Τι είδους μητέρα είστε ανάλογα με το ζώδιο σας;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο γενέθλιος αστρολογικός χάρτης είναι ένα αποτύπωμα πολλών στοιχείων της προσωπικότητας. Σ' αυτόν φαίνεται και η εικόνα που έχουμε για τη μητέρα, καθώς και το είδος της σχέσης μας μαζί της. Με τον όρο «μητέρα» εννοείται η βιολογική, ή το άτομο που αποτελεί τη μητρική μορφή. Η σημαντικότερη γυναίκα στη ζωή όλων μας συνδέεται κυρίως με τη Σελήνη, που δείχνει πώς αντιμετωπίζουμε, κατανοούμε, εκφράζουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Η Σελήνη ταυτίζεται με τις συναισθηματικές και βασικές σωματικές ανάγκες. Ανάλογα με το ζώδιο που βρίσκεται στο δέκατο οίκο, ισχύουν τα παρακάτω για τη μητρική μορφή.

Παρακάτω θα βρεις περισσότερα για την μητρική μορφή στα 12 ζώδια!


Κριός: στο δέκατο οίκο του αστρολογικού σου χάρτη βρίσκεται ο Αιγόκερως. Πιθανόν λοιπόν να βίωσες δεσποτική συμπεριφορά από τη μητέρα σου, ενώ δεν αποκλείεται εκείνη να είχε και το ρόλο του πατέρα. Εργασιομανής και έχοντας την τάση να ορίζει καθετί μέσα στην οικογένεια, η μητέρα σου φαινόταν πιο απόμακρη απ' ό,τι θα ήθελες, ενώ πιθανόν για εκείνη φροντίδα να σήμαινε την προσφορά υλικών αγαθών. Μια τέτοια μητέρα μπορεί να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή στις σχέσεις σου, όπου αναζητάς συναίσθημα και αγκαλιές. Από την άλλη, μπορεί η στάση της να χαρακτηρίζει πλέον ένα άτομο, εσένα, που χαράζει την πορεία του βασιζόμενο σε προσωπικές προσπάθειες, απομακρύνει όσους προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν και επιτυγχάνουν κάθε στόχο τους, έχοντας διδαχτεί την τέχνη της σταδιακής ανόδου προς την κορυφή που περιλαμβάνει την επένδυση στο χρόνο και στην ειλικρίνεια.

Ταύρος: Με το ζώδιο του Υδροχόου στο δέκατο οίκο του αστρολογικού σου χάρτη, η έννοια της μητέρας έχει διπλή σημασία: Από τη μια ταυτίζεται με ένα άτομο πολύ κοινωνικό, με πολλούς γνωστούς, που χρησιμοποιεί το μυαλό της και έχει ευχέρεια στο να γίνεται μέλος ομάδων και συλλόγων με κοινωνική δράση. Η συγκεκριμένη μητέρα διδάσκει από νωρίς τι σημαίνει ελευθερία, ισονομία, υψηλά ιδανικά, υψηλά φρονήματα, όλα χαρακτηριστικά της εξέλιξης και της προόδου. Από την άλλη, μπορεί η μητέρα για εσένα να συνδέεται με ένα άτομο που απουσιάζει συχνά από το σπίτι, αδυνατεί να εκδηλώσει συναίσθημα, λειτουργεί περισσότερο ως μέντορας. Επειδή καλείσαι να συγκεράσεις την ανάγκη σου για σωματική επαφή και τη φυσική παρουσία του συντρόφου στη σχέση σου με ένα άτομο που θα επιλέξεις γιατί σε συμπληρώνει κυρίως πνευματικά, συχνά εγκλωβίζεις ή εγκλωβίζεσαι σε σχέσεις εξάρτησης.

Δίδυμοι: Έχεις στο μυαλό σου μια μητέρα που θυσίασε κάποια όνειρά της, ίσως την καριέρα της, για να αφοσιωθεί στην ανατροφή σου, ή φρόντιζε κι άλλα παιδιά, οπότε συχνά ένιωθες παραμελημένη. Με τους Ιχθύς στο δέκατο οίκο του αστρολογικού χάρτη σου, η μητέρα για σένα αγκαλιάζει κάθε άτομο που αναζητά συναισθηματική τροφή. Μπορεί να ήταν έντονα κυκλοθυμική εξαιτίας μιας ισχυρής διαίσθησης και της τιτάνιας προσπάθειας να συνδυάσει το συναίσθημα με τη λογική. Μπορεί όμως να ήταν και ένα άτομο που αφοσιώθηκε σε κάτι μεγαλύτερο από την ανατροφή σου, οπότε την αναζητάς πλέον ως παιδικό απωθημένο στις σχέσεις σου. Η σχέση σου μαζί της ήταν μια διαρκής εκπαίδευση στην αξιολόγηση των ανθρώπων μέσα από την ισορροπία μυαλού - καρδιάς. Αν προσπαθήσεις να εστιάσεις στο ένα από τα δύο, θα νιώθεις για πάντα μισή, ίσως γι' αυτό σε λένε διπρόσωπη.

Καρκίνος: Είναι πιθανό να αντιμετώπισες μια μητέρα με έντονο εγώ, κι αυτό εξαιτίας του Κριού στο δέκατο οίκο σου. Μπορεί να ήταν ευέξαπτη και δυναμική, καριερίστρια, και να είχε έρθει συχνά σε σύγκρουση με τον πατέρα ή άλλες αρσενικές μορφές, με την απαίτηση να ανοίγει δρόμο. Από την άλλη, ίσως να σε μεγάλωσε ένα άτομο που δεν τόλμησε ποτέ να μιλήσει για τις προσωπικές ανάγκες του και να εκφράσει τη διαφορετικότητά του. Μια μητέρα με έντονο το αρσενικό στοιχείο μέσα της ή με δυναμικές κόντρες με το στοιχείο αυτό οδηγεί σε σχέσεις που χαρακτηρίζονται από αντιθέσεις. Από την άλλη, μια τέτοια μητέρα προσφέρει τεράστια δύναμη σε παιδιά που θα τραβήξουν το δρόμο τους έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και που στηρίζονται στους γύρω τους. Οι σχέσεις αυτών των ατόμων πάντως θα έχουν πάντα το χαρακτηριστικό της μάχης για την πρωτοκαθεδρία στο κοινό όχημα της ζωής.

Λέων: Με τον Ταύρο στο δέκατο οίκο του αστρολογικού σου χάρτη, εδώ συναντάμε τη μητέρα που δημιουργεί εντυπώσεις, που γεμίζει με την παρουσία της το κάδρο, που αποπνέει θηλυκότητα, γενικότερα μια έντονη παρουσία. Μια τέτοια μητέρα διδάσκει την ομορφιά, μαθαίνει στο παιδί πώς να κερδίζει τις εντυπώσεις απλώς και μόνο με τη φυσική του παρουσία. Επίσης, ασχολείται με τη διδαχή καλών τρόπων και του savoir vivre και αποτελεί παράδειγμα ευγένειας, αρμονίας και επιτυχίας μέσα από την υπομονή και την επιμονή. Μια τέτοια μητέρα όμως μπορεί να γίνει υπερβολικά εγωίστρια και φιλόδοξη, και να έρθει σε κόντρα με το παιδί εξαιτίας ανταγωνιστικών τάσεων. Η συγκεκριμένη μητέρα πρέπει να ισορροπήσει την προσφορά σε υλικά αγαθά και συναίσθημα. Ενα παιδί με αυτή τη μητέρα πρέπει να μάθει να τελειώνει καταστάσεις (σχέσεις, συνεργασίες, φιλίες) πριν γίνουν επιζήμιες για το ίδιο.

Παρθένος: Για εσένα η εικόνα της μητέρας ταυτίζεται με την επικοινωνία, την εκπαίδευση, την εκλογίκευση, εξαιτίας των Διδύμων στο δέκατο οίκο σου. Εκπαιδευτικός, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, αιώνια φοιτήτρια είναι μερικές μόνο από τις ιδιότητες που θα μπορούσε να έχει η μητέρα σου. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τη διαπαιδαγώγησή σου είναι να παίρνεις απαντήσεις και γνώσεις όχι μόνο από το σχολείο αλλά και από βιβλία ή τα μέσα επικοινωνίας, τα οποία μαθαίνεις να χρησιμοποιείς από μικρή. Ωστόσο, στην πορεία της ζωής σας θα αναζητήσεις τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη γνώση να διαχειρίζεσαι σχέσεις που εμπεριέχουν συναίσθημα και δεν απαιτούν λεκτική επικοινωνία για να προχωρήσουν. Αυτό που θα ήθελες να μάθεις από τη μητέρα σου είναι η έννοια της ωρίμανσης και η ικανότητα να διαχωρίζεσαι τις πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τη ζωή σου από τις ασήμαντες.

