Eπισκληρίδειος αναισθησία και τοκετός

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γνωρίστε τα πάντα για την επισκληρίδειο και βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Από τη Μαρία Σ.

Πολλές γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν και έχουν ακούσει για την Επισκληρίδιο αναρωτιούνται: «Μήπως η Επισκληρίδιος είναι επικίνδυνη; Δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο είναι ασφαλής για μένα και το μωρό.»


Το πρόβλημα στη χώρα μας έγκειται στο ότι η επαφή με τον αναισθησιολόγο ιατρό γίνεται την ώρα του τοκετού οπότε και δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για να εκφράσει  μια γυναίκα τις απορίες της. Καλό θα ήταν λοιπόν να έρχεστε σε επικοινωνία με τον αναισθησιολόγο λίγες μέρες πριν την πιθανή ημερομηνία ώστε να εκφράζετε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας.

Προσωπικά ήμουν απόλυτα πεπεισμένη ότι θα έκανα Επισκληρίδιο Αναισθησία επειδή ως νοσηλεύτρια αναισθησίας γνωρίζω αρκετά καλά τα πλεονεκτήματα της σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Θα προσπαθήσω στις επόμενες γραμμές να πω λίγα πράγματα γι΄ αυτήν την μέθοδο αλλά και να περιγράψω την δική μου εμπειρία.

Τι είναι η Επισκληρίδιος Αναισθησία?   

Η Επισκληρίδιος Αναισθησία ή Αναλγησία αποτελεί πλέον την καλύτερη επιλογή στην αντιμετώπιση του περιγεννητικού πόνου τόσο στο φυσιολογικό τοκετό όσο και στην καισαρική και έχει αντικαταστήσει παλαιότερες μεθόδους λιγότερο αποτελεσματικές. Εφαρμόζεται τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες στην Αναισθησιολογία.

Με τον όρο Επισκληρίδιος Αναισθησία περιγράφεται η τεχνική με την οποία γίνεται έγχυση τοπικού αναισθητικού σε μία κοιλότητα, τον Επισκληρίδιο Χώρο και όχι απευθείας στο Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό όπως στη Ραχιαία Αναισθησία. Το τοπικό αναισθητικό με κάποιους μηχανισμούς προσλαμβάνεται από τα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού και «μπλοκάρεται» η μετάδοση του πόνου με αποτέλεσμα να μην γίνονται αισθητές οι οδύνες του τοκετού.

Πώς γίνεται η Επισκληρίδιος Αναισθησία?

Η έγχυση του φαρμάκου γίνεται με μία  βελόνα η οποία περνά μέσα από τους ιστούς που βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους. Αυτό μπορεί να ακούγεται επώδυνο όμως δεν είναι, γιατί προηγουμένως ο γιατρός κάνει τοπική αναισθησία στην περιοχή και έτσι δεν αισθάνεσαι τίποτα. Αφού ο αναισθησιολόγος  βεβαιωθεί ότι έχει εντοπίσει τον Επισκληρίδιο χώρο, εισάγει διαμέσου της βελόνας ένα πολύ λεπτό καθετηράκι το οποίο στερεώνεται καλά στην πλάτη. Μέσα από το καθετηράκι αυτό μπορεί να δίνει επαναληπτικές δόσεις όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Η επίτοκος χρειάζεται να έχει το σώμα της χαλαρό και να παραμείνει στην θέση που θα της υποδείξουν. Αν ξεκινήσει κάποια οδύνη κατά τη διαδικασία το λέει και αμέσως ο αναισθησιολόγος σταματά μέχρι να τελειώσει. Για να ολοκληρωθεί η Επισκληρίδιος χρειάζονται 5 με 6 λεπτά χρόνος αρκετός μέχρι την επόμενη οδύνη

Ποια τα πλεονεκτήματα της Επισκληριδίου?

Η σχετική βιβλιογραφία αναφέρει ότι η μέθοδος αυτή έχει συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα στην ανακούφιση από τις οδύνες τόσο σε βαθμό όσο και σε διάρκεια.

Δεύτερον, αν χρειαστεί για κάποιο λόγο να γίνει καισαρική , δεν χρειάζεται να λάβεις γενική αναισθησία, αλλά μέσα από το καθετηράκι σου χορηγούν φάρμακο ώστε να υποβληθείς στην χειρουργική επέμβαση ξύπνια αλλά χωρίς να καταλαβαίνεις τίποτα!!!!

Τρίτον εφόσον θα είσαι ξύπνια στην καισαρική θα μπορείς να ακούσεις το κλάμα του μωρού σου αμέσως, να το πάρεις στην αγκαλιά σου και γιατί όχι να το βάλεις στο στήθος  για να το θηλάσεις, πράγμα που συμβάλλει καθοριστικά στην εγκατάσταση της γαλουχίας.

Τέταρτον μετά στο χειρουργείο θα μπορείς να λαμβάνεις αναλγησία μέσα από το περίφημο καθετηράκι, πράγμα που βοηθάει στην γρηγορότερη κινητοποίηση σου και στην πρόληψη μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Πέμπτον θεωρείται η ασφαλέστερη μέθοδος αναισθησίας τόσο για την επίτοκο όσο και για το βρέφος.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές από την Επισκληρίδιο?

Η απάντηση είναι ΝΑΙ μπορεί και να υπάρξουν, όμως καμία μα καμία ιατρική παρέμβαση δεν υπάρχει που να μην έχει επιπλοκές. Η τόσο αδρή περιγραφή των επιπλοκών, το οποίο αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο θεωρώ πως είναι άσκοπη γιατί μόνο stress θα προκαλέσει στους αναγνώστες. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι οτι η Επισκληρίδιος γίνεται πάντα σε οργανωμένο χώρο χειρουργείου οπότε και αν υπάρξουν επιπλοκές να μπορούν να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον η εμπειρία που έχει αποκτηθεί σχετικά με την Επισκληρίδιο έχει ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν επιπλοκές όλο και πιο σπάνια.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί μετά από Επισκληρίδιο αναισθησία να εμφανιστεί έντονη κεφαλαλγία. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται ακινησία σε οριζόντια θέση και να μην σηκώνεται το κεφάλι. Συνήθη παυσίπονα και υγρά που χορηγούνται καθώς και μια Αναισθησιολογική τεχνική που λέγεται “blood patch" βοηθούν σημαντικά ( στο 98% των περιπτώσεων) στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Θα μπορώ να κουνήσω τα πόδια μου?

Όταν υποβάλλεται κάποιος σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά όπως είναι και η καισαρική είναι επιθυμητό να καταργηθεί ο μυϊκός τόνος, και επομένως και η  κινητικότητα των ποδιών. Στον φυσιολογικό τοκετό αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το αν θα προκληθεί κινητικός αποκλεισμός ή όχι εξαρτάται κατά βάση από την πυκνότητα του φαρμάκου. Περίπου 4 με 6 ώρες μετά τον νευρικό αποκλεισμό το φάρμακο αποδομείται και επανέρχεται σιγά σιγά η κινητικότητα. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την Επισκληρίδιο είναι τοπικά αναισθητικά, είναι σαν το φάρμακο που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος για να μας κάνει τοπική αναισθησία στα ούλα.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν ενδείκνυται η Επισκληρίδιος?

Ναι Υπάρχουν. Καταρχάς αντενδείκνυται όταν δεν επιθυμείς να υποβληθείς σε αυτή. Επιπλέον υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές καταστάσεις όπου πρέπει να αποφεύγεται. Ο αναισθησιολόγος θα κρίνει αν μπορεί η όχι να γίνει η Επισκληρίδιος.

Τι πρέπει να κάνω?

Θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας με τον οποίον θα μπορείτε να αναπτύξετε περισσότερα πράγματα για την Επισκληρίδιο και κατόπιν να αποφασίσετε αν επιθυμείτε να υποβληθείτε σε αυτήν.  Σε κάθε περίπτωση και οποιοδήποτε πρόβλημα η επαφή με τον γιατρό σας είναι απαραίτητη.

Πριν κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον αναισθησιολόγο που με βοήθησε στο να γράψω τα παραπάνω.

Βιβλιογραφία

G. Edward Morgan, Maged S. Mikhail, Michael J. Murray, Κλινική Αναισθησιολογία, Lange Medical ed., 4th edition 2004

ROBERT D. VINCENT, JR., M.D. and DAVID H. CHESTNUT, M.D., University of Alabama School of Medicine, Birmingham, Alabama, Epidural Analgesia During Labor, Am Fam Physician. 1998 Nov 15;58(8):1785-1792

American College of Obstetricians and Gynecologists- Committee on Obstetric Practice & American Society of Anesthesiologists, Pain Relief During Labor, Number 295, July 2004 (Reaffirmed 2008)