Πιστοποιητικό υγείας: Ένας χρήσιμος έλεγχος ή ένα άσκοπο δαπανηρό χαρτί;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το πιστοποιητικό υγείας δίνει μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε καταστάσεις που δεν έχουν δώσει - ακόμη - κλινικά ίχνη. 

Πιστοποιητικό υγείας: Ένας χρήσιμος έλεγχος ή ένα άσκοπο δαπανηρό χαρτί;


Είναι αλήθεια πως υπάρχει συχνή υποτίμηση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, από την μεριά των γονέων, ειδικά όταν απευθύνονται στους γιατρούς των ασφαλιστικών τους ταμείων. 
Είναι οι γονείς αρκετά δικαιολογημένοι, γιατί πολύ συχνά (ευτυχώς όχι πάντα) οι γιατροί των ταμείων το χορηγούν χωρίς πραγματικό έλεγχο με βιασύνη και αγγαρεία. Και όμως, πρόκειται – ειδικά στα μεγάλα παιδιά που αρρωσταίνουν αρκετά σπάνια - για ευκαιρία να ανακαλύψουμε καταστάσεις που δεν έχουν δώσει - ακόμη - κλινικά ίχνη.

Συνεπώς, σε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο ο γιατρός θα κάνει ένα τεστ για σκολίωση. Πρόκειται για μια ασθένεια "αόρατη" στα αρχικά στάδια και που γίνεται αντιληπτή μόνο με το ειδικό τεστ επίκυψης.

Ο γιατρός θα αναζητήσει την πιθανότητα μιας εκκριτικής ωτίτιδας. Αντίθετα με την κλασσική ωτίτιδα που "πονηρεύει" αμέσως τους γονείς - λόγω του πόνου που προκαλεί - η εκκριτική ωτίτιδα δεν έχει συμπτώματα, εκτός από μια ήπια απώλεια της ακοής.

Στον σωστό έλεγχο για το πιστοποιητικό υγείας, ο παιδίατρος αναζητά στοιχεία για πιθανή μυοκαρδίτιδα. Είναι μεν μια σπάνια επιπλοκή, αλλά δυστυχώς είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που ακολουθεί κάποιες απλές ιώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γιατρός από το ιστορικό και μόνο θα υποψιαστεί και θα ζητήσει πιο εξειδικευμένο έλεγχο.

Συμπληρώνοντας ένα πιστοποιητικό υγείας, ο παιδίατρος ελέγχει για "ξεχασμένους" εμβολιασμούς ή ενημερώνει τον γονιό για τους καινούργιους εμβολιασμούς (λ.χ. το καινούριο ενισχυμένο εμβόλιο του πνευμονόκοκκου, ή το καινούριο ενισχυμένο - για μεγαλύτερα παιδιά - του μηνιγκιτιδόκοκκου).

Ο παιδίατρος πριν συμπληρώσει το χαρτί, ψηλαφώντας την κοιλιά του παιδιού, θα αναζητήσει μια πιθανή διόγκωση του ήπατος, του σπλήνα ή και γενικά λεμφαδένων.

Στον σωστό έλεγχο, ο γιατρός αναζητά πιθανή αναιμία. Πολλά παιδιά της προεφηβείας, ειδικά τα κορίτσια, λόγω μειωμένης σίτισης με κρέας και λόγω αυξημένης αιμορραγίας περιόδου, εμφανίζουν αναιμία, η οποία εκδηλώνεται εκτός από ωχρότητα (χλομάδα) και με ανεξήγητη, εύκολη κόπωση και υπνηλία. Είναι προφανές πως θα χρειαστούν εξετάσεις αίματος, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι ερωτήσεις του γιατρού θα μας κατευθύνουν στη σωστή διάγνωση.

Όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως, επιβεβαιώνουν πως ΔΕΝ υπάρχει το δίλλημα της επικεφαλίδας. ΝΑΙ, ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΧΑΡΤΙ, ΑΡΚΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Δρ. Κώστας Κομματάς

Παιδίατρος, Θεσσαλονίκη

Τηλ Ιατρείου: +30 2310 725520