1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Λεπτομέρειες και πληροφορίες για όσα πρόκειται να δούμε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τη Μαρία Ροδίτη

Ένα φαντασμαγορικό φεστιβάλ «κατάλληλο κάτω των 18 ετών» θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο  7, 8 & 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.  Για πρώτη φορά, ο παγκόσμιος παιδικός και εφηβικός κινηματογράφος αποκτά τη δική του γιορτή σε ένα τριήμερο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!


Περισσότερες από 70 ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action μικρού και μεγάλου μήκους από συνολικά 30 χώρες και σε 22 γλώσσες, για παιδιά και εφήβους 3 έως 18 ετών, σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Είναι όλες της τρέχουσας χρονιάς και δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα. «Η θεματολογία ποικίλει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Στις πολύ μικρές ηλικίες (3-5) τα θέματα είναι απλά, αφορούν τη φιλία, το παιχνίδι, χαριτωμένα ζωάκια, όπως ακριβώς και τα βιβλία που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες. Μεγαλώνοντας οι ηλικίες, τα θέματα γίνονται πιο σύνθετα και υπάρχουν ταινίες που μιλούν για την αποδοχή, τη διαφορετικότητα, τη μετανάστευση, την πίστη στον εαυτό, τη δύναμη των κοριτσιών, τα σπορ, τη μουσική, τον εκφοβισμό και όλα αυτά που συζητάμε με τα παιδιά μας στο σπίτι. Οι ταινίες είναι μια καλή αφορμή για συζήτηση», εξηγεί στο all4mama η διευθύντρια του φεστιβάλ, Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ.  Εκτός από τις ταινίες, βέβαια, το φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει και εργαστήρια κινηματογράφου, διαδραστικά παιχνίδια και συζητήσεις με διεθνείς καλεσμένους.

 

1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Λεπτομέρειες και πληροφορίες για όσα πρόκειται να δούμε!

 

Ένα Φεστιβάλ Kινηματογράφου για παιδιά είναι κάτι που έλειπε από την Αθηναϊκή παιδική ψυχαγωγία, αλλά κανείς δε φαίνεται να το είχε αντιληφθεί τόσο καιρό. Όπως λέει η Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ, «η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να υπάρχει και στην Αθήνα ένα διεθνές φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου για τα παιδιά και τους νέους, όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Εμείς οι γονείς ψάχνουμε πάντα να βρούμε μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τα παιδιά μας και συνήθως διαλέγουμε το θέατρο, ίσως επειδή ως λαός είμαστε ιδιαίτερα θεατρόφιλος. Στο σινεμά τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα και πέρα από τις παιδικές ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να προσφέρουμε στις οικογένειες και στους νέους πρόσβαση σε ταινίες από το παγκόσμιο σινεμά. Είναι ταινίες όλες σε πρώτη προβολή που απευθύνονται στοχευμένα στο ηλικιακό κοινό από 3-18 και που τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τις δουν μόνο στο πλαίσιο του φεστιβάλ στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής».

«Στόχος μας είναι να ψυχαγωγήσουμε τις οικογένειες και τους νέους και να τους συστήσουμε το παγκόσμιο σινεμά που έχει πολυχρωμία και πολυμορφία και απευθύνεται στην κάθε ηλικία χωριστά ανοίγοντας θέματα που τους αφορούν. Να ανοίξουμε ένα παράθυρο στον κόσμο, να δουν τα παιδιά μας πώς ζουν τα παιδιά σε άλλα μέρη του κόσμου, πώς μιλούν στη γλώσσα τους, πώς είναι το σχολείο τους... Προσωπικά, βρίσκω τεράστιο ενδιαφέρον σ' αυτή την εναλλαγή εικόνων και θεμάτων και έχω δει πόσο συνεπαίρνει τα ίδια τα παιδιά».

 

1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Λεπτομέρειες και πληροφορίες για όσα πρόκειται να δούμε!

 

Το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας είναι μια εν δυνάμει ολοήμερη απασχόληση για το παιδί. Όσο θα προβάλλονται οι ταινίες μέσα στις αίθουσες, έξω από αυτές θα συμβαίνουν πολλά και διάφορα. Τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κινηματογραφικά εργαστήρια (workshops), τα οποία επιμελείται η Αγάθη Καρλάση σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο. Εναλλακτικά, θα μπορούν να περιπλανηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και παιδικές βιβλιοθήκες, όπου θα μπορούν να ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν βιβλία, αλλά και να παρακολουθήσουν αναγνώσεις βιβλίων από καλεσμένους του Φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία που γίνεται σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων.

 

Τα highlights του Φεστιβάλ

 

1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Λεπτομέρειες και πληροφορίες για όσα πρόκειται να δούμε!

 

  •  Ζωντανή μεταγλώττιση: Μια καινοτομία του Φεστιβάλ για ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά, τα οποία δεν είναι σε ηλικία να διαβάσουν υπότιτλους. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, δύο ηθοποιοί ζωντανά στη σκηνή μεταγλωττίζουν τους ρόλους της ταινίας. Τη σκηνοθετική επιμέλεια των ζωντανών μεταγλωττίσεων έχουν: Μπάμπης Μακρίδης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Καλλιόπη Χαραλάμπους. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Ζουπάνος, Βάλια Πάτσιου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Ελένη Μπούκλη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

 

  • Αναγνώσεις: Με σύνθημα «Διαβάζω ένα βιβλίο την ημέρα», φίλοι του Φεστιβάλ διαβάζουν παιδικά παραμύθια και ιστορίες στους μικρούς θεατές. Στα ειδικά διαμορφωμένα, σαν παιδικά δωμάτια, φουαγιέ των δύο αιθουσών που φιλοξενούν τις ταινίες του Φεστιβάλ, οι γονείς και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια πλούσια συλλογή από παιδικά βιβλία. Τα παιδικά βιβλία είναι προσφορά εκδοτικών οίκων και μετά το τέλος του Φεστιβάλ θα διατεθούν σε δημοτικές παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων. Οι Αναγνώσεις υποστηρίζονται από την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου/ Δήμος Αθηναίων.

 

  • Βραβεία Φεστιβάλ: Θέλοντας να ενισχύσει την κριτική σκέψη των παιδιών, το Φεστιβάλ απονέμει δύο βραβεία κοινού καλύτερης μεγάλου και μικρού μήκους ταινίας. Στη διαδικασία συμμετέχουν και οι γονείς. Επίσης, απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας του σχολικού προγράμματος.

 

  • Το Φεστιβάλ ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη: Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέρος του προγράμματος του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες στο Λιμάνι τον Ιανουάριο. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Λεπτομέρειες και πληροφορίες για όσα πρόκειται να δούμε!

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Φεστιβάλ μπορούν να το παρακολουθήσουν και σχολεία. «Από τις 26 Νοεμβρίου ξεκινήσαμε καθημερινά δύο προβολές στο Ίδρυμα Κακογιάννης και στο Δαναό, τα πρωινά, εδικά για σχολεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Δημοτικό και Γυμνάσιο και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στέλνουμε στα σχολεία ένα υλικό προετοιμασίας, το οποίο δίνει αφορμή στους εκπαιδευτικούς για συζήτηση στην τάξη. Ακολουθεί η προβολή και τέλος μια συζήτηση με τους μαθητές για τα θέματα των ταινιών και τη φόρμα κινηματογράφισης. Το πρόγραμμα για τα σχολεία είναι ανοιχτό και θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά με πρωινές προβολές», λέει στο all4mama η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ. 

 

«Κατάλληλο κάτω των 18», 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, 7-9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας). Πλήρες πρόγραμμα στο www.athicff.com & www.megaron.gr.

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ (προπώληση), 6 ευρώ (πώληση κατά την είσοδο), στο megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public. Τιμές εισιτηρίων για τα workshops: 15 ευρώ.

Πληροφορίες:

www.athicff.com

https://www.facebook.com/events/331145374362420/

https://www.facebook.com/athicff/

www.megaron.gr

 

Δείτε εδώ τις 30 καλύτερες ταινίες για όλη την οικογένεια!

 

 

tags:

tags: