5 λόγοι για να συνεχίσεις να εργάζεσαι μετά τη γέννηση του παιδιού σου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

5 λόγοι για να συνεχίσεις να εργάζεσαι μετά τη γέννηση του παιδιού σου

Η απόφαση να απέχεις από την αγορά εργασίας μετά τη γέννηση του παιδιού ίσως να φαίνεται περισσότερο δελεαστική σε σχέση με το παρελθόν. Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας σε συνδυασμό με τις αρκετά δύσκολες συνθήκες εργασίας είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να επιλέξεις να παραμείνεις κοντά στο παιδί σου μετά τη γέννησή σου αλλά και να απαλλαγείς από τις επικείμενες ενοχές που ξέρεις ότι θα έρθουν τη στιγμή που θα πρέπει να το αφήσεις για να πας στη δουλειά.


Ίσως όμως το να επιλέξεις τη «δουλειά» της μαμάς ως τη μοναδική σου δουλειά να μη σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αναζητήσεις μια νέα εργασία ή να επιστρέψεις σε αυτή μετά τη γέννηση του παιδιού.

  1. Μειώνεις την οικονομική ανασφάλεια.     Προφανώς  δύο εισοδήματα είναι καλύτερα από ένα, αλλά στους καιρούς που διανύουμε δεν είναι μόνο αυτό το κίνητρο.  Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι πλέον τόσο ρευστές που τίποτα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι το εισόδημα του συντρόφου σου θα υπάρχει για πάντα. Αν επιλέξεις να εργάζεσαι μειώνεις τον κίνδυνο να βρεθείς ξαφνικά εσύ κι η οικογένειά σου χωρίς οικονομικούς πόρους.
  2. Το παιδί δε θα μείνει για πάντα παιδί.      Όσο μικρότερο είναι το παιδί σου, τόσο περισσότερο σε χρειάζεται.  Χρόνο με το χρόνο όμως το παιδί μεγαλώνει και σε έχει λιγότερο ανάγκη. Αν έχεις προαποφασίσει ότι ο ρόλος σου από εδώ και πέρα θα είναι ο ρόλος της      μάνας, θα βρεθείς μια μέρα χωρίς ρόλο και αυτό σίγουρα θα σου στοιχίσει.
  3. Τα εργασιακά κενά είναι μείον στο  βιογραφικό σου. Είναι πολύ δύσκολο για μια μητέρα που απέχει αρκετό  διάστημα από την αγορά εργασίας να επιστρέψει κάποια στιγμή σε αυτή με      ευκολία. Οι εργοδότες βλέπουν με κακό μάτι την αποχή για πολλά χρόνια από την εργασία και γίνονται ιδιαίτερα διστακτικοί στο να επιλέξουν ένα τέτοιο άτομο. Θεωρούν ότι τα άτομα αυτά δε θα έχουν την ίδια όρεξη ούτε την ίδια      ενέργεια να εργαστούν και ότι η δουλειά δεν είναι η πρώτη τους προτεραιότητα.
  4. Χάνεις εμπειρία και μένεις πίσω στις  εξελίξεις. Αν απέχεις για χρόνια από την αγορά εργασίας χάνεις πολύτιμη εμπειρία. Κατά συνέπεια είναι πιθανόν να έχεις την ίδια εμπειρία με ένα αρκετά νεότερό σου άτομο το οποίο μπορεί στο τέλος να προτιμηθεί. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα εργασίας που η συνεχής ενημέρωση και η δια βίου μάθηση είναι πολύ σημαντική για την επαγγελματική εξέλιξη. Αν απέχεις από τις εξελίξεις μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχεις να προσφέρεις κάτι καινούριο ή διαφορετικό σε μια επιχείρηση.
  5. Γίνεσαι ολοκληρωμένο και ανεξάρτητο άτομο. Δεν υπάρχει σημαντικότερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας από τη  στιγμή που θα γίνει μάνα. Δεν πρέπει όμως να είναι και το μοναδικό πράγμα  που σε προσδιορίζει. Η δουλειά μας είναι και αυτή μέρος αυτού που είμαστε. Το να μαθαίνουμε να ισορροπούμε ανάμεσα στους διαφορετικούς μας ρόλους μας      δίνει ψυχική ηρεμία και μια αίσθηση πληρότητας. Το ψευτοδίλημμα «καριέρα ή  οικογένεια» δεν είναι η ουσία. Η ισορροπημένη ζωή όμως είναι.

 

Η Άννα Ντούμα είναι Σύμβουλος Εργασίας και Σπουδών και ιδρυτής της CV Excellence www.cvexcellence.gr