Θέλετε ευτυχισμένα, επιτυχημένα παιδιά; Η συμβουλή είναι μία

Δημοσιεύθηκε στις

Είναι ένα ερώτημα που αργά ή γρήγορα απασχολεί όλους τους γονείς, μάλλον όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο σύντομα. Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να πάρει το πρώτο του κινητό;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας του Yale, Laurie Santos, εάν κάποιος θέλει τα παιδιά του να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη και πιο επιτυχημένη ζωή, η απάντηση είναι μία: Όσο πιο αργά γίνεται.


«Πιστεύω ότι όσο περισσότερο αργήσουμε να δώσουμε στα παιδιά τεχνολογία, τόσο το καλύτερο», λέει η Santos στο CNBC.

Τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών που έχουν κινητά τηλέφωνα περνούν κάτι λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα κολλημένα στην οθόνη, ενώ οι έφηβοι ξοδεύουν σχεδόν 8 ώρες έδειξε η έρευνα του Common Sense Media το 2019.

Θέλετε ευτυχισμένα, επιτυχημένα παιδιά; Η συμβουλή είναι μία

Αυτός ο χρόνος σπάνια αφιερώνεται σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το coding ή η δημιουργία ψηφιακής τέχνης. Αντ΄ αυτού, οι νέοι περνούν τον περισσότερο χρόνο στα social media ή βλέποντας βίντεο.

Αυτό υπονομεύει την ψυχική τους υγεία –τα παιδιά επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους ενήλικες- και αποσπά την προσοχή τους από τα μαθήματα, εξηγεί η Santos.

Η χρήση των social media εκθέτει τα παιδιά στο cyberbullying, την ρητορική του μίσους και τις διακρίσεις. Ακόμα και βίντεο του YouTube που προορίζονται για παιδιά έχουν συχνά κακόβουλο, ενοχλητικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο.

Αλλά ακόμα και το πλήθος των ειδοποιήσεων που λαμβάνει ένα παιδί από τα social media  (κατά κανόνα πολύ περισσότερες από όσες παίρνουν οι γονείς του) μπορεί να είναι από μόνο του αγχωτικό.

«Οι έφηβοι λαμβάνουν  χονδρικά 200 ειδοποιήσεις από τα κινητά τους την ημέρα», σημειώνει η Santos. «Πρόκειται για εγκεφάλους που διαμορφώνονται και προσπαθούν να δώσουν προσοχή στο σχολείο, ενώ  τα κινητά τους κάνουν ντινγκ, ντινγκ, ντινγκ».

Σύμφωνα με τον οργανισμό Wait Until 8th, η αποφυγή της χρήσης smartphones από παιδιά έως τα 13-14 χρόνια τους έχει πλεονεκτήματα όπως:

  • Χαμηλότερος κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης.
  • Βελτιωμένη ποιότητα και ποσότητα ύπνου.
  • Περισσότερος χρόνος για άσκηση και δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με την Santos, οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Εάν κάποιος κοιτάζει διαρκώς την οθόνη του κινητού του, είναι πιο δύσκολο να εξηγήσει στο παιδί του γιατί εκείνο δεν μπορεί να έχει ένα smartphone.

«Δεν θα θέλουν να κάνουν αυτό που τους λέτε, θα θέλουν να κάνουν αυτό που κάνετε», εξηγεί η καθηγήτρια.