Σταματίνα Τσιμτσιλή-Φλορίντα Πετρουτσέλι: Δείτε τες αγκαλιά μαζί με τα νεογέννητα (αποκλειστικό βίντεο)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι ειδικά για μια μανούλα είναι ιδιαίτερα αγχωτικό.

Μερικά από αυτά που  απασχολούν τη νέα μαμά είναι τα εξής:


Το άλλαγμα του μωρού:

Το άλλαγμα γίνεται πάντα πριν το γεύμα εκτός αν το μωρό λερωθεί στην διάρκεια του . Τότε οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ήπιες για να αποφύγουμε τον εμετό.

Πάντα όταν αλλάζουμε το μωρό ελέγχουμε να είναι στεγνά τα ρούχα του. Αν δεν είναι στεγνά ή είναι λερωμένα τα αλλάζουμε και αυτά. Οι πάνες που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο σπάνια δημιουργούν αλλεργίες αλλά χρειάζεται προσοχή αν αλλάξουμε την μάρκα της πάνας που χρησιμοποιούμε.

Σε κάθε άλλαγμα πρέπει το μωρό να πλένεται τοπικά με ζεστό νερό και σαπούνι και να σκουπίζεται μαλακά για να μην ερεθιστεί το δέρμα του το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται προσοχή.
Αν ερεθιστεί χρησιμοποιείστε λαδάκι ή τοπική κρέμα την οποία όμως μπορείτε να χρησιμοποιείτε και προληπτικά, σε κάθε άλλαγμα

Η φροντίδα και το μπάνιο:

Ένα μπάνιο την ημέρα είναι απαραίτητο για το μωρό και η καλύτερη ώρα θεωρείται το βράδυ και αποτελεί μία ευχάριστη στιγμή της μέρας των γονιών και του μωρού τους.

Ο χώρος πρέπει να είναι ζεστός με θερμοκρασία 22οC ,και ευχάριστος. Πριν το μπάνιο πρέπει να συγκεντρώνετε όλο το υλικό και το μπανάκι να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε η μητέρα ναμην σκύβει ή αν είναι χαμηλά να μπορεί να γονατίσει.

Το μπάνιο δεν πρέπει να διαρκεί πολλή ώρα για να μην κρυώσει το μωρό. Το μωρό βυθίζεται στο νερό 20 μέρες μετά την απόπτωση του ομφαλού. Πρώτα πλένουμε το κεφάλι του μωρού και μετά το σώμα. Βυθίζουμε το μωρό στο νερό μέχρι τον λαιμό και κάνουμε ήπιο μασάζ για να χαλαρώσει, και μετά το μπάνιο να κοιμηθεί. Μετά το μπάνιο τα σκεπάζουμε με πετσέτα και το στεγνώνουμε χωρίς όμως να τρίβουμε το σώμα του. Αλείφουμε το σώμα του με κρέμα , ενώ μπορούμε να κάνουμε και μασάζ το οποίο βοηθά την μυϊκή λειτουργία και χαλαρώνει το παιδάκι.

Το μωρό ντύνεται από την μέση και πάνω και καθαρίζεται ο ομφαλός . που πρέπει αφού στεγνώσει καλά να ταμποναριστεί με καθαρό οινόπνευμα για την καλύτερη επούλωση και την γρήγορη απόπτωση .
Τα γεννητικά όργανα στα κορίτσια καθαρίζονται από πάνω προς τα κάτω. Δεν πρέπει στα γεννητικά όργανα να χρησιμοποιούνται μπατονέτες αλλά βαμβάκι ή γάζα και φυσιολογικός ορρός. Δεν χρησιμοποιείται ταλκ αλλά κρέμα που προλαμβάνει τον ερεθισμό από τα ούρα κα την πάνα.

Τα νύχια των μωρών κόβονται ίσια με ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες μετά τις 40 ημέρες.
Το σμήγμα που μπορεί να εμφανιστεί ανάμεσα στα μαλλιά του μωρού η λεγόμενη νινίδα απομακρύνεται είτε με το χτένισμα κατά το λούσιμο είτε με την χρήση παιδικού λαδιού στο κεφάλι του μωρού για να μαλακώσει και να φύγει.

 

Τι γίνεται με τον ομφάλιο λώρο;

Ο ομφάλιος λώρος, «δένεται» με ένα ειδικό μανταλάκι μετά τη γέννηση του μωρού. Μέχρι αυτό το μανταλάκι να πέσει, η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγάλη, και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής. Ο γιατρός και οι μαίες δείχνουν στη νέα μαμά πως θα καθαρίζει την περιοχή, με γάζα και οινόπνευμα, κάτι που θα πρέπει να γίνεται με κάθε αλλαγή της πάνας. Όλο αυτό το διάστημα, δεν πρέπει να πέσει νερό επάνω, και γι’ αυτό το μωρό πρέπει να πλένεται τοπικά. Πολλές μαμάδες αποφεύγουν να αγγίξουν το σημείο αυτό γιατί πιστεύουν πως θα πονέσουν το μωρό τους. Η αλήθεια είναι πως το μωράκι δε θα πονέσει γιατί δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις στο υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου. Χωρίς φόβο αγγίξτε λοιπόν, το σημείο και φροντίστε για την καθαριότητά του.

Αυτές και ακόμη περισσότερες απορίες έλυσε σήμερα στο Happy Day και στη στήλη της Ζωής Κρονάκη η μαία Χάρις Τριβλή .

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή που περιμένει το τρίτο της παιδάκι ήταν αρκετά εξοικειωμένη και δεν άφησε λεπτό από την αγκαλιά της μια μικρή μπεμπούλα.

Η Φλορίντα Πετρουτσέλι που θα γίνει για πρώτη φορά μαμά κρατούσε αγκαλίτσα ένα νεογέννητο αγοράκι και φαινόταν να το απολαμβάνει.

Δείτε το αποκλειστικό backstage βίντεο που εξασφάλισε το all4mama

https://www.instagram.com/p/BeXcgv7l0ST/?taken-by=zoikronaki

tags:






tags: