Εγκυμοσύνη: Όταν ο πατέρας είναι Παρών...!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι γεγονός ότι η «βασίλισσα της ημέρας» είναι η μέλλουσα μητέρα που θα φέρει στον κόσμο το μωράκι. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο μέλλων πατέρας αρχίζει να έχει ενεργό ρόλο και μάλιστα πολύ σημαντικό στο να πραγματοποιηθεί αυτό το θαύμα της φύσης, την ημέρα του τοκετού.

Καταρχήν η ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στη διαδικασία του τοκετού είναι ουσιαστική.Πρέπει να θυμόμαστε πως ο πατέρας βιώνει το δικό του άγχος κατά τον τοκετό και μάλιστα φοβάται για δύο: για τη γυναίκα του και για το μωρό τους. Ο πατέρας χρειάζεται να έχει ενεργή συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού, ακόμη και αν δεν μπορεί να είναι παρών τη στιγμή της εξώθησης.
Όμως θα πρέπει να έχει υπόψη του κάποια πράγματα προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση κι όχι να τη δυσχεράνει.


Εγκυμοσύνη: Όταν ο πατέρας είναι Παρών...!.

  • Να έχει θετική συμπεριφορά και στάση, κατανοώντας πως οποιαδήποτε ακραία αντίδραση της συζύγου του οφείλεται στον πόνο και στο δικό της άγχος και να διατηρεί την ψυχραιμία του.
  • Να μη δείχνει το φόβο του ή το άγχος ή το θυμό του
  • Να μην παρεμποδίζει το έργο της Μαίας και του προσωπικού του μαιευτηρίου
  • Να κάνει χαλαρωτικό μασάζ στη μέση της συντρόφου, ώστε να ανακουφίζεται από τους πόνους. Μια ζεστή θερμοφόρα στη μέση ή στο περίνεό της, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
  • Nα συμμετέχει στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για παρέμβαση (τεχνητή ρήξη θυλακίου, χορήγηση αναλγησίας, πιθανώς καισαρική τομή επί ανάγκης), δίνοντάς του χρόνο και ιδιωτικότητα για να το συζητήσει με τη σύντροφό του
  • Να παρέχει οποιαδήποτε άλλη πρακτική βοήθεια, όπως πχ να την ενημερώνει για την εξέλιξη του τοκετού ή να κόψει ον ομφάλιο λώρο και να τοποθετήσει το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας

Όταν η λεχώνα μεταφερθεί στο δωμάτιό της, η νέα οικογένεια πρέπει να έχει λίγο χρόνο μόνη της και οι νέοι γονείς να μοιραστούν τα συναισθήματά τους μεταξύ τους και με το μωρό τους.
Τις επόμενες ημέρες, ο πατέρας μπορεί να αναλάβει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της δήλωσης του μωρού στο Ληξιαρχείο αλλά σημαντικό επίσης είναι να ενημερωθεί για τη φροντίδα του νεογνού, όπως πχ πώς να κάνει μπάνιο το μωρό και πώς να βοηθάει τη γυναίκα του καθώς εκείνη θηλάζει.