700 βακτήρια στο μητρικό γάλα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πολύτιμα βακτήρια προστατεύουν το βρέφος

700 βακτήρια στο μητρικό γάλα


 

Το γάλα που θηλάζει το μωρό περιέχει περισσότερα από 700 “προστατευτικά” είδη βακτηρίων και ίσως έτσι εξηγείται γιατί το μητρικό γάλα καθορίζει τη μικροβιακή χλωρίδα του νεογέννητου.

Η ακριβής σύσταση και ο βιολογικός ρόλος αυτών των μικροοργανισμών που περνάνε από το μητρικό γάλα στο νήπιο παραμένουν ακόμα άγνωστα σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Κάρμεν Κολάδο του Ινστιτούτου Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Μαδρίτης, χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές γενετικής ανάλυσης DNA και επιχείρησαν να αναλύσουν το σύνολο των μικροβιακών πληθυσμών του αρχικού μητρικού γάλατος.

Πλούσιο σε πολύτιμα βακτήρια το μητρικό γάλα

Το πρωτόγαλα (το γάλα που εκκρίνουν οι αδένες της μητέρας, αμέσως μετά τη γέννα), όπως αποδείχθηκε από τη μελέτη μιας σειράς δειγμάτων περιέχει τουλάχιστον 700 βακτηριακά είδη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, λακτόκοκκοι . Η μελέτη αυτή, είναι μια από τις πρώτες μελέτες που καταγράφουν τόσο μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών στο πρώτο γάλα που θηλάζουν τα μωρά.

Πιο πλούσιο σε βακτήρια το μητρικό γάλα μετά από φυσιολογικό τοκετό

Παράλληλα, η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν μικρότερη ποικιλία μικροβίων στο μητρικό γάλα τους, ενώ την μικροβιακή ποικιλία επηρεάζει ακόμα και το είδος του τοκετού, καθώς οι γυναίκες που γεννάνε φυσιολογικά, έχουν πιο πλούσια μικροβιακή χλωρίδα σε σχέση με όσες γεννάνε με προγραμματισμένη καισαρική

Τα βακτήρια του μητρικού γάλατος αποτελούν μια από τις πρώτες ευκαιρίες των μικροοργανισμών να αποικίσουν το πεπτικό σύστημα του νηπίου και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν αν ο ρόλος των μικροβίων είναι κυρίως μεταβολικός ή ανοσολογικός.

Οι ερευνητές πιστεύουν πάντως ότι η νέα μελέτη ανοίγει το δρόμο για τον εμπλουτισμό τουβρεφικού γάλατος με πρόσθετους μικροοργανισμούς, που θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά για το μωρό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, του άσθματος και των αυτοάνοσων παθήσεων.

πηγή: healthpress.gr