Και όμως! Υπάρχουν 5 λάθη που κάνετε εσείς και το παιδί σας δεν έχει μιλήσει ακόμα!

Δημοσιεύθηκε στις

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη χαρά που νιώθουν οι γονείς όταν το παιδί τους μιλάει για πρώτη φορά. Όταν λέει εκείνες τις λεξούλες που δείχνουν ότι μόλις έκανε ένα βήμα για την επόμενη πίστα. Μάλιστα οι περισσότεροι πλέον το περιμένουν πως και πως και ανυπομονούν για τη στιγμή της λέξης «μαμά» ή «μπαμπά» που θα ακουστεί μέσα στο σπίτι, σαν μια επιβεβαίωση ότι όντως είναι αυτοί οι άνθρωποι και έχουν ανάγκη να το ακούσουν. Άλλωστε άπαξ και ειπωθούν αυτοί οι τίτλοι όσα χρόνια και αν περάσουν δεν αλλάζουν ποτέ.

Για αυτό το λόγο ψάξαμε και ανακαλύψαμε τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γόνεις μέσα στην αγωνία και τον πανικό τους προκειμένου το παιδί τους να αρχίσει να επικοινωνεί και φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.


  1. Σταματήστε να τους κάνετε συνεχώς ερωτήσεις

Για παράδειγμα μπορεί να έχετε πάει βόλτα στο πάρκο και να συναντήσετε ένα ωραίο σκυλάκι και αμέσως να ξεκινήσετε ερωτήσεις τύπου: « Ποιο ζώο είναι αυτό;, Τι ήχο βγάζει;, Θέλεις να παίξουμε μαζί του;». Όλες αυτές οι απορίες ταυτόχρονα δημιουργούν μια εξάντληση και μια σύγχυση στο παιδί καθώς δεν ξέρει σε τι να συγκεντρωθεί πρώτο, με αποτέλεσμα να μην απαντάει σε τίποτα από τα παραπάνω. Τα νήπια συγκεκριμένα υποστηρίζουν οι ειδικοί ότι με τις ερωτήσεις πιέζονται και τείνουν να περιορίζουν τις λεκτικές τους αλληλεπιδράσεις. Για αυτό πιο λειτουργικό θα ήταν να γίνεται μια ερώτηση που θα συνοδεύεται από κάποια σχόλια προκειμένου το παιδία να αισθανθεί ότι όντως μιλάτε και όχι ότι περνάει καποιου είδους τεστ. Δηλαδή την επόμενη φορά εξηγήστε του ποιος είναι ο σκύλος και τι ήχο βγάζει και περιμένετε να δείτε την αντίδραση του και την κατανόηση επάνω στο θέμα. Έτσι θα μάθει σίγουρα νέες λέξεις χωρίς το άγχος.

  1. Μη λέτε συνεχώς «Πες…»

Συνεχώς προτρέπετε το παιδί σας να λέει πράγματα που θεωρείται πως πλέον γνωρίζει και απλώς χρειάζεται να κάνει εξάσκηση. Βλέπετε ένα γνωστό στο δρόμο και αμέσως θα του πείτε: «Πες γεια» ή έρχεται επίσκεψη στο σπίτι η γιαγιά και πάλι θα πείτε: «Πες γιαγιά». Όλη αυτή λοιπόν η κατάσταση όπως πλέον αντιλαμβάνεστε δημιουργεί μια τεράστια πίεση στο παιδί και πραγματικά δεν χρειάζεται. Μην χρησιμοποιείτε τη λέξη «πες», καλύτερο είναι να επαναλαμβάνετε έως πέντε φορές τη λέξη στην οποία θέλετε να εστιάσουν προσθέτοντας παράλληλα και κάποια σχόλια ώστε να νιώθει το παιδί ότι επικοινωνείτε. Δοκιμάστε επομένως την επόμενη φορά να πείτε: «Ήρθε η γιαγιά, πάμε να δώσουμε ένα φιλάκι στη γιαγιά. Γιαγιά πόσο χαιρόμαστε που ήρθες επιτέλους, γιαγιά».

  1. Μην κλέβετε ευκαιρίες επικοινωνίας από το παιδί σας

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αυτό είναι το πιο συχνό σφάλμα των γονέων και δεν τους φαίνεται καθόλου παράξενο. Έχει να κάνει με τη φύση του γονέα και την ανάγκη του να προστατεύσει το παιδί που έφερε στον κόσμο προλαβαίνοντας όλες του τις ανάγκες και προσφέροντας του ό,τι θέλει πριν καν εκείνο το ζητήσει. Αυτό όμως του στερεί την δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί τους και να κάνει φανερό και ευδιάκριτο αυτό που επιθυμεί τη δεδομένη στιγμή. Περισσότερο θα βοηθήσει να το αφήσετε ελεύθερο να κάνει εκείνο κάποια κίνηση ή κάποιον ήχο προκειμένου να σας δείξει τι θέλει σε μια συνθήκη βέβαια που θα έχετε προσχεδιάσει βάζοντας στη σειρά πχ διάφορα παιχνίδια πιο μακριά από το ίδιο. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να αφήσετε το παιδί σας να σας δείξει πρώτο τι ακριβώς χρειάζεται.

  1. Σταματήστε να βιάζεστε διδάσκοντας πράγματα που δεν είναι για την ηλικία του

Σίγουρα ομολογουμένως είναι ωραίο το παιδί σας να ξέρει να μετράει μέχρι το δέκα ή να ξεχωρίζει τα χρώματα στο ουράνιο τόξο αλλά πραγματικά δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που όντως χρειάζεται είναι η απόκτηση βάσεων ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί και να καταλαβαίνετε τι σας ζητάει και πως όταν θέλει να πιει νερό. Για αυτό επικεντρωθείτε πρώτα στις λειτουργικές κατηγορίες των λέξεων που αφορούν αντικείμενα και ενέργειες έτσι ώστε να μειώσετε το άγχος και να υπάρχει μια σταθερή αυξητική πορεία ως προς το λεξιλόγιο τους. Για αρχή ας μάθουν να συνδυάζουν το νεύμα με τη λέξη «γεια» και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν, μην ανησυχείτε.

  1. Σταματήστε να περιμένετε πολλά πολύ σύντομα

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως η γλωσσική ανάπτυξη ακολουθεί μια ιεραρχία για αυτό στην αρχή ακούμε τις πρώτες μεμονωμένες λέξεις και έπειτα προχωράμε αργά σε φράσεις, σε φράσεις 3 λέξεων και πιο ύστερα σε μια συνομιλία. Και όλη αυτή η διαδικασία είναι απολύτως φυσιολογική για αυτό μην προσπερνάτε τα επίπεδα. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να καταλάβει πως είστε μαζί του και πως θα συνεργαστείτε προκειμένου να πάτε στο επόμενο επίπεδο. Τέλος μας επισημαίνουν πως η λεκτική δεν είναι η μοναδική μορφή επικοινωνίας και σίγουρα τα παιδιά σε εκείνη την ηλικία προτιμούν και την εξωλεκτική που περιέχει χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου και ήχους. Μην παραβλέπετε λοιπόν αυτό το είδος επικοινωνίας τους στην αγωνία σας να αρχίσουν να μιλάνε γιατί χάνετε το σημαντικό, ήδη επικοινωνούν μαζί σας.