Πόσο βάρος πρέπει να πάρεις στην εγκυμοσύνη;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

spl828880_003Οι μικροσκοπικές κοιλιές εγκυμοσύνης των σταρ βρίσκονται παντού και πάντα μας κάνουν να απορούμε, αυτό είναι γεγονός. Εξαίρεση στον κανόνα του Hollywood είναι η Αμερικανίδα ηθοποιός Hayden Panettiere, η οποία διανύει τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της και έβαλε 18 ολόκληρα κιλά.

Η πρόσφατη εμφάνιση της 25χρονης σταρ, λοιπόν, ήταν η αφορμή για να τεθεί το εξής ερώτημα: «Ποιο είναι το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Και τι γίνεται αν ξεπεράσεις τα όρια;»


Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, τα κιλά που μία γυναίκα είναι φυσιολογικό να πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της κυμαίνονται από 10 μέχρι 15.  Μία μικροκαμωμένη γυναίκα συνηθίζεται να βάζει περίπου 10 κιλά ενώ μία γυναίκα με μεγαλύτερο σωματότυπο θα αγγίξει το «ταβάνι», δηλαδή τα 15 κιλά. Ωστόσο, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. «Αν μία γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, της προτείνουμε να βάλει λιγότερα κιλά σε σχέση με το μέσο όρο ενώ αν είναι πολύ αδύνατη την καθοδηγούμε ώστε να πάρει περισσότερα» εξηγεί ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας Bruce Young.

Αν, δηλαδή, μία γυναίκα είναι πολύ αδύνατη, έχει λιγότερο λίπος και θρεπτικά συστατικά «αποθηκευμένα» στο σώμα της που σημαίνει ότι αν δεν δημιουργήσει «αποθέματα», το μωρό θα διοχετεύσει ό,τι χρειάζεται από άλλες πηγές.  Θα πάρει γλυκογόνο από το συκώτι και τους μυς της μαμάς του και ασβέστιο από τα οστά της. Κοινώς, το παιδί θα είναι μια χαρά. Εσύ θα μπλέξεις.

Το να βάλεις παραπάνω κιλά δεν κρύβει τόσο μεγάλο ρίσκο όσο το να υποσιτίζεσαι, αλλά και πάλι δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Τα πολλά κιλά που μία γυναίκα θα πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να προκαλέσουν προ-διαβήτη και στη συνέχεια να αυξήσουν τις πιθανότητες του παιδιού να γίνει διαβητικός σαν ενήλικας.

Πάντως, ο θηλασμός θα βοηθήσει τις μαμάδες να χάσουν το έξτρα βάρος καθώς καίνε 300 με 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ.Young λέει ότι μία γυναίκα που είναι έγκυος δεν πρέπει να ανησυχεί αν το βάρος της ξεφεύγει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Άλλωστε, έχει τόσα άλλα πράγματα για ν’ ανησυχεί που τα κιλά είναι το λιγότερο.

Πηγή: http://news.health.com