Ραιβόκρανο: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ραιβόκρανο σημαίνει «στριμμένος λαιμός» στα λατινικά.

Στα νεογέννητα, ραιβόκρανο μπορεί να συμβεί λόγω της θέσης τους στη μήτρα ή μετά από μια δύσκολη γέννα. Έτσι, η πάθηση είναι γνωστή και ως βρεφικό ραιβόκρανο, ή συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο.

Για τους γονείς, μπορεί να τους είναι πολύ δύσκολο να αντικρίζουν το μωρό τους με έντονη κλίση της κεφαλής προς την μία πλευρά, ή να έχει δυσκολία να στρίβει τον λαιμό του. Αλλά πρέπει να ξέρετε, ότι τα περισσότερα μωρά δεν αισθάνονται κανένα πόνο από το ραιβόκρανο. Και, ευτυχώς, το πρόβλημα συνήθως υποχωρεί με απλές αλλαγές θέσης ή διατάσεις που μπορεί να γίνουν στο σπίτι.


Το ραιβόκρανο είναι μια σχετικά κοινή πάθηση στα νεογέννητα, η οποία εμφανίζεται εξίσου συχνά σε αγόρια και κορίτσια. Μπορεί να εμφανιστεί κατά τη γέννηση, ή να χρειαστεί ακόμα και τρεις μήνες για να αναπτυχθεί.

Κανείς δεν ξέρει γιατί μερικά μωρά παθαίνουν ραιβόκρανο και άλλα όχι. Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι είναι μια πάθηση που σχετίζεται με κάποια “άβολη” θέση του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

Σε γενικές γραμμές συμβαίνει ότι ασκείται πίεση στον στερνοκλειδομαστοειδή μυ ενός βρέφους. Είναι ένας μεγάλος μυς, που μοιάζει με σχοινί, και εκτείνεται και στις δύο πλευρές του λαιμού από το πίσω μέρος των αυτιών έως την κλείδα. Η επιπλέον πίεση στη μία πλευρά αυτού του μυ μπορεί να προκαλέσει έντονη σύσφιξη, γεγονός που καθιστά δύσκολο για ένα μωρό να γυρίσει το λαιμό του.

Μερικά μωρά με ραιβόκρανο έχουν επίσης αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου, μια άλλη πάθηση, που προκαλείται από την ανώμαλη θέση τους στην μήτρα ή από ένα δύσκολο τοκετό.

Συμπτώματα

Τα μωρά με ραιβόκρανο είναι όπως και τα περισσότερα άλλα μωρά, εκτός όταν πρόκειται για δραστηριότητες στις οποίες χρειάζεται να στρίψουν καθώς μετακινούνται. Ένα μωρό με ραιβόκρανο μπορεί να:

  • Γέρνει το κεφάλι του προς τη μία κατεύθυνση (αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε σε πολύ νεαρά βρέφη)
  • Προτιμάει να κοιτάζει πάνω από τον ένα ώμο, αντί να στρίβει το κεφάλι του και να σας ακολουθεί με τα μάτια του
  • Όταν θηλάζει, να έχει δυσκολία στον θηλασμό από τη μία πλευρά (ή να προτιμά μόνο το ένα στήθος)
  • Να δυσκολεύεται να γυρίσει προς το μέρος σας και να αναστατώνεται όταν δεν μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του εντελώς προς τα εκεί που θέλει

Μερικά μωρά με ραιβόκρανο, επίσης, θα αναπτύξει πλαγιοκεφαλία στην μία ή και τις δύο πλευρές, επειδή θα ξαπλώνουν σε μία κατεύθυνση όλη την ώρα. Ή μπορεί να αναπτύξουν ένα μικρό εξόγκωμα στο λαιμό, το οποίο είναι παρόμοιο με έναν “κόμπο” σε τεταμένο μυ. Και οι δύο αυτές παθήσεις υποχωρούν, καθώς υποχωρεί και το ραιβόκρανο.

Διάγνωση

Αν νομίζετε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει ραιβόκρανο, ζητήστε από το γιατρό σας να του κάνει μια φυσική εξέταση, κατά την οποία θα διαπιστώσει ο ίδιος πόσο μπορεί το μωρό να γυρίσει το κεφάλι του.

Αν ο γιατρός κάνει διάγνωση για ραιβόκρανο, τότε θα σας δείξει κάποιες διατατικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας στο σπίτι. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν να χαλαρώσει ο σφιγμένος μυς από την μία πλευρά και να ενισχυθεί από την αντίθετη πλευρά (η οποία έχει αποδυναμωθεί λόγω της ελλιπούς χρήσης). Αυτό θα βοηθήσει να ισιώσει ο λαιμός του μωρού σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια μίνι θεραπεία σε ειδικό φυσιοθεραπευτή. Μετά την έναρξη της θεραπείας, ο γιατρός μπορεί να εξετάζει το μωρό σας κάθε 2-4 εβδομάδες για να δει πώς εξελίσσεται η κατάστασή του.

Εάν το μωρό σας είναι ηλικίας έως 6 εβδομάδων και έχει επίσης σημάδια ενός ασταθούς ισχίου, ο γιατρός μπορεί να κρίνει πως είναι απαραίτητος ένας υπέρηχος, για να δει αν το μωρό σας έχει επίσης κάποια αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το ραιβόκρανο δεν συνδέεται με άλλα ιατρικά προβλήματα, το συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο μπορεί να συμβεί σε παιδιά που έχουν λοιμώξεις, κατάγματα, παρενέργειες σε ορισμένα φάρμακα, ή γενετικές παθήσεις, όπως το Σύνδρομο Down, ή το Σύνδρομο Klippel-Feil.

Θεραπεία στο σπίτι

Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι να ενθαρρύνεται το μωρό σας να γυρνάει το κεφάλι του και στις δύο κατευθύνσεις. Να είστε βέβαιοι ότι τα μωρά ΔΕΝ μπορούν να αυτοτραυματιστούν απλά και μόνο επειδή θα στρέψουν το κεφάλι τους από μόνα τους.

Δείτε μερικές ασκήσεις για να δοκιμάσετε:

  • Όταν το μωρό σας θέλει να φάει, δώστε του το μπουκάλι ή το στήθος σας με έναν τρόπο που να το ενθαρρύνει να στρίβει το κεφάλι του προς την άλλη πλευρά από εκείνη που του προκαλεί το ραιβόκρανο.
  • Όταν βάζετε το μωρό σας για ύπνο, τοποθετήσετε το με τέτοιον τρόπο ώστε να κοιτάει προς τον τοίχο. Δεδομένου ότι τα μωρά προτιμούν να βλέπουν το δωμάτιο, το μωρό σας θα γυρίσει από μόνο του μακριά από τον τοίχο και αυτό θα τεντώσει τους σφιγμένους μυς του λαιμού.
  • Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τραβήξτε του την προσοχή με παιχνίδια και ήχους που θα το κάνουν να γυρίσει το κεφάλι του και προς τις δύο κατευθύνσεις.