Bροχικό άσθμα και βροχιολίτιδα! Ξέρουμε πολλά τα ξέρουμε όμως σωστά;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των γονέων! Από τον παιδίατρο Κώστα Κομματά!


Βρογχικό άσθμα και βρογχιολίτιδα είναι το ίδιο πράγμα; 


Όχι ακριβώς. Έχουν κάτι κοινό , το ότι πάσχουν τα βρογχιόλια (είναι οι άκρες των βρόγχων). Και στις δύο καταστάσεις, εμφανίζεται βρογχόσπασμος , και κλινικά το παιδί έχει συμπτώματα "σφυρίγματος" του στήθους (συριγμού),"βρασίματος" και αναπνευστικής δυσκολίας. Προηγούνται οι βρογχιολίτιδες και όταν ένα παιδί υποτροπιάζει συχνά, και έχει και επιβαρυμένη κληρονομικότητα, τότε τις "κρίσεις" βρογχιολίτιδας τις ονομάζουμε πλέον "κρίσεις" βρογχικού άσθματος. Με μια λέξη λοιπόν, οι συχνές βρογχιολίτιδες, μας αναγκάζουν να ΜΕΤ-ονομάσουμε την κατάσταση ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ.

Τα σιρόπια (βρογχοδιασταλτικά) aerolin , asthmotrat, spiropent, έχουνε κάποια μειονεκτήματα;

Τα θετικά των φαρμάκων είναι η εύκολη χορήγηση και ελάχιστο κόστος αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε πως σε μερικά βρέφη τα φάρμακα αυτά προκαλούν ανησυχία και ανεξήγητο κλάμα.

Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ στο aerolin spray και στο flixotide - seretide; 

Ναι τεράστια διαφορά, και καλό θα είναι να μην μπερδευόμαστε χωρίς λόγο. Το aerolin είτε με αέρια μορφή, (σαν σπρέι), είτε σαν σιρόπι έχει συγκεκριμένο σκοπό. Να βοηθήσει ένα παιδί που βήχει, έχει σφύριγμα (συριγμό) στο στήθος του, να το ξεπεράσει. Για αυτό ανήκει στην κατηγορία των βρόγχο-διασταλτικών. Το λέει και η ιδία η λέξη. Μια και έχουμε βρογχόσπασμο, χορηγούμε ένα φάρμακο (στην μορφή που επιλέγουμε , σιρόπι ή σπρέι) για να ανοίξουμε το κλειστό βρόγχο, προκαλώντας βρογχοδιαστολή. Άρα, είναι φάρμακο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντιθέτως, τα σπρέι (flixotide – seretide) έχουν διαφορετικό καθήκον. Αντιμετωπίζουν μια άσηπτη φλεγμονή των βρόγχων και έχουν πιο μακροπρόθεσμο καθήκον. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ" ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟ. ΤΟ AEROLIN ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΣΠΑΘΙ" ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ , ενώ το FLIXOTIDE-SERETIDE ΕΙΝΑΙ Η "ΑΣΠΙΔΑ".

Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να χορηγήσουμε κορτιζόνη σε μορφή σταγόνων ή χαπιών; Έχει διαφορετικό σκοπό η χρήση της από την αέρια ;

Ναι, αν και πρόκειται για την ίδια πολύτιμη ουσία, την κορτιζόνη, οι σταγόνες (ή τα χάπια) χορηγούνται σε λίγες περιπτώσεις, όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Όταν το παιδί, δεν βελτιώνεται με το aerolin (σιρόπι ή σπρέι) τότε ο γιατρός προσθέτει και την κορτιζόνη(σταγόνες) για να δυναμώσει την θεραπεία του. Είναι σαν να λέμε στο προηγούμενο στρατιωτικό παράδειγμα, δίνουμε στον στρατιώτη εκτός από το σπαθί (aerolin), ένα τόξο με βέλη. Εδώ όμως , πρέπει να θυμόμαστε πως η χρήση κορτιζόνης είναι προσωρινή και εφόσον η χρήση της παραταθεί πέραν των 4-5 ημερών διακόπτεται σταδιακά.

Πρέπει να φοβόμαστε την αέρια μορφή κορτιζόνης; Δηλαδή τα σπρέι flixotide-seretide;

Θέλω να σας γίνει απολύτως ξεκάθαρο. Μην μπερδεύετε στο μυαλό σας την "υγρή" κορτιζόνη (soldesanil) από την αέρια μορφή των σπρέι. Σας επαναλαμβάνω πως είναι για διαφορετικό σκοπό. Λίγες μέρες με το soldesanil ή το medrol για άμεση ανακούφιση πολλές εβδομάδες ή μήνες με το flixotide ή το seretide.

Μήπως αξίζει να παίρνω συχνά aerolin αντί καθημερινά για μήνες flixotide ή seretide;

Λογική απορία των γονιών. Επειδή μερικά παιδιά δυσκολεύονται να αποδεχτούν την μάσκα, και γίνεται καθημερινός "πόλεμος" στο σπίτι, μερικοί γονείς προτιμούν aerolin 5-6 μέρες κάθε μήνα παρά καθημερινά το flixotide. Λογική σκέψη αλλά λανθασμένη. Μην ξεχνάμε πως κάθε κρίση βρογχικού άσθματος "ξεχειλώνει" τους βρόγχους. Επομένως πρέπει να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, προφυλάσσοντας καθημερινά τους βρόγχους με τα σπρέι κορτιζόνης.

Γιατί πρέπει ένα παιδί να πάρει αέρια σπρέι κορτιζόνης; 

Τα σπρέι κορτιζόνης χρειάζονται σε συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν ένα παιδί, "σφυρίζει" συχνά και χρειάζεται να παίρνει βρογχοδιασταλτικά (aerolin, atrovent, spiropent Κτλ.) σχεδόν κάθε μήνα ή κάθε 40 μέρες τότε είναι απαραίτητη η καθημερινή χορήγηση του flixotide ή seretide. Για πόσο καιρό; Εξαρτάται. Σε γενικές γραμμές 2-4 μήνες.

Είναι αλήθεια πως επειδή "σφυρίζει" το στήθος ενός παιδιού, πρέπει επειγόντως να αγοράσουμε μάσκα (aerochamper); 

Η χρήση της μάσκας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένη. Χρήσιμη; σαφώς! Όμως συχνά γίνονται υπερβολές. Τι εννοώ; Είναι – νομίζω- άσκοπη και δαπανηρή υπερβολή η βιασύνη ενός γιατρού, στο πρώτο κιόλας μικρό- επεισόδιο "σφυρίγματος" να στείλει τον γονιό να αγοράσει μάσκα. Βεβαίως, και το μωρό χρειάζεται το φάρμακο. Όμως στις σημερινές δύσκολες εποχές, οφείλουμε να υπολογίζουμε τόσο το οικονομικό κόστος αγοράς, όπως και το ψυχολογικό φορτίο στο γονιό. Ο γονιός από τη μία πλευρά δίνει πιο εύκολα το απαιτούμενο φάρμακο (με τη χρήση της μάσκας) από την άλλη όμως πλευρά – ίσως άσκοπα- τρομάζει και φαντασιώνεται ένα μωρό να παίρνει συνεχώς τέτοια σπρέι. Συνεπώς είναι στην επιστημονική και ηθική ευχέρεια του παιδιάτρου να αποφασίσει με τι θα ξεκινήσει. Σιρόπι ή σπρέι;

Πρέπει τα παιδιά με βρογχιολίτιδα ή βρογχικό άσθμα να παίρνουν αντιβίωση;

Εξαρτάται. Εάν το παιδί, δεν έχει πυρετό συνήθως η αντιβίωση είναι περιττή. Εάν όμως υπάρχει πυρετός, κακοδιαθεσία, δυσκολία σίτισης, που δεν βελτιώνεται γρήγορα στα βρογχοδιασταλτικά, τότε κατά πάσα πιθανότητα συνυπάρχει και βρογχίτιδα. Μην νομίζεται πως είναι εύκολο ο γιατρός να ακούσει τα "ακροαστικά". Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το "σφύριγμα" είναι σαν ένα παχύ στρώμα χιόνι. Τα δε ακροαστικά είναι πέτρες, βράχια που πολύ εύκολα γίνονται αόρατα κάτω από το χιόνι. Σε αμφίβολες περιπτώσεις καλό θα είναι ο γιατρός να χορηγήσει και την αντιβίωση.

www.opediatrosmou.gr