SEARCH

Crash test: Αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα για το παιδί μας;

Από τον Χάρη Γεωργακάκη*

Πολλοί γονείς προβληματίζονται για το τι γάλα να δίνουν στο παιδί τους. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια το αγελαδινό γάλα αποτελεί αντικείμενο έντονης κριτικής λόγω της υπόνοιας που ευρύτερα επικρατεί για επιμόλυνσή του με πολλά αντιβιοτικά και ορμόνες. Το γεγονός αυτό έχει κάνει αρκετούς να στραφούν προς άλλες εναλλακτικές μορφές γάλακτος, όπως το κατσικίσιο. Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα … «τί είναι πιο υγιεινό, το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα» ;

 

Επιμόλυνση με ορμόνες και αντιβιοτικά

Ξεκινώντας τη σύγκρισή μας θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι το κατσικίσιο γάλα αποτελεί μόλις το 2 % της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος. Αυτό δείχνει ότι λόγω χαμηλής ζήτησης δεν τίθεται εύκολα το θέμα της «τεχνητής αύξησης της παραγωγής» και κατά συνέπεια ο κίνδυνος για επιμόλυνση του ζώου με ορμόνες και αντιβιοτικά όπως η σωματοτροπίνη των βοοειδών (που έχει ανιχνευθεί σε αγελάδες). Παράλληλα οι κατσίκες είναι περισσότερο ελευθέρας βοσκής, με αποτέλεσμα και η τροφή τους να είναι πιο φυσική.

 

Ποιο είναι καλύτερο στην πέψη

Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό γάλα, καθώς περιέχει μικρότερου μεγέθους μόρια (σφαιρίδια) λίπους και πιο εύκολα πέψιμες μορφές πρωτεϊνών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε «το κατσικίσιο γάλα με φουσκώνει πολύ λιγότερο από το αγελαδινό». Παράλληλα, το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο εύπεπτο.

Θρεπτική αξία

Παρακάτω παρατίθεται ένα συγκριτικός πίνακας σε σχέση με βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα δύο είδη γάλακτος :

 

Αγελαδινό Γάλα (1 φλιτζάνι)   Κατσικίσιο γάλα (1 φλιτζάνι)
149 Θερμίδες 168
8 γρ. Λιπαρά 10 γρ.
12,32 γρ. Σάκχαρα 11 γρ.
7.7 γρ. Πρωτεΐνη 8 γρ.
276 mg Ασβέστιο 329 mg
0.07 mg Σίδηρος 0,17 mg

 

Με βάση αυτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι :

  • Το κατσικίσιο γάλα έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες.
  • Το κατσικίσιο γάλα έχει λίγο περισσότερα λιπαρά.
  • Το αγελαδινό γάλα έχει λίγα περισσότερα σάκχαρα.
  • Το κατσικίσιο γάλα έχει περισσότερο ασβέστιο.
  • Το κατσικίσιο γάλα έχει περισσότερο σίδηρο.

 

Ποιο είναι πιο αλλεργιογόνο;

Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται λιγότερο αλλεργιογόνο, καθώς σχετίζεται με λιγότερες αλλεργίες, λόγω διαφορετικής δομής των πρωτεϊνών του σε σχέση με το αγελαδινό. Οι πρωτεΐνες (και ιδιαιτέρως οι καζεΐνες) αποτελούν τις κατεξοχήν αλλεργιογόνες ουσίες στο γάλα.

And the winner is

Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές όσον αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά δεν είναι μεγάλες, θα δίναμε ένα προβάδισμα στο κατσικίσιο γάλα. Έχει περισσότερο ασβέστιο, είναι πιο εύπεπτο για το πεπτικό σύστημα και σχετίζεται πολύ λιγότερο με αλλεργίες. Είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και όπως μέχρι σήμερα φαίνεται λιγότερο ύποπτο για επιμολύνσεις.

 

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)

tags:


tags: