήματα. Γαζώστε τις άκρες των κομματιών παντελονιού στενά, πάνω στα υφασμάτινα κομμάτια. Πάνω, γαζώστε τις στρογγυλάδες καβάλου που είναι γυρισμένες στο πλάι. Στην εσωτερική πλευρά, κόψτε τις προεξέχουσες άκρες των υφασμάτινων κομματιών 1 εκ. δίπλα στη ραφή. Κόψτε ανάλογα την κάτω άκρη των τοποθετημένων σφηνών της άκρης της φούστας. Στη ζώνη, σημαδέψτε από ένα σημείο πρεσαρίσματος για τις τρυπούλες 5 εκ. και από τις δύο πλευρές του κέντρου εμπρός. Ξηλώστε την ένωση ζώνης σε αυτήν την περιοχή, σε περίπου 10 εκ. μήκος. Πρεσάρετε τις τρυπούλες μόνο στην εξωτερική πλευρά ζώνης. Βάλτε τη δίμιτη κορδέλα με τη βοήθεια μιας παραμάνας μέσα στη ζώνη, περάστε τα άκρα μέσα από τις τρυπούλες προς τα έξω. Κλείστε πάλι με γαζί τα ανοίγματα στην ένωση της ζώνης.

 

Σημείωση:

Πρεσάρετε τις τρυπούλες σε μαγαζιά με είδη ραπτικής.

 

Τσάντα

Βαρεθήκατε το παλιό σας παντελόνι; Απαιτούμενα υλικά

Κομμένα μπατζάκια παντελονιού (π.χ. από το σορτς), κορδόνι, 1 εκ πάχος, 2 μέτρα, 2 τρυπούλες για πρεσάρισμα, με εσωτερική διάμετρο 1 εκ., διάφορες κονκάρδες και μοτίφ, κλωστή ραπτικής.

 

 

Εκτέλεση

Μετρήστε στα μπατζάκια του παντελονιού από την κάτω άκρη 30 εκ. Κόψτε τα μπατζάκια σε δύο κομμάτια τσάντας. Από το υπόλοιπο μπατζάκι παντελονιού, κόψτε μία από τις τσέπες και το καπάκι και γαζώστε τα πάνω σε ένα κομμάτι τσάντας (στην εξωτερική πλευρά). Τοποθετήστε αυτό το κομμάτι τσάντας σε περίπου 5 εκ. φάρδος πάνω στο άλλο κομμάτι (η γαζωμένη τσέπη είναι πάνω) και γαζώστε. Κλείστε με γαζί την κάτω άκρη τσάντας. Στις πλαϊνές άκρες τσάκισης, περίπου 2 εκ. κάτω από την πάνω άκρη τσάντας, πρεσάρετε από μία τρυπούλα. Περάστε το κορδόνι μέσα από την τρυπούλα, πιάστε μαζί τα άκρα κορδονιού και περάστε μέσα στην άλλη τρυπούλα. Δέστε κόμπο τα άκρα κορδονιού. Στολίστε το δεύτερο κομμάτι τσέπης πάνω στη μπροστινή πλευρά με κονκάρδες και μοτίφ (ή ό,τι άλλο επιθυμείτε).

 

Σημείωση:

Πρεσάρετε τις τρυπούλες σε μαγαζιά με είδη ραπτικής.

 

Την επόμενη φορά θα σας δείξω πως μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα υπέροχο κολιέ

Μαρία Σατραζέμη