Άσθμα στα παιδιά: καθαρό περιβάλλον αντί φάρμακα

Δημοσιεύθηκε στις

Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια πάθηση στα παιδιά. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι κάποιοι παράγοντες στο περιβάλλον, όπως η σκόνη και ο καπνός, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Σήμερα, μια νέα έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, δείχνει ότι ένα καθαρό περιβάλλον όχι μόνο βοηθάει αλλά μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα.

Ιδιαίτερα αν ένα παιδί παρουσιάζει συχνές κρίσεις άσθματος και χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά φάρμακα για να τις αποφεύγει, συνίσταται στους γονείς σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, να εξετάσουν σχολαστικά τις περιβαλλοντικές «επιθέσεις» που δέχεται. Σύμφωνα με την έρευνα δεν αρκεί να περιοριστούν μόνο κάποιοι από τους παράγοντες, αλλά για να υπάρξει αισθητή βελτίωση κατ’ επέκταση σταδιακή μείωση των φαρμάκων, θα πρέπει να εξαλειφθούν ταυτόχρονα όλοι μαζί.


Γονείς: Τι να προσέξετε;

1) Προσέξτε το περιβάλλον του σπιτιού σας

Πρώτα στη λίστα με τους επιβαρυντικούς παράγοντες σε ένα σπίτι είναι τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα, τα τριχωτά κατοικίδια, ο καπνός του τσιγάρου (ακόμη και του ηλεκτρικού), οι κατσαρίδες και όλα τα ψεκαζόμενα αρώματα και καθαριστικά.

2) Παρατηρήστε τι ενοχλεί το παιδί σας

Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς, αφού εξακριβώσουν μέσω ιατρικών εξετάσεων ότι το παιδί τους πάσχει από άσθμα, να εξετάσουν και να εντοπίσουν ποιοι από τους πιο πάνω παράγοντες εντείνουν τα συμπτώματα. Έχει παρατηρηθεί ότι κάθε παιδί μπορεί να επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες, για παράδειγμα κάποιο να υποφέρει στην παρουσία γάτων, ενώ άλλο να μην επηρεάζεται από αυτές.

3) Προσέξτε τη σκόνη

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα περισσότερα παιδιά περνούν αρκετό χρόνο καθισμένα στο πάτωμα, εκεί δηλαδή όπου συγκεντρώνονται αρκετοί από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για το άσθμα. Η σκόνη συσσωρεύεται στα χαλιά και στα χνουδωτά παιχνίδια, στα στρώματα και τις κουβέρτες. Συνίσταται λοιπόν η συχνή χρήση ηλεκτρικής σκούπας, η τοποθέτηση καλύμματος πάνω από το στρώμα του κρεβατιού, η συχνή πλύση των σκεπασμάτων, των κουρτινών, των μαξιλαριών, αλλά και των κιβωτίων μέσα στα οποία αποθηκεύονται τα παιδικά παιχνίδια και συνήθως μαζεύουν πολύ σκόνη.

paidiatros.com

tags:


tags: