Eυθύνεται η εξωσωματική για πιθανά προβλήματα στο μωρό;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Aυξημένες πιθανότητες για κάποια οργανική ανωμαλία, σύμφωνα με έρευνες

Τα μωρά που έχουν γεννηθεί χάρη σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν σχετικά αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια οργανική ανωμαλία, συγκριτικά με όσα μωρά έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με μια τελευταία ανασκόπηση δεκάδων σχετικών μελετών.


Η ανασκόπηση επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι αποδέχονται, ότι πράγματι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος περιγεννητικών ανωμαλιών οι οποίες σχετίζονται με τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παρατηρεί ο Δρ. Γουίλιαμ Μπάκετ από το «McGill University».

Οι ερευνητές δεν προσδιόρισαν τους λόγους που οι θεραπείες γονιμότητας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιγεννητικών διαταραχών ή εάν ευθύνεται αυτή καθεαυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

Ο Δρ. Ζίμπιν Χου από το «Nanjing Medical University» της Κίνας συνέλεξε τα συμπεράσματα 46 μελετών οι οποίες βασίζονταν σε συγκρίσεις παιδιών που είχαν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και παιδιών που είχαν συλληφθεί φυσιολογικά. Για περισσότερα από 124.000 παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική- δείχνει η συγκεντρωτική μελέτη- ο κίνδυνος κάποιας οργανικής ανωμαλίας ήταν 37% αυξημένος. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, οι κυριότερες περιγεννητικές οργανικές ανωμαλίες έχουν να κάνουν με ανατομικά και αναπτυξιακά ζητήματα και αφορούν σε 3 στα 100 παιδιά που συλλαμβάνονται με τη φυσιολογική διαδικασία. Συνυπολογίζοντας, όμως, τις γεννήσεις παιδιών που ήρθαν στον κόσμο χάρη στην IVF, η αναλογία αυτή ανεβαίνει στα 4 παιδιά με οργανικές ανωμαλίες ανά 100 γεννήσεις.

Το βασικό ερώτημα, όμως, «γιατί οι περισσότερες μελέτες δείχνουν να είναι πιο συχνές οι περιγεννητικές ανωμαλίες μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν με εξωσωματική», παραμένει αναπάντητο.

«Νομίζω ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα που ακόμη δεν το κατανοούμε πλήρως», λέει η Δρ. Σαρλοτ Χομπς, διευθύντρια στο «Arkansas Center for Birth Defects Research». Όπως εξηγεί ακολούθως, «είναι πιθανόν ότι οι ίδιοι παθολογικοί λόγοι που αναγκάζουν ένα ζευγάρι να καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση να ευθύνονται και για τις περιγεννητικές ανωμαλίες που εντοπίζουμε σε κάποια μωρά. Μια άλλη πιθανότητα είναι, οι ίδιες οι τεχνικές IVF, δηλαδή η συλλογή και η εργαστηριακή διαχείρηση των εμβρύων, ή τα φάρμακα που χορηγούνται ως ορμονική υποκατάσταση, να παίζουν κάποιο ρόλο. Πιθανόν, όμως, να υπάρχει και μια τρίτη εξήγηση: επειδή οι γυναίκες που μένουν έγκυες με IVF υποβάλλονται πιο συχνά σε εργαστηριακές εξετάσεις, είναι πιο εύκολο για τους γιατρούς αλλά και πιο πιθανόν να διαγνώσουν ενδεχόμενο πρόβλημα στο έμβρυο, ακριβώς λόγω των συχνότερων ελέγχων».