10 έξυπνοι τρόποι για να αγαπήσει το παιδί σας το διάβασμα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πώς μπορείτε να συμβάλετε ουσιαστικά στο να μάθει το παιδί σας να διαβάζει βιβλία και να το ευχαριστιέται; Παρακάτω θα βρείτε ορισμένους πρακτικούς τρόπους τους οποίους έχουν πραγματοποιήσει μαμάδες στις κόρες ή στους γιους τους στα πρώτα τους… αναγνωστικά βήματα:

1. Να μοιράζεστε την ανάγνωση
Η τακτική του να "μοιράζεσαι" την ανάγνωση είναι ένας παιχνιδιάρικος τρόπος για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον του παιδιού ως προς τα βιβλία. Το πόσο θα διαβάσεις από το βιβλίο και το πόσο θα διαβάσει το παιδί έγκειται καθαρά στην επιθυμία του. Παραδείγματος χάριν, ο γιος της Μόνικα διαβάζει μια παράγραφο, και μετά η ίδια διαβάζει άλλη μια παράγραφο. Η Julie - μια άλλη μητέρα - είναι σε θέση να το προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω: «Διαβάζουν μαζί μια σελίδα και στη συνέχεια εκείνη διαβάζει μια άλλη σελίδα," όπως αναφέρει.


2. Επίσκεψη σε εκδηλώσεις βιβλίου
Η Jennifer προτείνει έναν άλλον τρόπο για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του παιδιού της ως προς την ανάγνωση. Επισκέπτεται μαζί με την κόρη της παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων όπου παρών είναι και ο/η συγγραφέας του βιβλίου. Έτσι έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή η μικρή της κόρη με τον/την εκάστοτε συγγραφέα και να μιλήσουν για το πώς γράφεται μια ιστορία, ένα παιδικό βιβλίο. Το αποτέλεσμα...Η κόρη της ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που έγραψε το πρώτο της βιβλίο και το μοίρασε στους συμμαθητές της.

3. Να επιλέγετε βιβλία με ήρωες που μπορεί να ταυτιστεί το παιδί
Πολλές μαμάδες πιστεύουν ότι το διάβασμα του βιβλίου με κάποιον  ήρωα που το παιδί ήδη γνωρίζει ή ακόμα και μπορεί να ταυτιστεί μαζί του, αποτελεί στοιχείο δελεαστικό! Η Robin προτείνει να ανακαλύπτουμε μια ολόκληρη σειρά βιβλίων που διαθέτουν τους ίδιους χαρακτήρες. Επισημαίνει ότι έτσι: "Θα γνωρίσουν τους χαρακτήρες και θα ανυπομονούν για το επόμενο βιβλίο."

4. Προτιμήστε βιβλία "αστεία".
Όταν το μεγαλύτερο παιδί μου άρχισε να διαβάζει από μόνο του, το πρώτο πράγμα που τράβηξε την προσοχή του ήταν ένα τεράστιο αστείο βιβλίο. Από εκείνη την ημέρα, προτιμώ να επιλέγω ένα ασυνήθιστα μεγάλο ρεπερτόριο από αστεία βιβλία και κόμικς.

Thomas5yrs_8130-0771

5. Δημιουργήστε μια οικογενειακή "λέσχη" βιβλίου
Η Karen έχει δυο γιούς (έφηβοι τώρα πια). Όταν ήταν μικροί επέλεξε να εντάξει ολόκληρη την οικογένεια στη διαδικασία εξάσκησης διαβάσματος. Έτσι επέλεγαν ένα βιβλίο και ο καθένας διάβαζε από ένα ή δυο κεφάλαια. Έπειτα, όταν ερχόταν η ώρα του δείπνου, και μαζευόντουσαν όλοι μαζί, συζητούσαν για ό,τι είχε διαβάσει ο καθένας.

6. Οργανώστε μια ομάδα "Γονιού - Παιδιού"
Η Julie, μέλος της ομάδας "Μαμάδες" είχε μια ιδέα. Οργάνωσε μια "λέσχη" βιβλίου μόνο για μητέρα-κόρη με μερικούς από τους φίλες της κόρης της και τις μαμάδες τους. Κάθε έξι εβδομάδες λοιπόν, τόσο οι μητέρες όσο και οι κόρες διαβάζουν ένα βιβλίο. Όπως εξηγεί η Julie, "Τότε θα συναντηθούν και θα μιλήσουν για το τι τους άρεσε ή δεν τους άρεσε για το βιβλίο και στη συνέχεια επιλέγουν το επόμενο που θα διαβάσουν".

7. Επιλέξτε ένα βιβλίο που έχει βγει σε ταινία
Η Akeevia χρησιμοποίησε το ενδιαφέρον του γιου της στις ταινίες ως εφαλτήριο για την ανάγνωση. Έτσι επισκέπτονται μαζί το βιβλιοπωλείο και τον αφήνει να επιλέξει το βιβλίο για τις αγαπημένες ταινίες ή χαρακτήρες του.

8. Διαβάστε το βιβλίο πρώτα
Η μαμά Λίζα λέει πως έχει κάνει συμφωνία με τον γιο της ότι αν θέλει να δει μια ταινία βασισμένη σε ένα βιβλίο, πρέπει πρώτα να διαβάσει το βιβλίο.

9.Ζητήστε βοήθεια κάνοντας έρευνα για ένα έργο
Ένα άλλο μέλος της ομάδας "Μαμάδες", η Μαρία ζητά από τα παιδιά της να την βοηθήσουν στην έρευνα διαφόρων θεμάτων της. Επειδή τα παιδιά της θεωρούν ότι η έρευνα αυτή αφορά την ίδια και όχι εκείνα (ακόμα κι αν εκείνη επιλέγει θέματα που τους ενδιαφέρουν), είναι πιο πρόθυμα να διαβάσουν σχετικά με το εκάστοτε θέμα που πρέπει να ερευνήσουν.

10. "Τροφοδοτήστε" τα ενδιαφέροντά τους
Μερικές φορές ο πιο έξυπνος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να διαβάσουν είναι να τους βοηθήσετε να διαβάσουν για αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Η μαμά Tami λέει ότι από τη στιγμή που ανακάλυψε το πάθος του γιου της για τον αθλητισμό, την επιστήμη, τα μαθηματικά, και τα ζώα δεν ήταν δύσκολο να το "χρησιμοποιήσει" και έτσι να τον κάνει να διαβάσει. Τώρα πια του αρέσει να βουτάει στα βιβλία σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του αθλητισμού και τη γεωγραφία.

Επιλέξτε λοιπόν εσείς τον τρόπο που ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα του παιδιού σας για να αγαπήσει το διάβασμα και μάθετέ του το πλούτο που κρύβει η επαφή με το βιβλίο! Καλή επιτυχία!