Aφήστε ( λίγο) το μωρό σας να κλάψει

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αφήστε το λίγο να ησυχάσει μόνο του αν ξυπνήσει τη νύχτα

Μην βιάζεστε να σηκώσετε το μωρό σας αμέσως μόλις κλάψει το βράδυ - από το κρεβάτι του, αλλά θα είναι καλύτερα να περιμένετε λίγο για να ησυχάσει μόνο του.


Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη παιδιάτρων από το πανεπιστήμιο Μελβούρνης της Αυστραλίας, μια χώρας με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο προληπτικής ιατρικής. Οι ερευνητές- παιδίατροι, παρακολούθησαν για 5 χρόνια, 350 βρέφη, ηλικίας 3 μηνών και πάνω, για να διαπιστώσουν αν θα υπάρχουν οφέλη ή "ζημίες" από την παρέμβαση ή όχι των γονιών τους στο νυχτερινό ύπνο των παιδιών. Δηλαδή, αν τρέχουν να τα πάρουν γρήγορα αγκαλιά ή αν τα αφήνουν να κλάψουν για λίγο.

Η προσεκτική έρευνα απέδειξε ότι η τακτική πολλών γονιών να περιμένουν λίγη ώρα, πριν σηκώσουν το μωρό τους που κλαίει τη νύχτα, δεν είχε καμία βλαβερή επίδραση στην ψυχική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ αντίθετα, επιτρέποντας στους γονείς να έχουν έναν καλύτερο ύπνο, τους βοηθούσε στην συναισθηματική τους ηρεμία.

Οι ερευνητές, εφάρμοσαν και προτείνουν την τεχνική του "ελεγχόμενου κλάματος". Δηλαδή, οι γονείς – με την υπόδειξη των γιατρών- αφήναν το μωρό τους να κλαίει για 2 λεπτά – πριν το πάρουν αγκαλιά, αυξάνοντας αυτό το χρονικό διάστημα σε 4 λεπτά τη δεύτερη νύχτα, σε 8 λεπτά την Τρίτη νύχτα κ.ο.κ. Δηλαδή, κάθε νύχτα που περνούσε, το αφήναν να κλαίει τον διπλάσιο χρόνο από την προηγούμενη. Επίσης, προτείνουν, να μένουν οι γονείς στο δωμάτιο του μωρού που κλαίει, χωρίς όμως να το σηκώνουν από το κρεβάτι...

Ασφαλώς, όλοι αυτοί οι τρόποι έχουν και κάποιους περιορισμούς. Με τίποτα δεν αφήνουμε ένα μωρό να κλαίει πάνω από 15 – 20 λεπτά.

Πρακτικές συμβουλές:
* Το ελαφρύ κλάμα ενός μωρού, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και επομένως ο γονιός δεν πρέπει να ανησυχεί.
* Αντίθετα, αν το σηκώνει συνεχώς στην αγκαλιά του μόλις κλάψει, το μωρό συνηθίζει και το απαιτεί.
* Αν το μωρό ξυπνήσει, μην νομίσετε ότι οπωσδήποτε πεινάει, οπότε μη βιαστείτε να του δώσετε γάλα, αλλά προσπαθήστε να το ξεγελάσετε , με λίγο τίλιο ή χαμομήλι. Αν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό και το μωρό πολύ ζεστά ντυμένο –τότε ίσως κλαίει από την ζέστη, οπότε δώστε του λίγο νεράκι με το κουταλάκι και όχι με το μπιμπερό.
* Όταν ξυπνήσει τη νύχτα, μην κάνετε πολύ θόρυβο, μην ανάψετε όλα τα φώτα, αλλά πριν το πάρετε αγκαλιά, γυρίστε το σιγά-σιγά στο άλλο του πλάι.

* Ασφαλώς ένα καθημερινό έντονο κλάμα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί και το βρέφος, πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρο του.

Δρ. Κώστας Κομματάς

Παιδίατρος, Θεσσαλονίκη

Τηλ Ιατρείου: +30 2310 725520