Aρνί στη σούβλα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συνταγή και μικρά μυστικά για όσους θα ψήσουν στην ύπαιθρο

Υλικά:


• 1 αρνί 10 κιλών
• αλάτι – πιπέρι
• λάδι
• χυμός λεμονιού
• σκόρδο τριμμένο
• ρίγανη

Διαδικασία:
• Αφαιρούμε τη συκωταριά από το σφάγιο, αφήνοντας όμως τα νεφράκια στη θέση τους.
• Περνούμε τη σούβλα κατά μήκος του αρνιού. Η σούβλα πρέπει να περάσει μέσα από τον λαιμό, ώστε να βγει από το μέσον του κεφαλιού. Στερεώνουμε το αρνί στην σούβλα δένοντας το με ένα καθαρό σύρμα. Το συγκρατούμε πολύ γερά κατ΄ αρχήν στον λαιμό και μετά δένουμε τα πόδια. Καλό είναι να το δέσουμε και στην ράχη, ανοίγοντας δύο τρύπες στο κρέας. Επίσης, δένουμε καλά και την σπονδυλική στήλη πάνω στη σούβλα.
• Αλείφουμε το αρνί μέσα και έξω με αλάτι και πιπέρι και ράβουμε την κοιλιά.
• Στο μεταξύ, η φωτιά πρέπει να έχει ανάψει από νωρίς. Το ιδανικό ξύλο σε αυτή την περίπτωση είναι οι κληματόβεργες. Περιμένουμε να καούν τα ξύλα καλά, να κάτσει η φλόγα και να μείνουν μόνο τα πυρακτωμένα κάρβουνα. Τοποθετούμε την σούβλα ψηλά, μακριά από την φωτιά και περιστρέφουμε το αρνί σχετικά γρήγορα. Σε μία ώρα περίπου χαμηλώνουμε την σούβλα πιο κοντά στα κάρβουνα και συνεχίζουμε την περιστροφή πιο αργά.
• Μετά από 2-3 ώρες ψησίματος το κρέας στις κλειδώσεις των ποδιών αρχίζει να ανοίγει, τότε το αρνί μας είναι σχεδόν έτοιμο. Πλησιάζουμε την σούβλα ακόμη πιο κοντά στη φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο γυρνώντας ακόμη πιο αργά την σούβλα. Ένα καλό σουβλιστό αρνί θέλει περίπου 4 ώρες για να ψηθεί καλά.
• Καθ΄ όλη τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε το αρνί με λαδολέμονο που περιέχει ρίγανη και σκόρδο. Για την μεριδοποίηση θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί ή δίσκο, ένα μπαλταδάκι κι ένα καλό μαχαίρι.

Μικρά μυστικά

• Ορισμένοι μάστορες χρησιμοποιούν μπουκετάκια από αρωματικά χόρτα για να ραντίζουν το αρνί με το λαδολέμονο.
• Μέσα στο λαδολέμονο διαλύουμε μερικές κουταλιές πάστα μουστάρδας, δίνει ένταση στην γεύση και ωραίο χρώμα.
• Πριν σερβίρουμε το ψημένο αρνί καλό είναι να το βγάλουμε από την σούβλα και να το αφήσουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.

Πηγή: www.nline.gr