Q&A: "Είναι φυσιολογικό να έχω εξάψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι εξάψεις είναι φαινόμενο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου της κύησης. Διαρκούν από δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά και προκαλούν την αίσθηση θερμότητας ξεκινώντας κυρίως από το λαιμό και το κεφάλι.
Οι γυναίκες με παραπάνω κιλά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν συχνότερα εξάψεις κατά τη διάρκεια της κύησης για αυτό φροντίστε να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος – το οποίο είναι σημαντικό γενικότερα για την υγιή πορεία της κύησης και γιατί όχι να βάλετε και ήπια μορφή άσκησης στην καθημερινότητα.

«Σύμμαχοι» των εξάψεων είναι ακόμα η μη ισορροπημένη διατροφή και το άγχος. Επομένως η λύση είναι αφενός να ανακαλύψετε τρόπους για να χαλαρώνετε και να διαχειρίζεστε το άγχος σας και αφετέρου να ακολουθείτε ένα είδος διατροφής που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης τους. Για να ισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φροντίστε να τρώτε κάθε 3 με 4 ώρες και μάλιστα τροφές που είναι πηγές πρωτεϊνών. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, την καφεΐνη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθώς το ζητούμενο είναι να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος που προκαλεί ακόμα περισσότερες εξάψεις. Βοηθητικά μπορεί να λειτουργούν συμπληρώματα βιταμίνης Dπου σταθεροποιούν τις ορμόνες.


Για γρήγορη ανακούφιση, κρατάτε στο χέρι σας παγωμένο νερό και βεντάλια, φροντίστε να κάθεστε στην σκιά, να βρίσκεστε κοντά σε παράθυρο, σε αεριζόμενο ή ανοιχτό χώρο ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να επαναφέρει τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δεν είναι απίθανο οι εξάψεις να εμφανιστούν ξανά μετά τον τοκετό αφού υφίστανται διακυμάνσεις στις ορμόνες όσο θηλάζετε.