Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη: Η μαρτυρία για τη 10χρονη Αφγανή που βγήκε από το σκοτάδι στο φως!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο παιδοψυχολόγος Γιάννης Καλυβόπουλος του Κέντρου Ημέρας  Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Ανήλικων Προσφύγων & Μεταναστών  της Μ.Κ.Ο. Zeuxis που λειτουργεί σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη διηγείται την συγκλονιστική ιστορία μίας 10χρονης Αφγανής και πώς τη βοήθησαν να χαμογελάσει ξανά...

"Η Α. είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που αναγκάστηκε να φύγει από το Αφγανιστάν μαζί με την οικογένειά της εξαιτίας των επισφαλών συνθηκών διαβίωσης που επικρατούσαν εκεί. Έπειτα από ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι που ακολούθησαν για να φθάσουν στην Ελλάδα, η Α. καλούνταν να βιώσει και τον αποχωρισμό από τη μητέρα της η οποία μαζί με τη μικρότερη κόρη κατέφυγαν σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης για να αιτηθούν διεθνή προστασία. Έτσι, η Α. παρέμεινε στην Ελλάδα με το πατέρα της προσπαθώντας να νοηματοδοτήσει απώλειες, αποχωρισμούς και μεταβάσεις. Άραγε, πόσο χώρο μπορούν να βρουν μέσα της τέτοιες έννοιες  και σε τι συνειδητοποιήσεις να φτάσει; Όταν η Α. πρωτοήρθε στο Κέντρο  Ημέρας  Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Ανήλικων Προσφύγων &Μεταναστών της Μ.Κ.Ο. Zeuxis  ένιωσα ότι το ζεστό αγκάλιασμα που της επιφύλασσε όλο το προσωπικό θα «έλιωνε» εκείνη τη θλίψη και τη στεναχώρια για τη φυγή της μητέρας της. Και φάνηκε πως όσο πιο πολύ μας εμπιστευόταν, τόσο πιο ασφαλής και προστατευμένη ένιωθε. Πιστεύω ότι οι παιδικές αναμνήσεις αποτελούν την απαρχή της αυτοβιογραφίας μας και στόχος είναι να επιτρέπουμε στα παιδιά να αφηγούνται την εμπειρία τους με συνοχή παρέχοντάς τους ένα ασφαλές πλαίσιο και δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά μας στις ανάγκες του. Έχω την αίσθηση ότι αυτό βοήθησε την Α. να νιώσει ήδη πιο άνετα από τις πρώτες μέρες παρουσίας της στο Κέντρο επιτρέποντάς της παράλληλα να εκφραστεί συναισθηματικά. Όταν της  ζητήθηκε να ζωγραφίσει την οικογένειά της χρησιμοποίησε τα πιο φωτεινά χρώματα της συναισθηματικής βεντάλιας αποτυπώνοντας την επιθυμία της για ενότητα και σταθερότητα. Όταν τελείωσε, έτρεξε αμέσως στο πατέρα της και του είπε «μπαμπά σε παρακαλώ, βγάλε μια φωτογραφία τη ζωγραφιά και στείλε τη στη μαμά. Θα χαρεί πολύ…»".


Το Κέντρο Ημέρας  Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Ανήλικων Προσφύγων & Μεταναστών  της Μ.Κ.Ο. Zeuxis λειτουργεί με αποκλειστική χρηματοδότηση από την Ελβετική Συνομοσπονδία. 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ζeuxis, Βερανζέρου 15, Αθήνα. Τηλ:210-3809870, www.facebook.com/Zeuxisngo