8 φράσεις που πρέπει να λέτε στο παιδί σας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Να θυμάστε ότι τον άνθρωπο τον κάνουν ευτυχισμένο και ισορροπημένο πολύ απλά πράγματα.

Είναι μια σχέση μοναδική. Γι’ αυτό και τα όσα μοιραζόμαστε με το παιδί μας δύσκολα τα εκστομίζουμε σε άλλους.


Ωστόσο υπάρχουν δέκα φράσεις που πρέπει να λέτε καθημερινα στα παιδιά  φράσεις οι οποίες  σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνουν τη σχέση μαζί τους, ακόμη πιο ξεχωριστή και βοηθούν το παιδί  να μεγαλώσει σωστά και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τις φράσεις που θα επιβάλλεται να λέτε συχνά στα παιδιά.

1. «Ήσουν πάντα ένα συν στη ζωή μου»
Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για σας καθημερινά.
Είναι ό,τι πιο υπέροχο μπορεί ν’ ακούσει. Το να ξέρει ένα παιδί πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή σας, βάζει τα θεμέλια για να μεγαλώσει με όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό του.

2. «Είναι καλό να μιλάς»
Όταν ένα παιδί παραπονιέται για κάτι, συνήθως δεν λέει… παραμύθια, αλλά ζητά να μάθει με ποιον τρόπο να χειριστεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Αντί, λοιπόν, να του πείτε «σταμάτα να λες παραμύθια», δοκιμάστε το: «έλα να δούμε μαζί τι θα κάνουμε»! Αυτό θα δείξει στο παιδί τις στρατηγικές με τις οποίες θα μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και θα του δώσει να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε για το τι του συμβαίνει.

3. «Είμαι πολύ περήφανος/η για εσένα. Τα κατάφερες πολύ καλά»
Το να γνωρίζει ένα παιδί πόσο υπερήφανοι είναι οι γονείς του για κάτι που έκανε – απλό ή περισσότερο σύνθετο – του δίνει κίνητρα για να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις του. Έτσι, δεν χρειάζεται να διστάζετε να επαινείτε συχνά το παιδί σας, ακόμη και για τις πιο μικρές κατακτήσεις του.

4. «Είπα όχι»!
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια και την καθοδήγηση. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στα παιδιά, όμως χρειάζονται και την ωριμότητά σας για να γνωρίσουν τα μονοπάτια της υπεύθυνης συμπεριφοράς. Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν περιορισμούς, αισθάνονται ανασφαλή.

5. «Δεν πειράζει να κλαις ή να νιώθεις στενοχωρημένος»
Η πιο κοινή απάντηση σ’ ένα παιδί που κλαίει, είναι: «Έλα, έλα τώρα, μην κλαις». Αυτό όμως περνά στο παιδί το μήνυμα πως είναι αδυναμία το να κλαίει κανείς και πως είναι καλύτερο να κλειδώσει μέσα του τα συναισθήματά του. Αν το παιδί πονάει ή είναι στενοχωρημένο, δοκιμάστε να του πείτε εγκάρδια: «Αν σε πονάει, κλάψε μέχρι να σου περάσει»… Δίνοντάς του την άδεια να κλάψει, του δίνετε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί το ίδιο με τα συναισθήματά του και όχι με το πώς νομίζετε εσείς πως θα πρέπει να νιώθει.

6. «Δεν πειράζει να κάνεις λάθη»
Ίσως είναι πάνω από τις δυνάμεις σας το να μείνετε ήρεμοι, όταν το παιδί σας αδειάσει τις κόκκινες νερομπογιές του πάνω στο αγαπημένο σας λευκό τραπεζομάντιλο. Δεν είναι, όμως τόσο δύσκολο το να το βοηθήσετε να μάθει πως όλοι κάνουν λάθη! Όλα τα παιδιά έχουν ατυχήματα, καθώς μεγαλώνουν. Το να τα κρατάτε σε απόσταση ή το να φοβούνται μήπως κάνουν κάτι λάθος, σε καμιά περίπτωση δεν τα βοηθά να νιώσουν αυτοπεποίθηση, να μεγαλώσουν νιώθοντας ικανά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

8 φράσεις που πρέπει να λέτε στο παιδί σας!

7. «Είσαι πολύ έξυπνος που τα κατάφερες»
Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να φτιάχνει μόνο του κάτι ή να λύνει δύσκολα παιχνίδια, το κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση. Αν πάλι αποτύχει, μπορείτε να του πείτε: «Μπράβο σου, που προσπάθησες»! Αν πάλι το κάνει με επιτυχία, έχετε μια πολύ καλή ευκαιρία να το επαινέσετε.

8. «Σ’ αγαπώ»!
Είναι οι πιο όμορφες λέξεις που θα μπορούσε ν’ ακούσει ένα παιδί. Ως γονείς, οφείλουμε να τις χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Να θυμάστε ότι τον άνθρωπο τον κάνουν ευτυχισμένο και ισορροπημένο πολύ απλά πράγματα.
Η αποδοχή, μια καλή κουβέντα, μια εγκάρδια αγκαλιά, μια ματιά γεμάτη αγάπη και παραδοχή, ένα χαμόγελο ειλικρινές, ένα αυθεντικό χτύπημα στην πλάτη, ένα πηγαίο, δυνατό φιλι, ένα σ' αγαπώ.

Σωκράτης Καραμπατέας
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος και Μιχάλης Σκευοφύλακας

Πηγή: iatropedia.gr