Ζυγός: Στον αστρολογικού χάρτη σου, στο δέκατο οίκο σου βρίσκεται ο Καρκίνος, οπότε η μητέρα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για να νιώθεις ασφάλεια στη ζωή σου. Μια μητέρα που αφοσιώθηκε στην ανατροφή σας θα γίνει το πρότυπό σας αν θέλεις να αποκτήσεις οικογένεια, αλλά και μεγάλο αγκάθι, καθώς στις ερωτικές σχέσεις εστιάζεις στη σεξουαλική έλξη και όχι τόσο στην κάλυψη συναισθηματικών αναγκών. Αν είσαι άντρας, μια τέτοια μητέρα θα αποτελέσει παράδειγμα στην αναζήτηση συντρόφου, με προεκτάσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το οιδιπόδειο. Αν είσαι γυναίκα, ίσως να κοντραριστείς με τη μητέρα σου, πασχίζοντας να αποδομήσεις την ιδιότητά της ως μάνας για να χτίσεις το πρότυπο της γυναίκας που δεν χάνει τη θηλυκότητά της στην οικοδόμηση στέρεων σχέσεων. Μεγάλη σημασία έχει επίσης να φέρεις σε ισορροπία την επαγγελματική και την αισθηματική ζωή.

Σκορπιός: Η σχέση με τη μητέρα σου είναι πολύ έντονη, καθώς στον αστρολογικό χάρτη σας ο δέκατος οίκος σου συνδέεται με τον Λέοντα. Εκείνη είναι λαμπερή, υπερβολική σε κάθε έκφανση της προσωπικής της έκφρασης, και έλκει τα φώτα πάνω της. Βάζει μεν πάνω από όλα την καριέρα της, αλλά σε θεωρεί πολύτιμο πετράδι στη ζωή της. Θα μπορούσε να γίνει μισητή αντίπαλός σου, αφού εσύ αναζητάς τη συναισθηματική σύνδεση και εσωτερικούς δεσμούς εξάρτησης, ενώ εκείνη επιμένει να σε φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής. Η μάχη ανάμεσα στον Ηλιο (κυβερνήτης του Λέοντα) και τον Πλούτωνα (κυβερνήτης του Σκορπιού) δηλώνει σχέσεις έντονης έλξης μεταξύ δύο ατόμων με δύναμη, που παλεύουν για την κυριαρχία. Πάντως, το κληροδότημα από τη σχέση με τη μητέρα σου είναι μια καριέρα με διάρκεια, με γνωριμίες που εξελίσσονται σε ερωτικούς δεσμούς.

Τοξότης: Η εικόνα που έχεις για τη μητέρα σου εμπεριέχει την επικοινωνία, την εκπαίδευση, την αυστηρή προσήλωση στη γνώμη των άλλων - η Παρθένος βρίσκεται στο δέκατο οίκο στον αστρολογικό σου χάρτη. Αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με τη δική σου διάθεση να τολμήσεις, να ρισκάρεις, να δοκιμάσεις όρια και αντοχές, να ταξιδέψεις και να δράσεις εκτός πλαισίου. Λειτουργεί όμως και συμπληρωματικά, αφού σε αναγκάζει να προσμετράς παραμέτρους που δεν θα αναγνωρίζατε σε άλλη περίπτωση, εξετάζοντας κάθε ζήτημα σφαιρικά και με διάθεση για ανάλυση. Αυτό που καλείσαι να κάνεις είναι να κοιτάξεις την ευρύτερη εικόνα στη ζωή, να εστιάζεις στο δάσος και όχι στο δέντρο. Πρέπει να δείς τη ζωή από έξω προς τα μέσα (πηγαίνοντας από το γενικό προς το ειδικό) ή από μέσα προς τα έξω (ξεκινώντας από το κάθε κομμάτι του παζλ ξεχωριστά και, με υπομονή, σχεδιάζοντας την ευρύτερη εικόνα;).

