Γιατί οι άνθρωποι δημιουργούν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., HARVARD University

 


Στις μέρες μας πολλά ζευγάρια, μετά από πολλά χρόνια γάμου, αντιμετωπίζουν κρίση στο γάμο τους και προβλήματα επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν και τα δύο άτομα που αποτελούν τη σχέση, ότι η επικοινωνία και η επαφή τους έχουν κλονιστεί. Πρέπει να δουν την αλήθεια κατάματα και οι δύο, χωρίς υπεκφυγές, να θελήσουν να επικοινωνήσουν, να συζητήσουν, να ακούσει ο ένας τον άλλο, να εξετάσουν τι δουλεύει και τι όχι & να αποφασίσουν αν θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στη σχέση τους.

Πολλές φορές η κρίση σε ένα γάμο έρχεται στη επιφάνεια με τη αποκάλυψη της δημιουργίας μιας εξωσυζυγικής σχέσης. Αυτό όμως αποτελεί, πολλές φορές, απλά την αφορμή της κρίσης της σχέσης, για να έρθει στην επιφάνεια ο κλονισμός που προϋπήρχε.

Σε πολλά ζευγάρια επέρχεται η φθορά γιατί θεωρούμε τον άλλον δεδομένο, αγνοούμε τις ανάγκες του και αναζητούμε την ανανέωση με κάποια άλλη εφήμερη σχέση. Δημιουργούμε έτσι, μία ‘επιφανειακή’ σχέση, για ψυχολογική & σωματική ανανέωση, τόνωση της αυτοπεποίθησής μας και της ανάγκης μας για επιβεβαίωση. Ας μην ξεχνάμε ότι στην ηλικία των 45-55, όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες βιώνουν αυτό που ονομάζουμε ‘κρίση της μέσης ηλικίας’ και έχουν ανάγκη να επιβεβαιωθούν.

Είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να ανανεώσει και να δουλέψει τη σχέση του για να την σώσει. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ η Θεραπεία ζευγαριού με ειδικό & έμπειρο Σύμβουλο Γάμου. Με τη βοήθεια της θεραπείας μπορεί τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι να μάθουν να ακούν ο ένας τον άλλο, να επικοινωνούν τις βαθύτερες ανάγκες & προβληματισμούς τους. Να μην εστιάζονται μόνο στα δύσκολα συναισθήματα & επικοινωνιακά προβλήματα που βιώνουν, αλλά να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα στη σχέση τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι ο καθένας μέσα στη σχέση έχει το δικαίωμα ΑΜΕΣΑ να εκφράζει τις ανάγκες του και να απαιτεί να γίνουν σεβαστές.

Μόνα αν καθορίσουν τα όρια τους και εκφράσουν τις ανάγκες τους μέσα στη σχέση και επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν τι θέλουν από τον εαυτό του και τη σχέση. Αν συμβεί αυτό μπορεί να ξανακτίσουν τη σχέση τους σε νέα βάση, να ικανοποιηθούν και οι δυο μέσα στη σχέση, να απαιτήσουν σεβασμό ο ένας από τον άλλο και να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον κλονισμό και να δώσουν στη σχέση τους νέο νόημα.

Τότε θα καταλάβουν ότι ακόμα και η συζυγική κρίση εξαιτίας μιας εξωσυζυγικής σχέσης ήταν μια αφορμή για να «ψάξουν», να «διερευνήσουν» τη σχέση τους λίγο καλύτερα, να την επανακαθορίσουν, να καλλιεργήσουν την χαμένη τους επικοινωνία και να ξανακτίσουν τη ζωή τους σε μια νέα πιο ουσιαστική βάση.

 

tags:


tags: