Φαγούρα στην εγκυμοσύνη. Πότε είναι επικίνδυνη;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες παραπονιούνται για έντονη φαγούρα σε όλο τους το σώμα (μπράτσα, παλάμες, πόδια, πέλματα, στήθος) κυρίως όμως στην κοιλιά. Δε χρειάζεται να αγχώνεστε: πρόκειται για ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που κάνει την εμφάνισή του συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες πριν αντικρίσετε το μωράκι σας και εξαφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι… υπομονή!

Οι "ένοχοι"...
Όσο το μωρό μεγαλώνει, μεγαλώνει και το… σπίτι του για να το φιλοξενεί όσο πιο άνετα γίνεται. Όσο λοιπόν φουσκώνει η κοιλίτσα σας, τόσο τεντώνεται το δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή με αποτέλεσμα να νιώθετε φαγούρα. Αλλες αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν φαγούρα είναι η αυξημένη παροχή αίματος στο δέρμα, τα πολλά παραπάνω κιλά που έχετε πάρει, η έντονη εφίδρωση καθώς επίσης και η ξηρότητα της επιδερμίδας.


Τι μπορείτε να κάνετε:

Παρόλο που το αίσθημα της φαγούρας υποχωρεί εντελώς μετά τη "μεγάλη" μέρα, μπορείτε με απλούς τρόπους να ανακουφιστείτε, τουλάχιστον προσωρινά:

Απολαμβάνετε το ντους ή το μπάνιο σας χρησιμοποιώντας πάντα χλιαρό νερό (το καυτό νερό που βοηθά στην αφυδάτωση της επιδερμίδας). Στη συνέχεια, ταμπονάρετε το σώμα σας με μια καθαρή πετσέτα.
Επιλέξτε ένα απαλό αφρόλουτρο (καλύτερα όχι σαπούνι) για την καθημερινή σας φροντίδα που περιέχει και γαλάκτωμα σώματος. Αποφύγετε όσα έχουν ειδικούς κόκκους για ταυτόχρονη απολέπιση.
Απλώνετε σε όλο το σώμα σας πλούσια ενυδατική κρέμα που έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο, όσο ακόμα είναι νωπό. Έτσι, το δέρμα σας θα συγκρατήσει περισσότερη υγρασία.
Επιλέγετε ρούχα που δε σας πιέζουν και δεν κολλούν πάνω σας. Όσον αφορά την ποιότητα, προτιμάτε τα βαμβακερά γιατί επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
Γρήγορα στο γιατρό!
Όπως είπαμε, η φαγούρα γενικότερα, δε πρέπει να σας ανησυχεί ή να σας αγχώνει γιατί είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Στην περίπτωση όμως που συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω, απευθυνθείτε άμεσα στο γυναικολόγο που παρακολουθεί την εξέλιξη της κύησης:

Δείτε σπυράκια ή εξανθήματα στην επιδερμίδα σας.
Παρατηρήσετε πως το άσπρο των ματιών σας τελευταία έχει γίνει κίτρινο ή το δέρμα σας δείχνει πολύ χλωμό ή κιτρινωπό (αυτό συμβαίνει λόγω των μεταβολών της λειτουργίας του συκωτιού στην προχωρημένη εγκυμοσύνη).
Αισθάνεστε έντονη φαγούρα που διαρκεί στα γεννητικά όργανα.