Αιγόκερως: Με το ζώδιο του Ζυγού στο δέκατο οίκο του αστρολογικού σου χάρτη, είναι πολύ πιθανό να έχεις βιώσει μια μητέρα θηλυκή, όμορφη, ελκυστική. Ίσως να σε ωθούσε να βρείς ισορροπίες ανάμεσα στις επαγγελματικές ανησυχίες και τις ερωτικές σου ανάγκες, σε πίεσε να ασχοληθείς περισσότερο απ' όσο θέλεις με την ερωτική σου ζωή, μπορεί να έγινε ένα άτομο που θεωρείς ανάξιο να συνομιλείς μαζί του, καθώς βασίστηκε πάνω σου για να χτίσει την καριέρα της βήμα-βήμα. Μια τέτοια μητέρα όμως θα μπορούσε να γίνει και πρότυπο όταν εστιάζεις στην επαγγελματική σου εικόνα και έρχονται στιγμές μοναξιάς. Αυτό που πρέπει να μάθεις στη ζωή είναι πως η δημόσια εικόνα σου δεν συνδέεται μόνο με τα επιτεύγματα στην καριέρα σου αλλά και με μια αρμονική προσωπική ζωή μέσα από τη δημιουργία οικογένειας ή την επιλογή ερωτικού συντρόφου που ταιριάζει με τις επιθυμίες της καρδιάς σας.

Υδροχόος: Ο δέκατος οίκος σου συνδέεται με τον Σκορπιό, πιθανόν λοιπόν η μητέρα σου να πέρασε πολλά για να στηρίξει την οικογένειά της, τη σχέση της, την καριέρα της. Μια μητέρα που σε έχει διδάξει πως τίποτα δεν χαρίζεται, πως πρέπει να δρας , συχνά και υπογείως, για να υπερασπιστείς το συμφέρον σου, ένα άτομο που σε έχει διδάξει πως εκτός από τη λογική και η ψυχή είναι σε θέση να ορίζει μονοπάτια στη ζωή. Η μητέρα σου ίσως να είναι για σένα ένα άτομο που σε έχει δείξει ότι ο θάνατος είναι απλώς ένα σκαλοπάτι στη μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη, κι ότι πολλές φορές πρέπει να αφήνεις τα πράγματα να κυλάνε φυσικά και να γίνονται στον καιρό τους. Μια τέτοια μητέρα όμως μπορεί να γίνει και η μάγισσα που βάζεις στο κυνήγι για να αποδείξεις πως πρώτα έρχεται το φως και μετά το σκοτάδι, ότι δεν είναι απαραίτητο να περάσεις μέσα από σκοτεινά τούνελ για να ανακαλύψεις το φως.

Ιχθύες: Με τον Τοξότη στο δέκατο οίκο του αστρολογικού χάρτη σου, πιθανόν η μητέρα σας να έχει πολλές γνώσεις, να ήταν μια τυχοδιώκτρια που ταξίδευε λόγω της δουλειάς της, που ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την καλλιέργεια του πνεύματος παρά της ψυχής σου. Σημαντικό ρόλο στη ζωή σας παίζει ο Δίας (η εκπαίδευση, η γνώση, τα ταξίδια, η επαφή με το θείο). Μπορεί να μελετήσεις διαφορετικές φιλοσοφίες και θρησκείες και να αναζητήσεις άτομα με τα οποία ταιριάζεις στην καρδιά και όχι απαραίτητα στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία ζωής. Επίσης, να κάνεις πολλές σχέσεις και επαγγέλματα, και να χορτάσεις εικόνες, γνώσεις και συναισθήματα μέσα από τη συνεχή αναζήτηση. Αυτό που πρέπει να «δουλέψεις» περισσότερο είναι η αφοσίωση και η αντίληψη πως είσαι υπεράνω άλλων, οπότε αποφεύγεις συναναστροφές που έχουν να σε διδάξουν πολλά για τα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες.