Η θετική επίδραση των κατοικίδιων στα παιδιά
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Από την Νίκη Θάνου, Κτηνίατρος
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες οικογένειες αποφασίζουν να υιοθετήσουν και να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα κατοικίδια ζώα. Τα κατοικίδια πλέον έχουν ενταχθεί στη ζωή μας και αποτελούν μέλη της οικογενείας μας. Ποιά είναι , όμως, η επίδραση της παρουσίας και της συνύπαρξης ενός ζώου στα παιδιά;
Όλοι ξέρουμε, ότι τα παιδιά αγαπούν τα κατοικίδια. Λατρεύουν να αγκαλιάζουν και να χαϊδεύουν σκυλάκια, γατάκια και τα κυριεύει απίστευτος ενθουσιασμός , όταν τα αντικρύζουν.
Τα κατοικίδια από τη μεριά τους προσφέρουν στο παιδί την άνευ όρων αγάπη τους. Αγάπη χωρίς επικρίσεις, αγάπη ειλικρινή , αστείρευτη, χωρίς κανόνες ,όρους και περιορισμούς. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά νιώθουν άνεση, υποστήριξη και έχουν έναν μοναδικό φίλο για πάντα, που θα τα αγαπάει , όπως και να είναι, ό τι κι αν συμβεί. Και τα παιδιά το νιώθουν αυτό, το αντιλαμβάνονται και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από αυτοπεποίθηση, πολύ περισσότερο δε παιδιά ,που δεν έχουν άλλα αδερφάκια, παιδιά μοναχικά ή παιδιά με ιδιαίτερες ευαισθησίες ή ιδιαίτερο ψυχικό κόσμο.
Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά να μην «εκτονώνουν» θυμό ή φόβους σε άλλα άτομα, αλλά τα βοηθούν να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά για τον εαυτό τους. Ιδίως τη σημερινή εποχή ,που η βία υπάρχει παντού γύρω μας ,η συναισθηματική ασφάλεια ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική.
Τα κατοικίδια «μαθαίνουν» στα παιδιά την ενσυναίσθηση, δηλαδή τα παιδιά μπορούν να ταυτίζονται συναισθηματικά με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και να κατανοούν τη συμπεριφορά και τα κίνητρα του. Έτσι τα παιδιά δε γίνονται εμπαθή απέναντι σε άλλους ανθρώπους ή ζώα.
Με τη φροντίδα του ζώου τους, τα παιδιά αρχίζουν να γίνονται υπεύθυνα και συγκροτημένα, εφόδια πολύ σημαντικά για ένα παιδί. Από την ηλικία των 3 ετών μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί να φροντίζει να υπάρχει νερό στο μπωλ του σκύλου ή τροφή. Μεγαλώνοντας θα αναλάβει και την ευθύνη της βόλτας του ,της περιποίησης του και της γενικότερης φροντίδας του .
Τα ζωάκια βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και συνεπώς στην ανάπτυξη και βελτίωση των προφορικών τους ικανοτήτων. Τα παιδιά πιο εύκολα θα προσεγγίσουν άλλα παιδάκια, όταν υπάρχει ένα ζωάκι. Το ζώο έτσι μπορεί να αποτελέσει την «γέφυρα» προσέγγισης και κοινωνικοποίησης ,ιδίως σε πιο μοναχικά και εσωστρεφή παιδιά.
Είναι ,επιπλέον, γνωστό βάσει διαφόρων επιστημονικών ερευνών και μελετών, ότι η παρουσία των ζώων έχει και θεραπευτικές επιδράσεις στα παιδιά, όπως συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος, επιταχύνει τους χρόνους ανάρρωσης σε άρρωστα παιδάκια, μειώνει το στρες, το άγχος και πολλές άλλες θετικές επιδράσεις στα πλαίσια της υγείας.
Οι γονείς πρέπει με τη σειρά τους, να φροντίζουν να «εκπαιδεύουν» τα παιδιά ως προς το ότι το ζώο είναι ζωντανός οργανισμός και πρέπει να μην το πονάνε ή το ταλαιπωρούν άθελα τους. Εδώ υπεισέρχεται και η συναίσθηση των γονέων , ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια , τα ζώα είναι μέλη της οικογενείας μας, είναι οι καλύτεροι μας φίλοι. Τα ζώα πονάνε ,αντιλαμβάνονται και θα ζήσουν μαζί μας για πολλά χρόνια.
Η φροντίδα ενός κατοικιδίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας δε μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Το κατοικίδιο σύντομα γίνεται ο «καλύτερος φίλος» το παιδιού. Η εμπειρία αυτή δημιουργεί αναμνήσεις για μία ολόκληρη ζωή .Όσοι μεγαλώσαμε με κατοικίδια θα θυμόμαστε πάντα το πρώτο μας ζωάκι, τον αγαπημένο μας παιδικό φίλο ,όσα χρόνια κι αν περάσουν.