Παιδιά και Γάτες

Δημοσιεύθηκε στις

Παιδιά και ΓάτεςΑπό την Νίκη Θάνου, Κτηνίατρος

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οικογένειες αποφασίζουν να υιοθετήσουν μία γάτα. Ίσως, επειδή είναι ένα ζώο πιο ανεξάρτητο από τον σκύλο, με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, το οποίο δεν απαιτεί πολύ χρόνο ενασχόλησης. Για παράδειγμα, δεν απαιτεί βόλτες , όπως ένας σκύλος, και παράλληλα η συμβίωσή της με ανθρώπους, που είναι μόνοι ή απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι, είναι πιο εύκολη. Η γάτα είναι μοναδική, αλλά ίσως αυτή την ομορφιά της και την ιδιαιτερότητα της να μπορεί πιο εύκολα να την αντιληφθεί κάποιος, που έχει ζήσει ήδη με μία γάτα. Διότι για τον περισσότερο κόσμο , η γάτα δεν είναι εκδηλωτική ή δεν αναγνωρίζει αφεντικό κ.λ.π.


Λάθος !!! Η γάτα απλά έχει διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας συγκριτικά με έναν σκύλο. Είναι αξιαγάπητη. Ένα υπέροχο πλάσμα.

Παιδιά και Γάτες

Μπορεί, όμως, να συμβιώσει με παιδιά ή μόνο οι ενήλικες μπορούν να χειριστούν αυτό το ζώο;

Η σχέση ανάμεσα σε μία γάτα και ένα παιδί μπορεί να οδηγήσει σε μία βαθιά σχέση ζωής. Απλά πολλές φορές τα παιδιά αδυνατούν να ερμηνεύσουν τα «σημάδια» που εκπέμπει μία γάτα, όταν ζητάει «χώρο» , με αποτέλεσμα τις γρατζουνιές και τα δαγκώματα και κατ΄ επέκταση τον εκνευρισμό και των δύο. Η αποτυχία αυτής της αλληλεπίδρασης δεν αφορά μόνο τα βρέφη ή τα μικρά παιδάκια, αλλά αφορά όλες τις ηλικίες. Προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας , την γάτα ή και τους δύο, να αντιδρούν καλύτερα, μπορείτε να ακολουθείτε κάποιους βασικούς κανόνες, οι οποίοι προάγουν την αρμονική σχέση, τη συμβίωση και τις θετικές εμπειρίες και για τον άνθρωπο και για την γάτα.

•Να δίνετε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας
Βοηθήστε το παιδί σας να μπορεί να αναγνωρίζει, πότε η γάτα είναι χαλαρή και πότε δεν είναι. Υπάρχουν συγκεκριμένες στάσεις του σώματος και της ουράς της γάτας, από τις οποίες μπορείς να αξιολογήσεις τη διάθεση της.

•Να επιβλέπετε κάθε αλληλεπίδραση
Καμιά φορά, ακόμα κι αν υπάρχει καλή πρόθεση από μέρους των παιδιών, μπορεί κατά λάθος να τρομάξουν τη γάτα, τραβώντας την ουρά της ή πιέζοντας και σφίγγοντας τις πατούσες της, προσπαθώντας να την τραβήξουν κοντά τους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, που μπορεί να φοβίσει την γάτα, κατευθύνετε τη συμπεριφορά τους σε κάτι πιο θετικό και φροντίστε να επαινέσετε και να ενισχύσετε τη σωστή συμπεριφορά και τους σωστούς χειρισμούς απέναντι στη γάτα.

•Να μάθετε στο παιδί σας να χαϊδεύει «σωστά» την γάτα
Δείξτε στο παιδί σας, πώς να χρησιμοποιεί τα χέρια του απαλά , όταν τη χαϊδεύει. Ποιά σημεία του σώματος να χαϊδεύει και με ποιές κινήσεις. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όταν έχουμε βρέφος ή πολύ μικρό παιδί, τα οποία συχνά είναι αδέξια στις κινήσεις τους και μπορεί να τη χτυπήσουν ή να τραβήξουν σφιχτά και απότομα τη γούνα και το δέρμα του ζώου , με αποτέλεσμα να το πονέσουν και να έχουμε και την ανάλογη αντίδραση του.

Παιδιά και Γάτες•Να μάθετε στο παιδί σας, πώς να κρατάει την γάτα
Τα παιδιά, όταν προσπαθούν να πιάσουν και να «σηκώσουν» τη γάτα, πολλές φορές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με αντιδράσεις του ζώου. Ακόμα και γάτες που είναι άνετες ,όταν τις κρατάνε ενήλικες μπορεί να μην αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, όπως ,όταν τις σηκώνει ένα παιδί. Διότι τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να κρατήσουν σταθερά τη γάτα, αφού έχουν λιγότερη δύναμη από έναν ενήλικα και γυρνάνε γύρω- γύρω γρήγορα με απρόβλεπτες κινήσεις. Επειδή η γάτα μπορεί να αισθανθεί, ότι κινδυνεύει η σωματική της ακεραιότητα, μπορεί να παλέψει να φύγει , να γρατζουνήσει ή και να δαγκώσει.

•Ήρεμο και «ευγενικό» παιχνίδι με τη γάτα
Η γάτα είναι ευαίσθητη στην κίνηση και στη φασαρία. Οι φωνές, το τρέξιμο και τα χοροπηδηχτά των παιδιών μπορεί να την αναστατώσουν και να τη φοβίσουν, ακόμα κι όταν το παιδί δεν παίζει μαζί της. Συνεπώς, τέτοιου είδους παιχνίδια είναι προτιμότερο να μην λαμβάνουν χώρα στον χώρο που βρίσκεται η γάτα.

•Να επιτρέπετε στη γάτα σας να κρύβεται
Όταν η γάτα κρύβεται κάτω από κάτι ( καναπέ, κρεββάτι) ή πάνω σε κάτι (τραπέζι, βιβλιοθήκη) το παιδί δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσει να την τραβήξει ή να την σφίξει. Όταν η γάτα κρύβεται, τότε αυτό σημαίνει, ότι θέλει να μείνει μόνη. Μάθετε στο παιδί σας να μην την ενοχλεί στην παρούσα στιγμή και να της επιτρέπει να βγει μόνη της ,όταν θέλει, χωρίς στρεσσικές τεχνικές και πιέσεις.

•Επιτρέψτε στη γάτα σας να έχει τον «δικό» της χρόνο
Η γάτα πρέπει να έχει επαρκή σημεία στο σπίτι για να περνάει τον προσωπικό της χρόνο. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να αφήνει την γάτα ήσυχη και μόνη, όταν βρίσκεται σε κάποιον από αυτούς τους χώρους.
Ίσως όλα αυτά να σας ακούγονται περίεργα και δύσκολα. Ίσως να σας φαίνεται η γάτα, ως κατοικίδιο, απρόσιτη και περίεργη. Κι όμως ,η γάτα είναι ένα μοναδικό ζώο , με απίστευτη ιδιοσυγκρασία, που μόνο, αν συμβιώσεις μαζί της, μπορείς να αξιολογήσεις όλη την μαγεία αυτού του πλάσματος!!!